'Umre ve hac organizasyonlarında koronavirüs ile ilgili önlemler alındı'

TÜRSAB Hac ve Umre İhtisas Başkanı Yurdakul, koronavirüse karşı Suudi Arabistan'daki uluslararası havalimanlarında önlemlerin alındığını belirterek, 'Umre ve hac organizasyonunu aksatacak herhangi bir kriz söz konusu değil.' dedi.

Ekonomi 26.02.2020 16:42:47 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.02.2020 16:42

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Hac ve Umre İhtisas Başkanı Harun Yurdakul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Hac Bakanlığı ile acentalar üzerinden irtibatlarının sürdüğünü ifade etti.

Türkiye'den 400 bine yakın vatandaşın umre için kutsal topraklara gittiğini, 2020 yılında 83 bin vatandaşın hac farizasını gerçekleştirmek üzere yine Mekke ve Medine'ye gideceğini bildiren Yurdakul, "Gerek Sağlık Bakanlığı'mız gerek Diyanet İşleri Başkanlığı'mız ile süreci takip ediyoruz. Şu ana kadar Suudi Arabistan'da resmi olarak teyit edilmiş bir vaka bulunmuyor. Biz Suudi Arabistan'da bulunan acentalar ile sürekli irtibat halindeyiz. Suudi Arabistan'da bulunan uluslararası havalimanlarında tüm önlemler alınmış durumda. Uluslararası standartlarda kontroller yapılıyor. Umre ve hac organizasyonunu aksatacak herhangi bir kriz söz konusu değil." diye konuştu.

Koronavirüsün 27 derece ve altında yaşadığına dair sağlık raporları olduğunu belirten Yurdakul, "Suudi Arabistan'da ortalama sıcaklığın 35 derece olduğunu biliyoruz. Bölgeden bize bir vaka haberi gelirse hemen kriz masamızı oluşturacağız ve yetkili makamlar ile önlemlerimizi alacağız. Bu haliyle hac ve umre organizasyonları sorunsuz bir şekilde yürütülmeye devam edecek." dedi.

"Suudi Arabistan yetkilileri, umre ve hac seferleri açısından gerekli tedbirleri alıyor"

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi, Hac Umre ve Seyahat Acentaları Derneği Başkanı Diyaeddin Şahin de Çin'den Suudi Arabistan'a son birkaç yıldır umre seferi yapılmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Virüsün kaynağı ülke olan Çin'den umreye giden olmadığı için Çin'den gelebilecek doğrudan risk görünmüyor. Öte yandan, İran'dan da son 4-5 senedir politik sebeplerle umreye gelen yok. Bizim bu konuda geçmişten de tecrübemiz var. Biliyorsunuz SARS virüsü ve domuz gribinin çok yaygın olduğu dönemlerde de yine hac ve umre ile ilgili çok fazla spekülasyon yapılmıştı. O dönemde de kutsal topraklarda tek bir vaka veya tek bir ölüm yaşanmadı. Suudi Arabistan yetkilileri, umre ve hac seferleri açısından gerekli tedbirleri alıyor. Öte yandan, gerek Cidde Başkonsolosluğumuz gerek Diyanet İşleri Başkanlığı gerekse TÜRSAB'ın Suudi Arabistan'da bulunan görevlileri vasıtasıyla irtibata geçtiğimiz bütün Suudi Arabistan'daki devlet kurumları gerekli tedbirlerin alındığını bizlere ifade etti. Diyanet İşleri Başkanlığı ve TÜRSAB olarak bu hususta koordinasyon halindeyiz. Bize düşen şu anda umreye giden yolcularımızı bilinçlendirmek, temizlik ve hijyen konusunda onları daha bilinçli olmaları konusunda teşvik etmektir."

"Tedbir amaçlı uyarılarımızı ve önlemlerimizi alıyoruz"

Suudi Arabistan'ın şu anda Avrupa ülkelerinden daha güvenli olduğunu belirten Şahin, "Tedbir maksadıyla yolcularımızın tamamına maske dağıtıyoruz. Kalabalık ortamlarda maske kullanmalarını telkin ediyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı ve TÜRSAB, yolcuların temizlik hususuna önem vermeleri noktasında uyarı afişleri hazırladı. Panik havasından kaynaklı uygulamalar icra etmiyoruz. Tamamen tedbir amaçlı uyarılarımızı ve önlemlerimizi alıyoruz. Umreye gitmek, dünyanın herhangi bir ülkesine gitmekten daha az riskli diyebiliriz. Risk durumunda devletimiz önlemleri kesinlikle en üst düzeyde alacaktır. Bugün yıllık 2 milyon turist girişi olan İran'a sınırların kapandığını biliyoruz. Bu noktada asla ihmalkar davranamayız. İnsan hayatı her şeyden önemlidir." şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ