Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'tan, Ako Akü fabrikasına ziyaret

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AKO Grup bünyesinde 2014 yılından bu yana Çankırı'da hizmet veren Ako Akü fabrikasını ve Ako Grup'un ortak yatırımı Sumitomo Rubber Ako'yu ziyaret etti

Ekonomi 27.09.2019 15:44:27 0
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 27.09.2019 15:44

İSTANBUL (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AKO Grup bünyesinde 2014 yılından bu yana Çankırı'da hizmet veren Ako Akü fabrikasını ve Ako Grup'un ortak yatırımı Sumitomo Rubber Ako'yu ziyaret etti.

Ako Akü'den yapılan yazılı açıklamaya göre, fabrika ziyaretinde Bakan Varank'a, Ako Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan ve Ako Akü yöneticileri eşlik ederek, işleyişe ilişkin bilgi verdi.

Verilen bilgiye göre, fabrika, bünyesindeki Akü Geri Dönüşüm tesisi ile birlikte, Türkiye'nin akü alanında en yeni ve en büyük yatırımı olma özelliği taşıyor. Ziyaret esnasında Dunlop ve Falken marka lastiklerle ilgili bilgi alan Varank'a, AKO Akü Fabrika Müdürü İlter Gürsoy da Türkiye'de ilk ve tek olarak AKO Akü fabrikasında uygulanan Kaizen Tüneli, MatrixPress teknolojisi ile akü üretimine dair bilgi verdi.

AKO Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özcan'a bölgeye ve ülke sanayisine yönelik kararlı yatırımları nedeniyle teşekkür eden Bakan Varank, "Bu fabrika yüzde 70'leri aşan ihracat oranıyla da ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Bu tür değerli yatırımlarla ihracat artışının yükselen bir ivmeyle devam edeceğinden hiç kuşkum yok. Ako Akü fabrikası, sadece teknolojik yönüyle değil, 'Sıfır Atık' esasına göre çalışması, çevre ve sürdürülebilir kalkınma için de örnek teşkil ediyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin parlak geleceğine yatırım yapmanın, Türkiye'nin yerli ve milli sanayisinin en önemli sorumlulukları arasında yer aldığını belirten AKO Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özcan ise, "Ako Akü fabrikası, dünyada az sayıda üreticinin kullanabildiği Matrix Press (punch) ve kaizen tüneli teknolojilerini birlikte uygulayan ülkemizdeki tek akü üreticisidir. Bunun yanı sıra, Ar-Ge Merkezi, Türkiye'nin ilk ve tek yeni nesil akü geri kazanım tesisi, yeni teknolojiler gibi sürekli yatırımlara Ako Akü, grubumuz için bir yatırım üssü özelliği taşımaktadır. Ülkemizin parlak geleceğine yatırım yapmaya var gücümüzle devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada yer alan bilgiye göre, Matrix Press (Punch) ve Kaizen Tüneli üretim modellerinin yanı sıra, Ar-Ge Merkezi statüsü ve geri kazanım merkezi ile ayrışan Ako Akü Ar-Ge Merkezi, 3 farklı üniversite iş birliğinde, bor kullanılarak elektrikli araç aküsü üretimi projesini yürütüyor.

"TÜBİTAK 1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı" kapsamındaki ön aşamaları tamamlanmış olan projenin son onay kısmında değerlendirmeleri sürüyor.

Bu projenin başarıyla sonuçlandırılması halinde Türkiye, elektrikli otomobiller açısından en önemli konulardan biri olan batarya (akü) üretimi konusunda küresel teknoloji liderliği avantajı elde edecek.

4 yıldır üretim yapan Ako Akü fabrikasında, kurşunun aküye dönüşümü tam bir otomasyon ve ekipmanlar arası haberleşme (IoT) metodolojisi ile tamamlanıyor. Üretim akışı, yüzde 100 otomasyon ile gerçekleşiyor.

Geri kazanım proseslerinin, çevre ve insan sağlığına yönelik risklerinin bu şekilde tamamen elimine edildiği Ako Akü, çevre dostu özelliği ile de Avrupa'daki ilk 5 tesis arasında yer alıyor.



Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF, Bundesliga Yıldızı Mert Kömür'ü Milli Takım İçin İstihbarat Çalışmasına Aldı


Van Spor

FIFA’dan Yeni Malatyaspor’a puan silme cezası


Van Spor

Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar, mali nedenlerle Kadınlar 2. Ligi’nden çekilme kararı aldı


Van Spor

Muşspor Başkanı Cengiz’den hakem yönetimine sert tepki


Van Spor

Vali Aydoğdu, sporcuları makamında ağırladı


Van Spor

Elazığspor - Karaman FK maçı biletleri satışta


Van Spor

Arıcak’ta dama turnuvası başladı


Van Spor

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ