Pazarcılardan vatandaşa 'seçmece yasağına uyun' mesajı

TÜSPAF Başkanı Karaca, pazarlar için getirilen 'seçmece' yasağına uyulması konusunda vatandaşlardan destek beklediklerini belirterek, 'Pazarcıların ürünleri doğrudan poşete koyması lazım ancak insanlar seçmeye alışmış.' dedi.

Ekonomi 7.04.2020 12:28:52 0
Pazarcılardan vatandaşa
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 07.04.2020 12:28

ANKARA(AA) - Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Ali Karaca, AA muhabirine, pazar yerlerinde Kovid-19'a karşı alınan önlemlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Alınan kararlar öncesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir araya geldiklerini aktaran Karaca, bu kapsamda tezgah aralarına 3'er metre boşluk bırakıldığını söyledi. Karaca, pazarcıların bir hafta tezgah açıp, diğer hafta açmayacak şekilde çalıştığını, ürün seçmenin de yasaklandığı pazarlarda hem esnaf hem de pazarcı için maske zorunluluğu uygulandığını bildirdi.

Getirilen yasakların önemine işaret eden Karaca, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımızdan pazarlar için getirilen yasaklara uyum konusunda destek istiyoruz. Uygulamanın ciddiyetinin anlaşılmasını istiyoruz. Vatandaş kurallara uymadığı zaman pazarcı da zorda kalıyor. Pazarcıların ürünleri doğrudan poşete koyması lazım ancak insanlar seçmeye alışmış. Pazara gelen vatandaşın yüzde 80'i kadınlar ve onlar da elle seçmeye alışmışlar ancak pazarcı esnafımız bu konuda ciddiyetini koruyor."

Federasyon olarak tüm odalara talimat göndererek, belirlenen kurallara uyulmasını istediklerini vurgulayan Karaca, "Kurallara uymayan arkadaşlarımızı belli süre ticaretten men edip tezgahını kapatacağız. Bunu da belediyelerle birlikte yapacağız." ifadelerini kullandı.

"18-20 yaş için pazarcıya esneklik getirilsin"

Karaca, tezgahlarda görülen çocuk pazarcıların büyük bölümünün Suriyeliler olduğuna dikkati çekerek, "Bu işi baba-oğul yapıyorlar. Tezgahı çocuğa bırakıyorlar. Hepsi evini geçindirdiği için bu uygulamaya uyum zaman alıyor. Pazarda tezgah açan aileler için 18-20 yaş aralığına esneklik getirilebilirse uygun olur." diye konuştu.

Pazar yerlerinde tezgah açması yasaklanan tuhafiye ve züccaciye ürünü satan esnafın mağduriyet yaşadığını belirten Karaca, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu esnafımız çok mağdur ve hepsi ev geçindiriyor. Devletimizin, mağduriyet yaşayan giyim ve züccaciye ürünü satan pazarcı esnafımıza acilen yardım yapmasını bekliyoruz. Zor durumdaki vatandaşlar için de pazarcı esnafı olarak yeni bir uygulamayı hayata geçirdik. Tezgahlardaki tüm ürünlerden poşetlere doldurarak, pazar girişlerindeki belli noktalara koymaya başladık. İhtiyacı olan vatandaşlar bu poşetlerden alabilir. Bunu, Türkiye genelindeki pazarlarda uygulayacağız."

"Depodaki ürün fire verdikçe fiyat arttı"

Karaca, meyve ve sebze gibi ürünlerdeki fiyat değişimlerine de değinerek, şunları kaydetti:

"Mevsimsel olarak tarımsal ürünler için geçiş dönemini yaşıyoruz. Bu dönemlerde her zaman ürün azalır ve fiyat artışı yaşanır. Depolardaki ürün için de bu dönemde zayi ve fire oranı çok olur. Soğan ve patates gibi ürünlerde depolardaki fire oranı arttı, limon da bekledikçe çürüyor. Fire verildikçe fiyat artar. Sarımsakta ise bu sene zaten üretim azdı ve fiyat artışı bu nedenle yaşandı. Kapıların kapalı olması nedeniyle ithalat da yapılmadı ancak önümüzdeki yıl sarımsak ekilişi bol olur. Biber hariç domates ve diğer sebzeler ise bol ve uygun fiyatlı. Biber, havaların tam ısınmaması nedeniyle çoğalmadı. Nisan ayı sonunda tarla mahsulü çıkar. 20 günlük bir boşluk yaşandıktan sonra ürün artar. Soğan ve patateste de hasat başlar. Bu ürünler gelince fiyat dengeye oturur."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeşilyurtspor evinde ilk galibiyetini almak istiyor


Van Spor

Kars 36 Spor, Şırnak Petrol Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu


Van Spor

Okan Buruk'tan Berkan Kutlu Kararı: Galatasaray'da Yol Ayrımı


Van Spor

Yıldız Futbolcudan Jose Mourinho İtirafları: "Her Gece 'Miki, Lütfen Git' Mesajı Atıyordu"


Van Spor

Galatasaray Başkanı Özbek'ten Flaş Kerem Açıklaması: "TFF İnceleme Başlattı, FIFA ve UEFA Cezaları Var"


Van Spor

Erol Bulut, Süper Lig'e Antalyaspor ile Dönüyor: "2 Yıllık İmza"


Van Spor

Real Madrid'den Kritik Hamle: Nico Paz'ın Geri Dönüşü Arda Güler'in Önünü Kesecek mi?


Van Spor

Galatasaray, Okan Buruk ile Yeni Sözleşmeyi Açıkladı: "Resmileşti"


Van Spor

Galatasaray'da Transfer Rüzgarları: Icardi'nin Geleceği ve Barış Alper'in Yeni Sözleşmesi


Van Spor

Hakkari’de Okul Sporları Kros Yarışları yapıldı


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, Bulgaristan deplasmanında


Van Spor

Bulanık’ta stadyum yenileniyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor’un hedefi 2’de 2


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor- Erciyes 38 FK maçını Ertuğrul Kösterelioğlu yönetecek


Van Spor

A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçında Görev Yapacak Hakem Belli Oldu


Van Spor

Muş’ta yetenek taraması devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi, 29 Ekim’e özel ödüllü futsal turnuvası düzenliyor


Van Spor

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Spor Oyunları’nda şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’dan sakat futbolcular hakkında açıklama


Van Spor

24Erzincanspor’da ekonomik kriz


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘sportmenliğe aykırı hareket’ sevki


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ