Afrika'ya açılan kapı Libya'ya ihracat hedefi 10 milyar dolar

MÜSİAD Libya Temsilcisi Murtaza Karanfil, '2020 için Libya'ya ihracatın yüzde 50'lik artışla 3 milyar dolara yaklaşmasını bekliyoruz.' dedi.

Ekonomi 26.12.2019 11:44:23 0
Afrika
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.12.2019 11:44

İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Libya Temsilcisi Murtaza Karanfil, 2020 için Libya'ya ihracatın yüzde 50'lik artışla 3 milyar dolara yaklaşmasını beklediklerini ifade ederek, "Mısır, Tunus, Cezayir ve Orta Afrika ülkelerine açılan kapı olarak gördüğümüz Libya'nın bu özelliğinin doğru kullanılması halinde 10 milyar dolarlık ihracat rakamını kolayca yakalayabiliriz." dedi.

Karanfil, Türkiye ile Libya arasında imzalanan ve uluslararası arenada ses getiren "Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Mutabakatı" kapsamında iki ülke arasındaki ticari ilişkilere yönelik AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin Libya'ya hazır giyimden mobilyaya, gıdadan otomotiv yedek parçaları ve yapı malzemelerine kadar farklı kalemlerde ürün ihraç ettiğini aktaran Karanfil, geçen yıl bu ülkeye 1,49 milyar dolarlık ürün ihraç edildiğini bildirdi.

Karanfil, 2019'da Türkiye'nin Libya'ya ihracatının 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade ederek, 2007'den bu yana dış ticaret fazlası verilen Libya'da yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle 2011'de 748 milyon dolara düşen ihracatın, son yıllarda tekrar yükselişe geçtiğini kaydetti.

2012'den itibaren tekrar yükseliş trendine giren ihracatın 2014'e kadar 2 milyar doları aşan rakamlarla gerçekleştiğini aktaran Karanfil, daha sonra hafif gerileyen ihracatın 2019 ile birlikte tekrar yükselmeye başladığını anlattı.

"Türk müteahhitler, bu pazara tekrar dönmek ve Libya'yı yeniden inşa etmek istiyor"

Murtaza Karanfil, yurt dışında faaliyet gösteren Türk müteahhitleri için Libya pazarının "ilk göz ağrısı" olarak nitelendirildiğini, müteahhitlerin 1972'de uluslararası pazara adım attıkları ilk yerin Libya olduğunu anımsattı.

Söz konusu tarihten bu yana Libya'da Türk müteahhitlerince 29 milyar dolarlık proje üstlenildiğini bildiren Karanfil, Rusya ve Türkmenistan'dan sonra en çok iş üstlendikleri 3. ülkenin Libya olduğunu, yaşanan iç karışıklıklar öncesi Libya'da firmalar tarafından yıllık 4 milyar dolara varan iş hacminin yakalandığını söyledi.

Karanfil, Türkiye Müteahhitler Birliği'nden de bu konuda zaman zaman açıklamalar yapıldığını hatırlatarak, Türk müteahhitlerin bu pazara tekrar dönmek ve Libya'yı yeniden inşa etmek istediğini ifade etti.

"Libya, ticarette dipsiz bir kuyu gibi"

MÜSİAD Libya Temsilcisi Karanfil, 41 yılı kapsayan politik çalkantılardan ötürü pek çok alanda geri kalan ülkenin yeniden yapılanma sürecinde olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönem bu açıdan bizim için çok daha büyük fırsatlar barındırmakta. Yeniden yapılanma sürecinde sanayi için mamul ya da yarı mamul ürünlerden inşaat ve yapı malzemelerine, bebek bezinden ilaca kadar her şeyi ihraç edebiliriz. Önemli yatırım fırsatları barındıran Libya, ayrıca jeopolitik durumundan ötürü ticarette Afrika'ya açılan bir kapı olarak kullanılabilir. Sınır komşuları ile sürekli sınır ticareti içinde bulunan Libya'nın bu durumunun ticaretimize çarpan etkisi olabilir. Dolayısıyla Libya, ticarette dipsiz bir kuyu gibidir. Özellikle Afrika Gümrük Birliği'nin faaliyete geçmesinden sonra Libya ile yapılan ticaretimizde üretim yapı malzemelerinin ticari hacimde bir artışa sebebiyet vereceğine şüphemiz yok."

"2020 ihracatında yüzde 50 artış bekleniyor"

Murtaza Karanfil, Türk hükümetinin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) yönelik desteğine değinirken, bu durumun iki ülke arasındaki ticareti doğrudan etkileyeceğini vurguladı.

Ülkeler arası pozitif ikili ilişkilerin ticareti her zaman olumlu etkilediğini ifade eden Karanfil, şunları kaydetti:

"2020 için Libya'ya ihracatın yüzde 50'lik artışla 3 milyar dolara yaklaşmasını bekliyoruz. Mısır, Tunus, Cezayir ve Orta Afrika ülkelerine açılan kapı olarak gördüğümüz Libya'nın bu özelliğinin doğru kullanılması halinde 10 milyar dolarlık ihracat rakamını yakalayabiliriz. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Libya ekonomisi için açıkladığı büyüme tahmini yüzde 4,27. Türk yatırımcısı ve ihracatçısı için büyük fırsatlar barındıran bu pazar, hükümetimizin sağladığı ortamla iyi değerlendirilmeli."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ