Reklam

Türkiye elektrikli araç bataryası üretiminde Çinli firmanın radarında

Atlantik Konseyi Küresel Enerji Merkezi İklim ve İleri Teknolojiden Sorumlu Direktör Vekili Livingston, 'Türkiye gibi zengin imalat ekonomisine sahip bir ülke, yerli batarya üretiminde stratejisini belirlemeli.' dedi.

Ekonomi 21.02.2020 15:36:44 0
Reklam
Türkiye elektrikli araç bataryası üretiminde Çinli firmanın radarında
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.02.2020 15:36

Atlantik Konseyi Küresel Enerji Merkezi İklim ve İleri Teknolojiden Sorumlu Direktör Vekili David Livingston, Türkiye'nin elektrikli araç projesinin ülke ekonomisi açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, "Türkiye gibi zengin imalat ekonomisine sahip bir ülke, yerli batarya üretiminde stratejisini belirlemeli. Dünyanın en büyük batarya üretim ve teknoloji şirketlerinden biri olan Çinli CATL firması bir batarya üretim fabrikası kurulması için Türkiye'yi inceliyor." dedi.

Livingston, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim sponsoru olduğu, Atlantik Konseyi Türkiye ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ev sahipliğinde düzenlenen "Yenilenebilir Enerji Görünümü Konferansı: Türkiye, Orta Asya, Kafkaslar ve Batı Balkanlarda Finansman, Yatırım, Yasal Düzenlemeler ve Yeni Teknolojiler" programında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubunun, Türkiye'nin elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasına verdiği stratejik önemi ortaya koyduğunu ifade eden Livingston, projenin emisyonların azaltılmasının yanında enerji güvenliği açısından da oldukça önemli bir adım olduğunu söyledi.

Livingston, Türkiye'nin büyük miktarı petrol olmak üzere 40 milyar doları aşkın yıllık enerji ithalatı bulunduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'nin yerli elektrikli araç stratejisi cari açığın azaltılması açısından oldukça önemli. Çünkü hem petrol ithal etmek yerine yerli ve elektrikli otomobil kullanılacak hem de gelecekte dışarıdan daha az elektrikli araç ithal edilecek. Ayrıca, Türkiye'nin bu aracı dünya piyasalarına ihraç edeceğini de düşünüyorum." dedi.

Türkiye'nin "2030'a kadar 1 milyon elektrikli araç" hedefinin ulaşılabilir olduğunu dile getiren Livingston, şöyle devam etti:

"Shura Enerji Dönüşümü Merkezine göre, 2030'a kadar Türkiye'de her 10 kişiden 3'ü elektrikli araç kullanacak. Bu nedenle bu süre içinde ülkedeki anahtar geçiş koridorlarında 1 milyon şarj istasyonu nasıl kurulabilir konusunu yakından ele almak gerekecek. Türkiye gibi zengin imalat ekonomisine sahip bir ülke, yerli batarya üretiminde stratejisini belirlemeli. Dünyanın en büyük batarya üretim ve teknoloji şirketlerinden biri olan Çinli CATL firması bir batarya üretim fabrikası kurulması için Türkiye'yi inceliyor. Bu noktada yatırım çekmek için bazı teşvik mekanizmalarına ihtiyaç olacak."

"Şeffaf ve güvenilir arz zinciri yaratılmalı"

Livingston, elektrikli araçlar için batarya üretimi kapsamında bazı temel madenlerin de yeniden önem kazanacağını belirterek, Türkiye'nin bu madenleri kendisinin üretebileceğini söyledi.

Türkiye için bir başka seçeneğin de Afrika ve Güney Amerika'daki ülkelerle mevcut ticari ilişkilerini kullanarak güvenilir ve sağlıklı bir arz zinciri oluşturmak olduğunu dile getiren Livingston, özellikle Güney Amerika'da "lityum üçgeni" olarak bilinen Bolivya, Şili ve Arjantin ile görüşmeler yapılabileceğini ifade etti.

Livingston, bu ülkelerin günümüzde dünyanın en önemli lityum üreticileri olarak öne çıktığını vurgulayarak, "Türkiye'nin de bazı lityum, grafit ve uranyum yatakları olduğunu biliyorum ancak temel mesele bunların tamamını ülke içinde üretmek değil. Önemli olan, batarya üretim fabrikasını besleyecek fiyat şeffaflığı ve güvenilirliği olan bir arz zinciri yaratmak." değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI


Emeklilerin bayram ikramiyelerinin hesaplara yatacağı tarih belli oldu

Emeklilerin bayram ikramiyelerinin hesaplara yatacağı tarih belli oldu


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’ndan Dev İstihdam Hamlesi: 15 Bin Personel Alımı İçin Düğmeye Basıldı


Van İş İlanları

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ


Muşspor sezonu açtı

Muşspor sezonu açtı


Van Spor

Barış Ekincier, Elazığspor’da


Van Spor

Elazığspor Basın Sözcüsü Koç: "Bütün mesaimizi Elazığspor’un geleceğine adadık"


Van Spor

Eleşkirtli Berat Çelik minderde Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, 52 Orduspor FK’dan 4 futbolcuyu transfer etti


Van Spor

Erzincanspor’da 4 futbolcuyla yollar ayrıldı


Van Spor

Kars’ta yelken heyecanı Çıldır Gölü’nde başladı: 32 sporcu Anadolu Ligi için hazırlanıyor


Van Spor

Messi'nin Final Hayali Yıkıldı! İspanya Uzatmalarda Dünya Kupası'nı Kaparken Yamal Tarih Yazdı


Van Spor

Muş’ta Dünya Fenerbahçeliler Günü Haspet Kalesi’nde kutlandı


Van Spor

FC Dinamo Batumi, Erzurum kampını tamamladı


Van Spor

Çaykur Rizespor, Erzurum kampını tamamladı


Van Spor

Amed Sportif Faaliyetler, Erzurum kampını tamamladı


Van Spor

Al Arabi SC, yeni sezon hazırlıklarına Erzurum’da başladı


Van Spor

Nihad Mujakic, Erzurumspor FK tarihinin 4. Bosna Hersekli futbolcusu oldu


Van Spor

Yüzmeyi öğrenmek için başladı, kırık parmakla dünya üçüncüsü oldu


Van Spor

Ertuğrul Taşkıran, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Hazırlık maçı: Erzurumspor FK: 0 - Çaykur Rizespor: 0


Van Spor

Elazığspor’da imza töreni düzenlendi


Van Spor

Erzurumspor taraftar gruplarından Başkan Sekmen’e ziyaret


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesporlu milli sporcudan uluslararası şampiyonluk


Van Spor

Hazırlık maçı: Amed Sportif Faaliyetler: 2 - FC Dinamo Batumi: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ