Altın fiyatlarında inişli-çıkışlı trendin devamı bekleniyor

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Atayık, 'Altın fiyatlarında bir süre diniş ve çıkışlı trendi yaşayacağız. Yeni rekorlar sürpriz olmayacağı gibi, olumlu haberler sonucunda altının onsunda 1,400 dolar rakamlarını da yeniden görebi

Ekonomi 9.04.2020 12:23:54 0
Altın fiyatlarında inişli-çıkışlı trendin devamı bekleniyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 09.04.2020 12:23

İSTANBUL (AA) - İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, AA muhabirine altın fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Piyasaların rekor fiyat seviyelerinin bile anlamını yitirdiği bir zaman dilimi yaşadığını anlatan Atayık, altının iki haftadır rekor üzerine rekor kırdığını söyledi.

Altının ons fiyatının seneye 1,517 dolardan başladığını anımsatan Atayık, fiyatın koronavirüs endişelerinin artması nedeniyle 9 Mart’ta 1,680 dolara yükseldiğini kaydetti.

Altının ons fiyatının 19 Mart’ta yeniden 1,471 dolara kadar gerilediğini ifade eden Atayık, 6 Nisan tarihinde ise fiyatın 1,677 seviyesine kadar çıktığını hatırlattı.

"Çeyrek altın 595 TL’yi gördü"

Ons fiyat seviyelerinde yaşanan dalgalanma ve doların ateşinin eş zamanlı yükselmesiyle çeyrek altın ve gram altında yeni rekorlar görüldüğünü belirten Atayık şunları söyledi:

"Çeyrek altın, 2020 yılına 478 TL, gram altın ise 291 TL’den başlamıştı. Geçtiğimiz günlerde altın çeyrek ve gram bazında yeni rekorlara imza attı. Altının gramı 365 TL, çeyrek altın ise iç piyasada 595 TL’yi gördü.

Analistler ve piyasa uzmanları, küresel salgınla ilgili en kötünün bu haftayla birlikte geride kalacağını, salgının ekonomilere ilişkin etkilerini sınırlayacak teşviklerin devam edecek olmasıyla piyasalardaki kırılmaların ve dalgalanmaların yerine belli bir zaman sonra sakinliğe bırakacağını ifade ediyor.

Burada iyi haber olarak şunu söyleyebiliriz. Birçok bilim insanı, Avrupa ve Türkiye’de koronavirüs salgının mayıs ayında kontrol altına alınacağını ve haziran ayıyla birlikte hayatın normal akışına geçeceğini söylüyor. Koronavirüsün etkisinin Asya ülkelerinde azalması, Avrupa ülkelerinde de stabil bir görünüm sergilemesi piyasayla ilgili iyimserliği destekleyecek veriler olarak gösterebiliriz."

"Altının muhtemel geri çekilişlerini alım fırsatı olarak değerlendirebilirler"

Atayık, Kovid-19 salgınıyla ilgili gelişmelerle, ABD, Avrupa ve Asya bölgesi ekonomilerinden gelecek verilerin piyasaların yönünü belirlemeyi sürdürdüğünü ifade ederek, "Piyasanın bir gözü de ertelenen ve bugün toplanacak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısında olacak. Özellikle vaka sayısında azalma ve piyasada hissedilecek iyimserlik, ons fiyatlarında geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi kar satışlarının gündeme gelmesine neden olabilir." değerlendirmesini yaptı.

Yurt içi piyasada altın yatırımcılarının, ons fiyatlarındaki değişikliklerin yanı sıra TL-dolar kotasyonu nedeniyle döviz fiyatlarını da yakından gözlediğini anlatan Atayık, şöyle konuştu:

"Altının gerilemesini destekleyen bir diğer unsur petrol fiyatları. Çünkü, petrol fiyatları gerilediğinde petrol üreten ülkeler, nakit ihtiyaçlarını altın satarak karşılama yoluna gidiyor. Bu durum da altın fiyatlarının düşmesine yol açıyor. Diğer yandan, merkez bankalarının küresel ekonomideki kayıpları aza indirmek amacıyla piyasaya sürdükleri likidite henüz yaygınlaşmadığı ve bu nedenle halen rezerv para olan dolara ulaşma eğilimleri talep yarattığı için özellikle gelişmekte olan ülkelerde döviz de yükseliyor. Durum böyle olunca da küresel anlamda ons fiyatı aşağı yönlü seyir izlese de içeride dolar değerlendiği için altın fiyatları da yükselmiş oluyor.

Neredeyse tüm dünya ülkeleri, vatandaşlarını ve ekonomilerini hayatta tutmak amacıyla koronavirüsle amansız bir savaş veriyor. Küresel anlamda gelen her iyi haber ve pozitif gelişmeler, hem altının hem de dövizin ateşini söndürecek gibi gözüküyor. Ancak, öyle bir süreçten geçiyoruz ki negatif ve pozitif haberler peş peşe geliyor. Bu nedenle altın fiyatlarında öyle anlaşılıyor ki bir süre daha iniş ve çıkışlı trendi yaşayacağız. Yeni rekorlar sürpriz olmayacağı gibi, kar realizasyonu ve koronavirüsle ilgili olumlu haberler sonucunda altının onsunda 1,400 dolar rakamlarını da yeniden görebiliriz. Bu nedenle yatırımcılarımıza, her zaman altına kısa vadeli al-sat açısından değil, orta ve uzun vadeyi planlayarak alım yapmalarını öneriyoruz. Altının muhtemel geri çekilişlerini alım fırsatı olarak değerlendirebilirler."

"Semtlerdeki kuyumcu mağazalarımızı açma-kapatma konusunda serbest bıraktık"

Mustafa Atayık, kuyumculuk sektörünün tarihi merkezi Kapalıçarşı'nın koronavirüs önlemleri kapsamında ziyarete kapatıldığını dile getirerek, üretim ve ihracat üssü Kuyumcukent ve Vizyon Park’taki işletmelerin önemli bir kısmının da kısa süreliğine ticarete mola verdiğini söyledi.

Altı bin yıllık köklü bir mirasa sahip olan Türk kuyumculuk sektörünün, stratejik bir sektör olduğunu aktaran Atayık, koronavirüs salgını günlerinde vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirdiklerini söyledi.

Atayık şu bilgileri verdi:

"Kuyumculuk sektörü ve altın, her krizde ve sıkıntılı dönemeçlerde ülke ekonomisinde çıkış sağlayan can simidi oldu. Altın, sadece yatırım için değil, aynı zamanda zor günler için yastık altına atılır. Bu nedenle ülkemizde ilk virüs görüldüğü andan itibaren ilgili devlet kurumlarımızın tavsiyeleri ışığında hareket ettik. Tümüyle tüm kuyumcu mağazalarının kapatılması yerine altını bozdurmak isteyen vatandaşlarımızın bu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla semtlerdeki kuyumcu mağazalarımızı açma-kapatma konusunda serbest bıraktık.

Kuyumcular Odası olarak sadece esnek mesai saatleri içerisinde çalışmaları tavsiyesinde bulunduk. Meslek Odası olarak bu süreç içerisinde İstanbul Valililiği ve Emniyet Müdürlüğü sürekli iletişim halindeyiz. Kuyumcu meslektaşlarımız, çalışanlarımız ve siz değerli vatandaşlarımızın sağlığı bizim için çok önemlidir. Valilik’ten çalışma saatleri veya takvimiyle ilgili gelecek her türlü öneri ve tavsiyeleri hızlı bir şekilde meslektaşlarımızla paylaşarak hayata geçireceğimizi bilmenizi isteriz."

Atayık vatandaşlara şöyle seslendi:

"Vatandaşlarımız, gönül rahatlığıyla kuyumcu meslektaşlarımızdan alışveriş yapabilir. Hiçbir kuyumcu meslektaşımızın böyle hassas bir dönemde fırsatçılık veya fahiş bir kazanç peşinde koşacağına inanmıyorum.

İKO olarak piyasadaki Cumhuriyet altını talebinin karşılanması ve arz konusunda bir sorun yaşanmaması amacıyla Darphane Genel Müdürlüğü yetkilileriyle sürekli iletişim halindeyiz, görüşüyoruz. Bu nedenle, ‘altın yok, fiyatı şu kadar…’ benzeri bu puslu havayı fırsata çevirmek isteyen kişilere itibar edilmemesini istiyoruz. Vatandaşlarımız, herhangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında İstanbul Kuyumcular Odası’nı arayabilirler."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Necdet Ayaz, adının verildiği sahada eşiyle birlikte koştu


Van Spor

Tarihi Gece: Ay-Yıldızlılar Bulgaristan'da Fırtına Gibi Esti!


Van Spor

Arda Güler'den Coşkulu Mesaj: "Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin!"


Van Spor

A Milli Takım'dan Bulgaristan'da 6 gollü tarihi zafer


Van Spor

Kars’ta sporun enleri ödüllendirildi


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde ilk galibiyetini almak istiyor


Van Spor

Kars 36 Spor, Şırnak Petrol Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu


Van Spor

Okan Buruk'tan Berkan Kutlu Kararı: Galatasaray'da Yol Ayrımı


Van Spor

Yıldız Futbolcudan Jose Mourinho İtirafları: "Her Gece 'Miki, Lütfen Git' Mesajı Atıyordu"


Van Spor

Galatasaray Başkanı Özbek'ten Flaş Kerem Açıklaması: "TFF İnceleme Başlattı, FIFA ve UEFA Cezaları Var"


Van Spor

Erol Bulut, Süper Lig'e Antalyaspor ile Dönüyor: "2 Yıllık İmza"


Van Spor

Real Madrid'den Kritik Hamle: Nico Paz'ın Geri Dönüşü Arda Güler'in Önünü Kesecek mi?


Van Spor

Galatasaray, Okan Buruk ile Yeni Sözleşmeyi Açıkladı: "Resmileşti"


Van Spor

Galatasaray'da Transfer Rüzgarları: Icardi'nin Geleceği ve Barış Alper'in Yeni Sözleşmesi


Van Spor

Hakkari’de Okul Sporları Kros Yarışları yapıldı


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, Bulgaristan deplasmanında


Van Spor

Bulanık’ta stadyum yenileniyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor’un hedefi 2’de 2


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor- Erciyes 38 FK maçını Ertuğrul Kösterelioğlu yönetecek


Van Spor

A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçında Görev Yapacak Hakem Belli Oldu


Van Spor

Muş’ta yetenek taraması devam ediyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ