Encazip.com: 2020’de elektrik alım garantisine 39 milyar lira ödendi

ANKARA (AA) - Elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi Encazip.com tarafından geçen yıl elektrikte alım garantisine yaklaşık 39 milyar lira ödendiği bildirildi.Encazip.com tarafından yapılan açıklamaya göre, 2020'de ortalama elekt

Ekonomi 4.02.2021 13:48:48 0
Encazip.com: 2020’de elektrik alım garantisine 39 milyar lira ödendi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.02.2021 13:48

ANKARA (AA) - Elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi Encazip.com tarafından geçen yıl elektrikte alım garantisine yaklaşık 39 milyar lira ödendiği bildirildi.

Encazip.com tarafından yapılan açıklamaya göre, 2020'de ortalama elektrik tedarik maliyeti kilovatsaat başına 39,9 kuruş olurken, evler için uygulanan ulusal tarife fiyatının bu rakamın altında kaldı.

Geçen yıl toplam elektrik tüketiminin yüzde 48’i elektrik tedarikçisini değiştirmiş serbest tüketiciler tarafından gerçekleştirilirken, en yüksek serbest tüketici elektrik tüketimi ise yüzde 55 ile ekimde gerçekleşti.

Toplam serbest tüketici sayısı geçen yılın ocakta 372 bin 320 olarak hesaplanırken, serbest tüketici sayısı geçen yıl aralıkta ise yüzde 273 artışla 1 milyon 15 bin 837’ye ulaştı.

Serbest tüketici sayısının en yüksek olduğu iller 190 bin 504 ile İstanbul, 65 bin 455 ile İzmir, 61 bin 304 ile Ankara, 56 bin 162 ile Bursa, 54 bin 474 ile Antalya, 33 bin 379 ile Balıkesir olarak kayıtlara geçti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Encazip.com kurucusu Çağada Kırım, elektrik tedarik maliyetlerinin 2020 ortalamasının kilovatsaat başına 0,3992 lira olduğunu ifade etti.

Yapılan son düzenlemeye rağmen 0,3976 lira ile ulusal tarife fiyatlarının bu rakamın altında kaldığını vurgulayan Kırım, şunları kaydetti:

"Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM)'den yararlanan santrallerin kurulu gücü bir önceki yıla göre 564 megavat artarak 21 bin 614 megavata çıktı. Toplam Yenilenebilir Enerji Kaynağı (YEK) bedeli 38,62 milyar lira, birim çekiş miktarı başına düşen 2020 yılı YEKDEM birim maliyeti aritmetik ortalaması da kilovatsaat başına 0,12060 lira oldu. YEKDEM'in toplam maliyetinin toplam tüketilen elektrik enerjisinin maliyetine ekleniyor olması nedeniyle ortaya çıkan 38,62 milyarlık bu tutar, dolaylı olarak tüketicilere yansıtılıyor. Tedarikçilerin profil maliyetleri de göz önünde bulundurulduğunda, ev tüketicileri için elektrik fiyatları maliyetleri karşılamıyor. Bu fark dolaylı olarak kamu santrallerinden karşılanmış olsa da bunun sürdürülebilir olduğunu düşünmüyoruz. Veriler, 2021 yılında evler için aktif enerji birim fiyatlarının yaklaşık yüzde 25 artış göstermesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte, elektrik dağıtım bedelinin ocakta yüzde 16 zamlandığını göz önünde bulundurursak, 2021 yılında tüketicilere etki edecek elektrik fiyatlarının yaklaşık yüzde 15- 20 seviyelerinde artış göstereceğini tahmin ediyoruz."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ