Pfizer Türkiye Genel Müdürü Açık: 'İlaçta Ar-Ge 7-10 yıl sürüyor'

- 'İlaçta Ar-Ge 7-10 yıl arasında süren bir süreç. Dolayısıyla hangi ilaçların geldiğini, hangilerinin başka ürünlerin yerini alacağını veya nasıl fazlandırılacağı konusunun bir öngörüsünü yapabilirsiniz' - 'En hızlı gelişti

Ekonomi 9.12.2020 15:56:31 0
Pfizer Türkiye Genel Müdürü Açık:
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 09.12.2020 15:56

İSTANBUL (AA) - Pfizer Türkiye Genel Müdürü Cem Açık, ilaç sektöründeki üretime ilişkin, "İlaçta Ar-Ge 7-10 yıl arasında süren bir süreç. Dolayısıyla hangi ilaçların geldiğini, hangilerinin başka ürünlerin yerini alacağını veya nasıl fazlandırılacağı konusunun bir öngörüsünü yapabilirsiniz." dedi.

Açık, Marmara Üniversitesi Sinerji Kulübü'nün düzenlediği Sinerji Liderlik Zirvesi "20 Online" etkinliğinde konuştu.

Hızlı üretimin ilaç sektörü için geçerli olmadığına dikkati çeken Açık, "İlaç, bilgi ve Ar-Ge ile 3-5 gün içerisinde, 1 ayda ya da tahmin edilemeyen bir zamanda geliştirilebilen bir ürün değil. En hızlı geliştirilen ilaçları şu an Kovid-19'a karşı geliştirilenlerde görüyoruz. Onun bile 1 yıl kadar süreci oldu. İlaçta Ar-Ge 7-10 yıl arasında süren bir süreç. Dolayısıyla hangi ilaçların geldiğini, hangilerinin başka ürünlerin yerini alacağını veya nasıl fazlandırılacağı konusunun bir öngörüsünü yapabilirsiniz." diye konuştu.

İlaçta ruhsatlandırma süreçlerinin de 1-2 yıl, bazen 3 yıl sürebileceğini aktaran Açık, "Makul derecede bir üretim ve talep planlaması yapabildiğiniz ölçüde çok büyük sorun yaşanmaz. Mesela, FMCG sektöründe bu çok kritiktir. Paketleme sektörü gibi alanlarda hızlı şekilde ağa girebilirsiniz fakat giriş çıkışları iyi kontrol etmeniz gerekir. Genelde eski ürünler için kampanya yapılır, başka ürünler verilir, diğeri raflardan alınır fakat ilaç böyle bir konu değildir ve döngüsü yavaştır. Çok daha net bir şekilde ilacı planlayabiliyorsunuz." dedi.

Açık, üretim ve dağıtımda da hastanın sağlığını öncelediklerini belirterek, "Bazı durumlar için ilacın çok daha iyisi gelmişse, zaten bir ömrü vardır ya da piyasaya vermişiz ama zamanında satılamamış veya raflarda kalmamışsa, biz onları hemen toplatıyoruz ve imha ediyoruz. Bu da işimizin bir parçası." ifadelerini kullandı.


- "Sağlık sektörünün sorumluluğu daha büyük"


Cem Açık, sağlık şirketi olarak diğer sektörlere göre daha büyük sorumluluk taşıdıklarını vurgulayarak, "İnsanların en zor zamanında yanında oluyoruz. Hekimler, hastalarını bizim ilaçlarımızla tedavi ediyor ve bu çok büyük bir sorumluluk. Atılan her adımın, alınan her kararın, yargıçların ve toplumun önünde hesap verilebilir olması ve vicdanımızın bu konuda rahat olması bizim için çok önemli. Sağlık için çalışanlarda toplum bilinci çok yüksek oluyor." şeklinde konuştu.

Birçok vakıfla eğitim ve toplumsal yardım projelerine ilişkin iş birlikleri yaptıklarını anlatan Açık, "8-10 milyon TL'leri bulan yardımlarımız oldu sadece salgın zamanında, özellikle Sağlık Bakanlığı ve hastanelerle birlikte... Koruyucu ekipman, ilaç ve maddi bağış anlamında çok fazla proje yaptık. Bundan gurur duyuyoruz." dedi.

Şirketlerin içinde bulundukları toplumun kurumsal vatandaşı olduklarına inandıklarını aktaran Açık, şunları kaydetti:

"Pfizer, Türkiye'nin kurumsal bir vatandaşı. Ülkenin iyiliği, sağlığı, mutluluğu ve refahı, topluma katkı veren bir şirket olarak görevimiz. Toplumun neye ihtiyacı var ve bizim gücümüzün hangi alanda olduğunu belirleyerek buna yönelik projelerin içinde yer almaya çalışıyoruz. Çeşitli vakıflar ve devlet kurumlarıyla çalışmanın yanında eğitim projelerimiz bulunuyor ki eğitimin bu konudaki önemi çok büyük. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar da zamanında Pfizer bursu ile okumuş bir bilim insanımız. Onun adına da bir bursumuz bulunuyor. Şeffaf ve hesap verilebilirliği olan projelerle çalışıyoruz. Böyle olması çalışanlarımızın da firmasından gurur duymasına neden oluyor."


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Adalet Bakanlığı 81 İlde 10 Bin Personel Alacak! Van'dan Edirne'ye İstihdam Fırsatı


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Türkiye Futbolunda Bahis Fırtınası: Ligler Askıya mı Alınıyor?


Van Spor

Cumhuriyet coşkusu sporla buluştu


Van Spor

Erzurumspor FK: "Kulübümüzün tüm kritik maçlarının bağımsız bir kurulca incelenmesini istiyoruz"


Van Spor

Tunceli’de kano yarışları renkli görüntüler oluşturdu


Van Spor

Spor yöneticiliği programı, Sporak tarafından akredite edildi


Van Spor

TFF'nin Hakem Krizi Kararı: Yabancı Hakem Yerine, Yerli ve Ahlaklı Hakemlik Vurgusu


Van Spor

Romanya’dan Malatya’ya şampiyonluk geldi


Van Spor

Kulaçlar Gazze için atıldı


Van Spor

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ