Çiftçiden kuraklık endişesine sondajlı çözüm

3 milyon 570 bin dönüm tarım arazisi ile Türkiye’nin üçüncü büyük ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda kuraklık endişesi yaşayan çiftçiler, mahsullerini sulayabilmek için sondaja yöneldi.

Ekonomi 17.05.2021 14:08:20 0
Çiftçiden kuraklık endişesine sondajlı çözüm
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 17.05.2021 14:08

3 milyon 570 bin dönüm tarım arazisi ile Türkiye’nin üçüncü büyük ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda kuraklık endişesi yaşayan çiftçiler, mahsullerini sulayabilmek için sondaja yöneldi.

Muş’ta bu yıl beklenen yağışların yeterli seviyede olmaması, çiftçilikle geçimini sağlayan vatandaşları farklı arayışlara yöneltti. Sondaj marifetiyle ovada kısa mesafeden su çıkaran çiftçiler, geçici olarak mahsullerini bu yolla sulamaya başladı. Sondaj işi yapan Erhan Şavlı, bu sene kuraklıktan dolayı sondaja büyük bir talep olduğunu ve ihtiyaçları yetiştiremediklerini söyledi. Çiftçilerin tüm ürünlerine su vermek zorunda olduğunu ifade eden Şavlı, “Biz de bu ihtiyaçları elimizden geldiğince karşılamaya çalışıyoruz. Yağmur olmadığından dolayı her türlü tarıma çiftçi su vermek zorunda. Su motoruyla yerden su alıp fıskiye yardımıyla tarlaya su veriliyor. Buranın ova olmasından dolayı su çok kısa mesafede çıkıyor” dedi.

Ovadaki tarlasına kuyu açan çiftçilerden Veysel Şahin ise bu sene yonca, buğday ve arpa ekimi yaptığını belirterek, ciddi bir kuraklık yaşadıklarını ifade etti. Yağmur yağmayınca en son çareyi kuyuda bulduğunu belirten Şahin, “Yaklaşık 10-12 metrelik bir kuyu açtım. Şu an görüldüğü gibi güzel bir su çıkıyor. Sıkıntımız kalmadı şimdilik. Artık yağmuru da beklemiyoruz. Artık suyumuz var. Şu an sondaj marifeti olmasaydı bütün ekinlerimiz kuruyup giderdi. Yağmur bu yıl 2-3 defa yağdı ama yüksek kesimlerde etkili oldu ovaya yağmur yağmadı. Çiftçiler o yüzden mağdur. Hangi tarlaya bakılırsa kuyu başında traktör çalışıyor. Bu kuyular olmasa hiçbir ekini alamayız” diye konuştu.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

Malatya’ya uluslararası gurur


Van Spor

Kazım Yurdalan Türkiye finallerinde


Van Spor

Türkiye su topu şampiyonası heyecanı elazığ’da başladı


Van Spor

Bitlisli sporculardan büyük başarı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un bu haftaki konuğu Mazıdağı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ