Gıdada taklit ve tağşiş yapana hapis cezası geliyor

Gıdada taklit ve tağşiş yapanların para cezasından, faaliyeten men ve hapis cezasına kadar sert önlemlerle caydırılması planlanıyor.

Ekonomi 12.12.2019 13:11:51 0
Gıdada taklit ve tağşiş yapana hapis cezası geliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 12.12.2019 13:11

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Türkiye Tarım Orman Şurası sonuç bildirgesinde gıdada taklit ve tağşiş cezalarının caydırıcı seviyeye yükseltileceğinin belirtilmesinin ardından gözler bu alanda yapılacak düzenlemeye çevrildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, gıdada taklit ve tağşiş yapanlara yönelik yaptırımların yetersiz kaldığı değerlendirilerek bu alandaki caydırıcılığın artırılması amaçlanıyor. Mevcut düzenlemeye göre taklit ve tağşiş yapanlara yönelik idari para cezası, söz konusu parti ürünün piyasadan toplatılması ve bu ürünlerin kamuoyuna ifşa edilmesi gibi yaptırımlar uygulanıyor ancak bunlara rağmen firmalar, isim değiştirerek taklit ve tağşiş faaliyetlerine devam ediyor.

Bu nedenle 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nda değişiklik yapılarak, gıdada taklit ve tağşiş yapanlarla etkin mücadele edilecek.

Bazı firmaların bakanlık tarafından birçok kez kamuoyuna duyurulmasına rağmen taklit ve tağşiş yapmaya devam ettiği belirlenirken, tüketicinin menfaatlerinin en üst düzeyde korunması ve ceza maddesinin caydırıcı nitelik kazanması amacıyla ilgili madde hükmünde değişiklik yapılması planlanıyor.

Değişiklikle taklit veya tağşiş yapılan gıda veya yemi üreten, ithal eden, kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya arz edenler ile izlenebilirliğini sağlamadan piyasaya arz eden perakendeci iş yerlerine kademeli cezalar getirilmesi öngörülüyor. Taklit ve tağşiş yapanlara hem idari ve adli para cezalarının getirilmesi hem de bu fiili 2 yıl içinde tekrarlamaları durumunda işletmeciye hapis cezası verilmesi ve işletmecinin faaliyetinden men edilmesi yaptırımları üzerinde çalışılıyor.

Düzenlemeye talep ve görüşler doğrultusunda son şekli verilecek

Taslak halindeki düzenlemeye, kamuoyundan gelen talep ve görüşler doğrultusunda son şekli verilecek.

Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2018 yılında 1 milyon 124 bin 918, bu yıl ekim ayı itibarıyla da 985 bin 188 adet gıda denetimi yapıldı.

Bakanlık, 2012-2018 yıllarında ise toplam 769 firmanın bin 605 farklı ürününü kamuoyuna açıkladı. 1376 ürün taklit ve tağşiş kapsamında, 229 parti ürün ise içinde ilaç etken maddesi ya da boyar madde bulunması nedeniyle kamuoyuna ifşa edildi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ