Hollanda’da turizm işini bıraktı Muş’ta kaz yetiştiriciliğine başladı

Muş’ta 5 yıldır kaz çiftliği işleten İshak Sönmezsoy, yılda 5 bin civciv üretimi ve kaz yetiştirmesine rağmen siparişlere yetişemiyor.

Ekonomi 6.05.2021 12:14:31 0
Hollanda’da turizm işini bıraktı Muş’ta kaz yetiştiriciliğine başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.05.2021 12:14

Muş’ta 5 yıldır kaz çiftliği işleten İshak Sönmezsoy, yılda 5 bin civciv üretimi ve kaz yetiştirmesine rağmen siparişlere yetişemiyor.

2003-2015 yılları arasında Hollanda’da turizmle ilgilenen ve 2016’da Hasköy ilçesine gelerek 20 dönüm alan üzerine kaz üretim ve yetiştiricilik çiftliği kuran 44 yaşındaki İshak Sönmezsoy, her sabah tesisteki yumurtaları zevkle topluyor. Elde ettiği kaz yumurtalarını tek tek özenle sudan geçirerek kuluçka makinesine dizen Sönmezsoy, onlara gözü gibi bakıyor. Yaklaşık 4 ay içerisinde binlerce civciv üretimi yapan Sönmezsoy, elde ettiği civciv ve kazları çevre il ve büyükşehirlere satıyor.

Üretimle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan İshak Sönmezsoy, 5 yıldan bu yana kaz üreticiliği yaptığını ve yıllık ortalama 5 bin civciv ürettiğini söyledi. Çiftlikte Alman Mast, Fransız g35-g36, kırma, Linda ve Çin kazı ürettiğini kaydeden Sönmezsoy, “Ürettiğimiz civcivleri çevre illere gönderirken, yetişkin kazları da kesim olarak büyükşehirlere satıyoruz. Bizim amacımız hedefimizi daha da büyütüp gelecek yıllarda bu sayıyı 15 bine çıkartmak. Muş’ta şu anda yılda 100 bin kaz üretiliyor. Şu anda yaklaşık elimde 300 damızlık kaz bulunuyor. Mart başlarında kazlar yumurtlamaya başlar ve bazen temmuz ayının son haftasına kadar devam eder. Bizlerde elde ettiğimiz yumurtaları kuluçka makinesine bırakıyoruz. Bir kaz ortalama 27 ile 32 gün arasında yumurtadan çıkar. Bu havanın ısınmasına ve kazın ırkına göre değişiyor. Kazlar ortalama 6 ile 8 aydan sonra kesime gelir. Kazlar kar yağdıktan sonra kesilir, lezzet ve yağ oranı daha fazla olur. Özellikle büyükşehirlerden talepler çok. Yumurta satışımız, civciv satışımız ve yetişkin kaz satışımız var. Aşırı bir talep var ve taleplere yetişemiyoruz” dedi.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ