'Kare kodlu çek sistemini senetler üzerinden de kurmak istiyoruz'

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 'Kare kodlu çek, müşterinin bütün öz geçmişini görebilmenize fırsat sağlıyor. Geçmişteki davranışları, ödeme alışkanlıkları, düzgün ödeyip ödemediğini rahatlıkla görüyorsunuz.' dedi.

Ekonomi 21.10.2019 18:26:57 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.10.2019 18:26

DÜZCE (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Kare kodlu çek, müşterinin bütün öz geçmişini görebilmenize fırsat sağlıyor. Geçmişteki davranışları, ödeme alışkanlıkları, düzgün ödeyip ödemediğini rahatlıkla görüyorsunuz. Bu sayede çeke olan güven artmış oldu ama bu yetmez. Buna benzer bir sistemi senetler üzerinden de kurmak istiyoruz." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Teknopark Konferans Salonu'nda düzenlenen Düzce İş İnsanları İstişare Toplantısı'nda, Düzce'nin yatırımcılar açısından cazip bölge haline geldiğini söyledi.

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sayısının 1'den 5'e çıktığını, kentin ürünlerinin 124 ülkeye ihraç edilir hale geldiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, "Eskiden Düzce'den ihracat yapacağımız hayalimize bile gelmezdi. Ama şimdi 124 ülkeye Düzce'de üretilen ürünler gidiyor. Odamız, borsamız Düzce'nin gelişmesi için büyük gayret gösteriyor." diye konuştu.

Zor bir dönemden geçtiklerini, ihracata bakan sektörlerde çok büyük sıkıntı olmadığını ama iç piyasaya bakan sektörlerde sıkıntı yaşandığını belirten Hisarcıklıoğlu, iş insanlarının sıkıntılarını öğrenip bunları hükümete, bürokrasiye iletmek için burada olduklarını kaydetti.

Son dönemde ağustos 2018'den sonra en büyük şikayetlerinin bankalar olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Sizlerin talebi ve hükümetimizin aldığı inisiyatifle kamu bankaları bu devrede ilk defa yaramıza merhem olmaya çalıştı, özel bankalar maalesef bizi yağmurda bıraktılar. Kamu bankaları, şemsiye olabildikleri ölçüde üzerimize şemsiye oldular." ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, faizlerin bir miktar düşürüldüğünü, yeni kredilerin verilmeye başlandığını, bundan memnuniyet duyduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ama yeter mi? Faiz oranları yine yüksek, istediğimiz krediye istediğimiz şekilde Ağustos 2018'den önce olduğu gibi ulaşamıyoruz. Perakende sektöründe iş yapan kardeşlerimizin en büyük şikayetlerinden bir tanesi, pos komisyonlarıydı. Nihayet burada da bir adım atıldı, pos komisyonlarına üst sınır getirildi. Çek ve senet tahsilatı, bu devrede en önemli sıkıntılardan bir tanesiydi. Çare olarak kare kodlu sistemi getirmiştik. Kare kodlu çek, müşterinin bütün öz geçmişini görebilmenize fırsat sağlıyor. Geçmişteki davranışları, ödeme alışkanlıkları, düzgün ödeyip ödemediğini rahatlıkla görüyorsunuz. Bu sayede çeke olan güven artmış oldu ama bu yetmez. Buna benzer bir sistemi senetler üzerinden de kurmak istiyoruz. Senetlerde maalesef işte çalınması, diğer risk tedbirlerinin alınması noktasında senetleri de belirli disipline edecek sisteme geçilmesi için çalışıyoruz, hükümetimize iletiyoruz."

Hisarcıklıoğlu, konuşmasının devamında yaşanılan sıkıntıların çözümü noktasında iş adamlarına bilgiler verdi.

Toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

Galatasaray, Bodo/Glimt'i rahat geçti


Van Spor

Vanspor PFDK’ya Sevk Edildi: Taraftarın Tezahüratı Cezaya Neden Oldu


Van Spor

Galatasaray evinde Bodo/Glimt ile karşılaşacak


Van Spor

Galatasaray Sahaya Galibiyet İçin Çıkıyor: Bodo/Glimt Maçı Kadrosu Netleşti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ