Ekim alanlarının azalması üreticileri endişelendiriyor

Ekim alanlarının azalması üreticileri endişelendiriyor

Ekonomi 13.03.2024 11:05:37 0
Ekim alanlarının azalması üreticileri endişelendiriyor
Tarih: 13.03.2024 11:05 Güncelleme: 13.03.2024 11:05
Erzurum’da yaklaşık 40 çeşit sebze ve yeşillik üreten üreticiler, ekim alanlarının hızla azalmasından dolayı önümüzdeki yıllarda dışa bağımlılığın olabileceğine dikkat çekti.
Erzurum’da yaklaşık elli yıllık yeşillik ve sebze üretici olan Necati Yıldızer, kış şartlarının yoğunlukta yaşandığı kentte kırk çeşit ürün elde ettiklerini belirterek, “Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 40’ını şehir içinde marketlere veriyoruz. Yüzde 60’ını da civar illere satmaktayız. Biz burada son nesiliz. 50-60 yaş grubuna sahip bir üretici profili var. Bizim işimiz de biraz ağır. Bizden sonra bu işi yapacak nesilde görünmüyor, yeterince arazimiz olmaması da başka bir sorun. Her yıl ortalama 50 dönüm arazimiz imara gidiyor. Dolayısıyla arazimiz azalıyor. Yetkililerden ricamız bu üretimlerin başka bir yerde devam etmesidir. Yoksa dışarıya mal satan Erzurum dışarıdan mal getirtmek zorunda kalacak. Şu anda Karadeniz ve Güneydoğu’ya bayağı bir hatırı sayılır mal satmaktayız” dedi.

Yeni sezon hazırlıkları başladı
İlk ürünlerinin nisan ayının sonlarına doğru çıkmasını beklediklerini ifade eden Necati Yıldızer, “Ondan sonra sezonun böyle kasım ayının ortalarına kadar devam ederiz. Bir tarlanın içinde yaklaşık kırk çeşit ürün bulabilirsiniz. Brokoli, karnı bahar, biber çeşitleri, kabak, ayçiçeği, mısır, soğan, maydanoz, marul yani bu çeşitleri kırka kadar tamamlayabilirsiniz. Hemen hemen hepsi bir tarlanın içinde yetişiyor. Salata çeşitleri, kornişon. Yerel ürünlerimizden bizim kendi ürettiğimiz ürünlerden turşu bile vurup ev tuş satmaktayız. Şu anda arazi açılmaya başladı. İlk önce üretimimize seralarda başlıyoruz. Geceleri malum çok soğuk olduğu için, don olduğu için. Tarla temizliği yapıyoruz, sera naylonlarını yeniliyoruz. Bu konuda da Tarım il Müdürlüğünüzden bize destek geldi. Üreticilere sera naylonu hususunda yüzde 50 hibe destekli yardım verecekler. Bu da çok iyi bir gelişme” şeklinde konuştu.

“Pepino da var altın çilek de”
Yaptıkları işin baba mesleği olduğunu vurgulayan Necati Yıldızer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Babalarımızın zamanında yaklaşık 7-8 çeşit ürün vardı bir tarlanın içinde. Bu mantıkla ürün çeşitliliğinin önünü kesmişler. Erzurum’da yetişmez, yetişmez demişler. Biz ne yetişmez derse onu denedik. Ertesi sene önemli ölçüde aşama kaydedince bu ürünleri çoğaltmaya başladık. Mesela hiç Erzurum’da pepino yetiştiğini düşünür müsünüz? Seralarda pepino, altın çilek yetiştirdik. Oluyor yani. Olmadığı bir şey yok. Yeter ki emek verilsin.”
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ