Posof fasulyesi coğrafi işaretini aldı

Ardahan’ın Posof ilçesi ve civarında yetişen Posof fasulyesi, 1 yıllık çabanın sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE) tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillenerek, şehrin 4. coğrafi işaretli ürünü oldu.

Ekonomi 9.12.2020 14:46:55 0
Posof fasulyesi coğrafi işaretini aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 09.12.2020 14:46

Ardahan’ın Posof ilçesi ve civarında yetişen Posof fasulyesi, 1 yıllık çabanın sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE) tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillenerek, şehrin 4. coğrafi işaretli ürünü oldu.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından yapılan çalışmalar neticesinde kentin eşsiz değerlerinden biri olan Posof fasulyesi coğrafi işaretine kavuştu. Posof Fasulyesi tane ağırlığı en yüksek, tane ağırlığına kıyasla en kısa sürede pişen, pişirme sırasında kabuk atmayan ve üstün lezzet özellikleriyle öne çıkan bir fasulye türüdür.

Posof fasulyesinin tescillenmesiyle Ardahan’daki tescilli ürün sayısının 4’e yükseldiğini söyleyen Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci, ’’Odamız Ardahan’ın unutulmaya yüz tutmuş değerlerini gün yüzüne çıkararak üreticilerin emeklerine hak ettikleri değeri vermek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Coğrafi işaret potansiyeli olan ürünleri önce ülkemizde ve sonraki aşamada Avrupa Birliği ülkelerinde korumak için önemli işlere imza attık. Ardahan İlinin Coğrafi İşaret Potansiyelinin tespiti için Ekim ayında yüksek katılımla gerçekleştirdiğimiz çalıştayda ilimizin tescil edilebilecek oldukça fazla coğrafi ürünü olduğu anlaşıldı. Coğrafi ve kültürel zenginliklerin hâkim olduğu ilimizin bu değerlerini korumak odamızın öncelikli işleri arasındadır.’’ dedi.

Demirc, ’’Bugüne kadar ilimizde Posof Badele Elması, Damal Bebeği ve Ardahan Çiçek Balı için Coğrafi İşaret Tescili alındı. Bugün tescilli bu ürünlere Posof Fasulyesi de eklenmiş oldu. Hâlihazırda Odamızın uhdesinde yürütülen Ardahan kazı, Hanak tel peyniri ve Kavılca Buğdayı için de TÜRKPATENT nezdindeki tescil başvuruları yapıldı ve kurum incelemeleri devam etmektedir. Fiziksel özellikleri ve 10 yıllık salamurada kalabilme özelliğiyle ülkemizdeki en özel peynirlerden biri olan Hanak tel peyniri, Medeniyet tarihinin en eski buğday türü olarak kabul edilen, 13.000 yıllık bir geçmişe sahip ve Siyez Buğdayının atası olarak bilinen antik Kavılca buğdayı ve ilimizin emektar kadınlarının el emeği göz nuru ürettikleri Ardahan kaz etinin tescili ile Ardahan da istihdamın artması, kırsal kalkınmaya katkı sağlanması ve refah düzeyinin arttırılmasını hedefliyoruz.’’ şeklinde konuştu.

Başkan Demirci, oda olarak bu süreçlere destek veren Ardahan Belediyesi ve Posof belediyesi ile İl Tarım ve İlçe Tarım Müdürlüklerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum dedi.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "5 transfer yapabiliriz"


Van Spor

Sarıkamış’ta FIS Cup yarışları sona erdi


Van Spor

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

Yaygın beldesine sentetik çim yüzeyli futbol sahası yapılacak


Van Spor

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ