Ticaret Bakanlığının 'İleti Yönetim Sistemi' sayesinde istenmeyen mesaj trafiği son buluyor

Ticaret Bakanlığının istenmeyen SMS, sesli arama ve e-posta gibi ticari elektronik iletilerin önüne geçmek amacıyla oluşturduğu İYS'de tüketiciler diledikleri zaman ileti tercihlerini değiştirebiliyor.

Ekonomi 18.02.2021 12:21:52 0
Ticaret Bakanlığının
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.02.2021 12:21

ANKARA (AA) - Ticaret Bakanlığının, istenmeyen ticari elektronik iletilerin önüne geçmek amacıyla hayata geçirdiği Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) sayesinde vatandaşlar söz konusu mesajlara ilişkin onay ya da ret hakkını kullanabiliyor.

AA muhabirinin Ticaret Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Bakanlık, tüketicileri rahatsız eden SMS, sesli arama ve e-posta gibi ticari elektronik iletilerin engellenmesine yönelik vatandaşların tercihte bulunabileceği İYS'yi hayata geçirmişti. 150 binin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara, mevcut onaylarını İYS'ye yüklemeleri için verilen süre 31 Aralık 2020'de sona erdi.

Vatandaşlar, 7 Ocak'ta hizmete açılan İYS ile onaylarını e-Devlet sisteminde yer alan İYS bölümünden veya "www.iys.org.tr" adresinden kontrol etmeye ve onay tercihlerini değiştirmeye başladı. 16 Şubat itibarıyla da vatandaşlar tarafından ret hakkının kullanılmaması üzerine, hizmet sağlayıcılar tarafından İYS'ye aktarılan mevcut veriler onaylı sayıldı.

Ayrıca, vatandaşlar bu tarihten sonra da diledikleri tarihte İYS üzerinden ticari elektronik ileti tercihlerini değiştirebilecek.

Vatandaşlar söz konusu sistemde cep telefonu numarası ve e-posta bilgisinin hangi işletmelerde olduğunu öğrenebiliyor, verdikleri onay ya da ret tercihleri ile sadece istedikleri işletmelerden ileti alabiliyor.

Ticari ileti onayı 150 binin altındakiler için son tarih 31 Mayıs

Öte yandan, 150 bin ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için onay yükleme süreci 31 Mayıs'ta dolacak.

Söz konusu yüklemeler sonrası bu onayların vatandaş tarafından kontrol edilme son tarihi ise 15 Temmuz 2021 olarak tespit edildi.

Vatandaşlar bu onaylarını da 1 Haziran-15 Temmuz döneminde kontrol edebilecek.

Ayrıca, onay verilerinin de saklandığı İYS, hizmet sağlayıcıların arşiv ve onay yükünü de azaltmış oluyor.

İYS üzerinden alınan onaylarda ispat yükümlülüğü İYS'ye geçiyor.

2 milyondan fazla kişi İYS'de ileti onaylarını kontrol etti

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dün yaptığı açıklamada, bugüne kadar 2 milyondan fazla vatandaşın "www.iys.org.tr" veya e-Devlet kapısı üzerinden sisteme girerek onaylarını kontrol ettiğini bildirmişti. İYS hizmete açıldığı andan itibaren vatandaşlar tarafından 32,2 milyon ret ve 300 bine yakın onay işlemi gerçekleştirildi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ