CEO Agenda 2020

- Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül: - 'Kötü günleri geride bıraktık, umutluyuz. İç piyasa toparlanmaya başladı, hızlı düşer hızlı toparlanır. 2020'nin haziranından sonra toparlanma daha da hızlanır, şu an burnunu yukarı dikti' - 'M

Ekonomi 6.11.2019 13:28:32 0
CEO Agenda 2020
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.11.2019 13:28

İSTANBUL (AA) - Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, "Kötü günleri geride bıraktık, umutluyuz. İç piyasa toparlanmaya başladı, hızlı düşer hızlı toparlanır. 2020'nin Haziran'ından sonra toparlanma daha da hızlanır, şu an burnunu yukarı dikti." dedi.

Vodafone Business ana sponsorluğunda düzenlenen CEO Club toplantılarının sonuncusu "CEO Agenda 2020" başlığı ile düzenlendi.

Etkinlik çerçevesinde gerçekleştirilen panelde konuşan Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, 2018'de 1 milyar 50 milyon dolarlık EBITDA yaptıklarını anımsatarak, her sene Türkiye büyümesinin üzerine 10 puan büyüme hedefi koyduklarını bildirdi.

"Geçen sene bu zamanlarda kuvvetli bir sis vardı, nakit akışı en önemli olaydı." diyen Yüngül, şu bilgileri verdi:

"Yanıldığımız taraflar oldu, 2019 ile ilgili kurlarda yanıldık. İç piyasada yüzde 10-15 düşeriz diye düşünüyorduk, özellikle Vestel'in ve tekstilin iç pazar satışlarında yüzde 25-30'lar düştü. İhracata saldırdık, bu açığı fazlasıyla kapattık. 2019'da ihracatta zorlaştı, 2019 her şeyiyle zor geçti. Dün ekim ayı sonuçlarını aldık, EBITDA açısından çok kötü değil ama finansman maliyetleri ciddi miktarda arttı.

Şirket olarak mevcut hayatı devam ettirecek yatırımlar dışında fazla bir şey yapmadık, erteledik. Enerjide de biten projeler dışında yeni projelere başlamadık Türkiye'de. Herkes gibi ihracatı Avrupa'ya doğru yönelttik. Dünyada da karışıklık var. Bütün bunlar birleşince ihracat baştan birden bire artmıyor ama geldiğimiz noktada ihracatı artırdık. Geçen seneye göre daha uzun mesafeleri görüp ona göre yatırımlarımızı planlamaya başladık."

Sektörlere bakıldığında, Vestel'in büyümesini devam ettirdiğini bildiren Yüngül, Türkiye'de Enerji Dağıtım Bölgeleri dışında fazla bir şey yapmadıklarını ama yurt dışında yatırımlara devam ettiklerini aktardı.


- "Tekstil de iç pazar, yüzde 30-35'ler seviyesinde düştü"


Yüngül, tekstil de iç pazarın yüzde 30-35'ler seviyesinde düştüğünü anımsatarak, bunu da Avrupa ve ABD pazarlarıyla kapattıklarını anlattı.

Bunun dışında bir maden yatırımları olduğuna işaret eden Yüngül, "Revizyona girdik, fiyatlar düşmüştü şimdi yeniden fiyatlar düzene girdi. Hatta tekrar orada yatırım yapmayı planlıyoruz. Gayrimenkul tarafında sis devam ediyor, orada sis pek kalkacak gibi gözükmüyor. 2019-2020 bütçelerimizi yapıyoruz, geçen seneye göre daha iyi." ifadelerini kullandı.


- "Suriye konusunun, Haziran'dan sonra daha iyi olacağını düşünüyorum"


Hedeflerin tutturulması için Avrupa'nın önemine işaret eden Yüngül, ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım tehditlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

"ABD'nin yaptırımları çıkaracağına inanmıyorum." diyen Yüngül, şunları söyledi:

"Hatta tam tersine ticari ilişkiler daha iyi olacak. Grup olarak ABD pazarına çok önem veriyoruz, orada daha fazla nasıl olacağımızı planladık ve ona göre yapılanıyoruz. Suriye işi çok önemli, bu konunun da hazirandan sonra daha iyi olacağını, dolayısıyla Orta Doğu'nun Türkiye büyümesi ile ilgili iyi bir potansiyel olacağını düşünüyorum.

Dünyada para bir yerlere gidecek, 2020'de 2019'dan daha fazla ortaklık çalışmaları için firmalar gelecek, buradan da Türkiye büyümesine fayda sağlanacağını düşünüyorum. Türkiye'de 3'ün, 4'ün üzerinde bir büyüme olacak."


- "Türkiye'de kapasite artırıcı yatırımlar planlıyoruz"


Yüngül, Grup olarak Vestel'de, bisiklet ve motosikletle ilgili batarya paketleme işine ağırlık verdiklerini, Türkiye'de kapasite artırıcı yatırımlar planladıklarını söyledi.

Enerjide Türkiye'de dağıtım bölgeleri dışında şu an planladıkları bir şey olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Madencilik yatırımında özellikle nikel sulfat, kobalt sulfat yatırımına başlıyoruz. Bunun finansmanını da yaptık, aşağı yukarı bu yatırımlara yönelik 150 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. Kapasiteyi artırmak için de 400 milyon dolarlık yatırımı planladık, bunları da yapacağız.

Temkinliyiz, ama sanayide olduğunuz zaman pedal çevirmediğinizde geri kalırsınız. Kötü günleri geride bıraktık, umutluyuz. İç piyasa toparlanmaya başladı, hızlı düşer hızlı toparlanır. 2020'nin haziranından sonra toparlanma daha da hızlanır, şu an burnunu yukarı dikti."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "5 transfer yapabiliriz"


Van Spor

Sarıkamış’ta FIS Cup yarışları sona erdi


Van Spor

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

Yaygın beldesine sentetik çim yüzeyli futbol sahası yapılacak


Van Spor

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ