Çinliler daha çok Türk ürünü yiyecek

Ticaret Bakanlığının ihracatta pazar ve ürün çeşitliliğini sağlama hedefi doğrultusunda bu sene Çin'e kiraz ihracatının önündeki engeller kaldırıldı, Antep fıstığı ve su ürünleri ihracatının da önü açıldı.

Ekonomi 11.12.2019 13:57:17 0
Çinliler daha çok Türk ürünü yiyecek
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 11.12.2019 13:57

ANKARA(AA) - AA muhabirinin Ticaret Bakanlığından aldığı bilgilere göre, dış ticarette pazar ve ürün çeşitliliğinin sağlanması amacıyla yürütülen çalışmalar sonucunda Uzak Doğu ülkelerine satışı yapılamayan bazı tarım ürünleri için gelişmeler kaydedildi.

Çin'e kiraz ihracatının başlatılabilmesine yönelik çalışmalar kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının girişimleriyle "Türk Kirazlarının Çin'e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü"ndeki şartlar yerine getirilerek ihracatın önü açıldı ve 2017 yılında ilk ihracat gerçekleştirildi. Bununla birlikte, protokol kapsamında kiraz ihracatında uygulanan şartlar nedeniyle ürünlerdeki kalite kaybından dolayı kayda değer miktarda ihracat rakamına bu yıla kadar ulaşılamadı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Çin temasları sırasında konunun üzerinde durdu. Çin pazarından daha fazla pay alabilmek, ihracatın önündeki engelleri kaldırmak için kirazda depolama ömrünü uzatan "fümigasyon" yönteminin de kullanılmasına izin verilmesi hususundaki girişimlerle bu yöntem de kullanılabilir hale geldi.

Bu sayede 2019 yılı kiraz ihracat sezonunda Çin'e 884,2 ton ürün gönderilerek karşılığında 3,3 milyon dolar gelir elde edildi. Türkiye'nin kiraz ürünleri için büyük potansiyele sahip bu ülkeye ihracatın da pazar payının da artması bekleniyor.

Antep fıstığı için 39 firmaya izin

Öte yandan, dünyanın en büyük Antep fıstığı ithalatçısı olan Çin'e, bu ürünün satışının yapılabilmesi amacıyla 2013'te girişimlere başlandı. Çalışmalar neticesinde 2016'da G20 Liderler Zirvesi'nde "Türkiye'den Çin'e İhraç Edilen Antep Fıstığı için Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü" imzalandı.

Protokole bağlı teknik şartların yerine getirildiğine dair Çin nezdinde yürütülen girişimler sonucunda 5 Temmuz 2019 itibarıyla Çin Gümrükler Genel İdaresi tarafından yapılan resmi açıklamayla, ilgili gözetim ve karantina gerekliliklerinin sağlandığı ifade edilerek, Türkiye'den Çin'e Antep fıstığı ithal edilmesine izin verildi. Böylece, 39 Türk firmasının dış satım için önü açıldı.

Su ürünleri ihracatına vize çıktı

Ayrıca "Türkiye'den Çin'e İhraç Edilecek Su Ürünleri İçin İnceleme, Karantina, Veterinerlik Sağlık Gereksinimleri Protokolü" ile bu yıl gökkuşağı alabalığı, nehir alabalığı, orkinos ve mavi yüzgeçli orkinos ürünlerinin Çin'e ihracatının önü açıldı.

Çin alabalık ithalatında dünyanın en önemli 6. ve orkinos ithalatında 4. pazarı konumunda bulunuyor. Türkiye 2018'de yaklaşık 195 milyon dolarlık alabalık ve mavi yüzgeçli orkinos ihracatı gerçekleştirirken, Çin aynı dönemde 135 milyon dolarlık ithalat yaptı. Bu ürünler için önemli bir pazarın açılmış olmasıyla sektörün Çin'e hızlı bir giriş yapacağı ve ihracatını artıracağı değerlendiriliyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Maç öncesi saha kardan temizlendi


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ