Küresel piyasalar virüs tehdidi ile negatif seyrediyor

Küresel piyasalar, koronavirüs salgınına yönelik endişelerin artması ile negatif bir seyir izlerken, bu haftanın veri gündeminde ABD ve Almanya'nın büyümesi öne çıkıyor.

Ekonomi 24.02.2020 13:18:46 0
Küresel piyasalar virüs tehdidi ile negatif seyrediyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 24.02.2020 13:18

İSTANBUL (AA) - Çin'de yeni tip koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 594'e ulaştı. Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte salgın nedeniyle 150 kişi hayatını kaybetti, 409 yeni vaka tespit edildi. Çin'de salgın nedeniyle ölümler devam ederken, İtalya, Güney Kore ve İran başta olmak üzere başka ülkelerdeki vaka sayılarındaki artış endişelerin artmasına neden oluyor.

Salgının ekonomiye etkilerinin artık daha yüksek sesle tartışıldığı bir ortamda, ABD'de cuma günü açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) 50,8 ile son 6 ayın en düşüğüne inmesi ve bileşik PMI'nın 50 seviyesinin altına inerek daralmaya işaret etmesi dikkati çekti.

Azalan küresel risk iştahı ile ABD'nin 30 yıl vadeli tahvil faizi, yüzde 1,89 ile tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Altının ons fiyatı 1.679,7 dolar ile 7 yılın zirvesini görürken, Brent petrolün varil fiyatı yeni haftanın açılışında yüzde 2,3 azalışla 56,5 dolara düştü.

ABD'de geçen haftanın son işlem gününde açıklanan PMI verilerinin beklentilerin belirgin şekilde altında kalması sonrası Dow Jones endeksi yüzde 0,78, S&P 500 endeksi yüzde 1,05 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,79 değer kaybetti.

Dolar endeksi ise analistlerin önemli direnç olarak nitelendirdiği 100 seviyesinde etkisini artıran kar satışları ile yüzde 0,5 değer kaybederek 99,3'ten kapanması sonrası bugün tekrar 99,6 seviyesine çıktı.

Avrupa tarafında, İtalya'da koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 3'e yükselmesi ve son verilere göre salgının toplam 152 kişiyi etkilemesi sonrası ülkede Venedik Karnavalı ile Lombaridya ve Veneto bölgelerindeki spor etkinlikleri iptal edildi. Komşu ülkeler, İtalya sınırına ilişkin güvenlikleri artırırken, piyasalardaki risk algısı yükselmeye devam etti.

Cuma günü İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,22, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,62, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,54 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,44 değer kaybetti.

Bugün Asya piyasalarında azalan risk iştahının piyasalara etkisi belirgin bir şekilde arttı. Güney Kore'de Kospi endeksi, ülkedeki koronavirüs salgınına ilişkin haberlerle bugün yüzde 3'ün üzerinde değer kaybederken, Çin'de ise ekonomi yönetiminin verdiği gevşek para politikasına ilişkin sinyallerle düşüşü sınırlanan Şanghay bileşik endeksi, şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,4 altında bulunuyor. Japonya'da ise resmi tatil dolayısıyla bugün piyasalarda işlem gerçekleştirilmiyor.

Yurt içinde, cuma günü analistlerin destek olarak nitelendirdiği 114.500 seviyelerine kadar gerileyen BIST 100 endeksi, bu seviyeden gelen alımlarla yükselişe geçerek günü bir önceki kapanışa göre yüzde 1,03 artışla 116.829,39 puandan tamamladı. Dolar/TL ise yüzde 0,26 artışla 6,1167'den kapanması sonrası yeni haftaya 6,1205 seviyesinden başladı.

Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklanan değerlendirmeye göre, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin "BB-" seviyesindeki kredi notunu ve "durağan" görünümünü teyit etti. Değerlendirmede, Türkiye'nin 2020 yılı büyüme beklentisinin yukarı yönlü revize edilerek yüzde 3,1'den yüzde 3,9'a yükseltilmesi dikkati çekti.

Analistler, Suriye'ye ilişkin gelişmelerin gündemin odağındaki yerini koruduğunu belirterek, koronavirüs salgını haberlerinin de küresel risk iştahı üzerinde belirleyici olacağını ifade etti.

Bu hafta veri takviminde, ABD ve Almanya'nın büyüme verilerinin öne çıktığını aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 114.500 seviyesinin destek, 119.500 puanın direnç konumunda olduğunu söyledi. Analistler, dolar/TL'de ise 6,0900-6,1250 bandının takip edileceğini bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, şubat ayı reel sektör güven endeksleri

10.00 Türkiye, şubat ayı kapasite kullanım oranı Reel Kesim Güven Endeksi

12.00 Almanya, şubat ayı Ifo endeksleri

16.30 ABD, Chicago Fed ulusal aktivite endeksi

18.30 ABD, Dallas Fed imalat sanayi endeksi

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ