TMO Genel Müdürü Güldal: Stoklarımızda fazlasıyla nohut ve mercimek var

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Güldal, 'Televizyonlarda nohut fiyatları için 11-18 liralardan bahsedildi. Arkadaşlarımızdan araştırılmasını istedim. Hangi markette, nerede var bu fiyatlar? Yok böyle bir şey.' dedi.

Ekonomi 8.02.2020 18:31:56 0
TMO Genel Müdürü Güldal: Stoklarımızda fazlasıyla nohut ve mercimek var
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.02.2020 18:31

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, Mersin Ticaret Borsasınca 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü dolayısıyla kentteki bir otelde düzenlenen programda, günün ilan edilme sürecinde Mersin'in büyük katkılar yaptığını söyledi.

TMO'nun görev alanına bakliyatın girmesiyle, ürünlerin üretiminden, ticaretine kadar tüm süreçleri yakından takip etmeye başladıklarını belirten Güldal, bakliyatın, ana vatanı Anadolu olan çok değerli bir bitkisel ürün niteliği taşıdığını vurguladı.

Güldal, geçmiş dönemlerde bakliyat ekim alanlarında gerilemenin olduğunu ifade ederek, "Tarım ve Orman Bakanlığımız, bakliyat alanlarındaki gerilemeyi fark etmesi üzerine 2017 yılında çok ciddi bir adım attı. 300 lira olan tarımsal desteği bir anda 500 liraya çıkarttı. Mazot, gübre ve diğer desteklerle beraber bakliyat ürünü üreten çiftçilerimizin dönüm başı aldığı destek miktarı 800-850 liraya ulaştı." dedi.

Desteklerle birlikte bakliyat üretiminde önemli artışlar kaydedildiğini işaret eden Güldal, şöyle konuştu:

"Türkiye olarak biz bakliyat üretimini yapabiliyoruz, yapabiliriz. Ancak üreticinin karşılığını, değerini alması lazım. Bu noktada TMO olarak görev verildikten sonra bakliyatta özendirici, sürdürülebilir bir fiyat politikasını belirledik ve 2018-2019 yıllarında ciddi miktarda bakliyatı üreticilerden aldık. Stoklarımızda yeterli miktarda, fazlasıyla, bakliyat ürünlerinden nohut ve mercimek var."

Güldal, kırmızı mercimek ve kuru fasulyedeki ivmenin yeterli olmadığını fark ettiklerini vurgulayarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ve TMO olarak bu iki ürün için pozitif ayrımcılık yapacaklarını aktardı.

"Nohutta net ihracatçıyız"

Bakliyat ürünlerinin fiyatlarının anormal şekilde arttığına yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Güldal, şunları kaydetti:

"Televizyonlarda nohut fiyatları için 11-18 liralardan bahsedildi. Arkadaşlarımızdan araştırılmasını istedim. Hangi markette, nerede var bu fiyatlar? Yok böyle bir şey. TMO olarak biz, 3-4 liradan toptan satıyoruz. Perakende de kalitesi ve boyuna göre değerlendirilen ürünleri 4 ila 6,5 liradan satıyoruz. İsteyen 'ePttAVM'ye girsin sipariş versin, kargoyla da evine gelir. Ulusal zincirlere baktık, 6,5 ila 7,5 lira arasında. Bu manipülasyon neden yapıldı anlamak mümkün değil. İnsanların kafalarını karıştırmaya, tüketilen gıda maddelerinin fiyatlarıyla ilgili spekülasyon yapmaya kimsenin hakkının olmadığını ifade ediyorum. Bakliyat gibi tüketilecek en değerli protein ham maddesinin, Türkiye'de en uygun koşullarda satıldığının ve sofralara ulaştığının bir kez daha altını çizmek istiyorum. "

Güldal, üretilen ürünlerin hem iç piyasaya sunulduğunu hem de ihraç edildiğini ifade ederek, "Kamuoyunda, basında zaman zaman nohut ithalatına yönelik haberler oluyor. Nohutta net ihracatçıyız. 2018-2019 yıllarında net ihracatçı konuma gelmiş durumdayız. İnşallah kuru fasulye ve kırmızı mercimekte de yeni yol haritalarıyla bu başarı yakalanacaktır." dedi.

"Mersin sayılı bakliyat üretim merkezlerinden"

Mersin Valisi Ali İhsan Su da bakliyatın önemli bir protein kaynağı olduğunu belirterek, insan hayatının sağlıklı şekilde devam edebilmesi için vazgeçilmez besin kaynaklarının başında Geldiğini vurguladı.

Ulusal Baklagil Konseyi ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ise Mersin'in dünyanın sayılı bakliyat üretim merkezlerinden biri olduğunu belirtti.

Programa, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Gülcan Kış, bazı milletvekilleri ile Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan da katıldı.

Katılımcılara bakliyattan yapılmış yemekler ikram edildi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ