Üniversitenin bilimsel kalkınmaya katkı sunayor

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, üniversitenin kuruluş yıldönümünü nedeniyle yaptığı değerlendirmede, ’’Üniversitemiz, şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin sosyal, kültürel, ekonomik ve sanatsal geli?

Eğitim 3.04.2022 11:06:19 0
Üniversitenin bilimsel kalkınmaya katkı sunayor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.04.2022 11:06

Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, üniversitenin kuruluş yıldönümünü nedeniyle yaptığı değerlendirmede, ’’Üniversitemiz, şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin sosyal, kültürel, ekonomik ve sanatsal gelişimi ile bilimsel kalkınmasına katkı sunma misyonunu başarıyla yerine getirmektedir” dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, yaptığı açıklamada İnönü Üniversitesi’nin 47. Yıldönümü kutladı. Kızılay açıklaamasında, “Üniversitemiz, 28 Ocak 1975’te Türkiye Büyük Millet Meclisinde, 25 Mart 1975’te ise Cumhuriyet Senatosu’nda görüşülerek kabul edilen ve 3 Nisan 1975 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1872 sayılı İnönü Üniversitesi Kanunu ile kurulmuştur.

İkinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün 25 Aralık 1973’te vefatı üzerine Malatya’ya açılması düşünülen üniversitenin İnönü Üniversitesi adıyla kurulması için milletvekili ve senatörlerin hazırladıkları kanun, Meclis’te görüşülerek kabul edilmiş ve üniversitemiz kuruluş kanununa göre Türkiye’deki üniversiteler arasında 14. sırada Temel Bilimler ve Eğitim olmak üzere iki fakülte ile kurulmuştur. Karakavak’ta bulunan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı Hayvan Sağlığı Memurları Okulunun, şimdiki adıyla Sadreddin Konevî Anadolu İmam Hatip Lisesi binasının tahsis edilmesiyle İnönü Üniversitesi, 1976-1977 Eğitim - Öğretim Yılı itibariyle Temel Bilimler Fakültesinin Matematik Bölümüne 40, Fizik ve Kimya Bölümlerine otuzar olmak üzere toplam 100 öğrenci ile eğitim ve öğretime başlamıştır. 1984 yılında ise şu andaki mevcut yerleşkesine geçmiş ve hızla gelişmeye başlamıştır” ifadelerine yer verdi.

İnönü Üniversitesi’nin, bünyesinden iki üniversite çıkarmış, iki üniversitenin de kuruluşuna hamilik yapmış anaç bir üniversite olduğuna dikkat çeken Kızılay, “Üniversitemizin Adıyaman il sınırları içerisinde üniversitemize ait yüksek okul ve fakültelerin tek çatı altında birleştirilmesiyle 2006 yılında Adıyaman Üniversitesi kurulmuştur. Yine üniversitemize bağlı iki fakülte, bir yüksek okul ve sekiz meslek yüksek okulu ile bu birimlerdeki akademik ve idari personel 2018 yılında Kurucu Rektörlüğünü üstlendiğimiz Malatya Turgut Özal Üniversitesine devredilmiştir. Üniversitemiz ayrıca Batman Üniversitesi ile Mardin Artuklu Üniversitelerinin kuruluşlarına da hamilik yapmıştır” şeklinde açıklayıcı bilgi verdi. .

Kızılay, “47 yıllık köklü ve güçlü bir geleneğin temsilcisi olan üniversitemiz, 39 ülkeden 1219’u uluslararası olmak üzere 40 bine yakın öğrencisi, 150 bini aşan mezunu, 6 bin 200 akademik ve idari personeli ile ülkemizin ve dünyanın en saygın yüksek öğretim kurumlarından biridir. 7 bin dekarlık Merkez Yerleşkesi sadece ülkemizin değil, dünyanın da en güzel ve yeşil kampüsleri arasında yer almaktadır. Kurumsal yapısı, seçkin personeli ve nitelikli öğrenci profili ile üniversitemiz; 14 Fakülte, 1’i Devlet Konservatuvarı olmak üzere 2 Yüksekokul, 4 Meslek Yüksek okulu, 6 Enstitü, 1 Teknokent ve 31 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile sağlık başta olmak üzere şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin sosyal, kültürel, ekonomik ve sanatsal gelişimi ile bilimsel kalkınmasına katkı sunma misyonunu başarıyla yerine getirmektedir” dedi.

Kızılay açıklamasını şöyle tamamladı:

“Bu vesileyle üniversitemizin kuruluşu ve gelişiminde geçmişten bugüne emeği geçen tüm yönetici ve çalışanlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarımıza, sanayicilerimize ve meslek kuruluşlarımıza, sivil toplum örgütlerimize, hayırsever iş insanlarımıza, yerel ve ulusal basınımızın kıymetli çalışanları ile Malatyalı hemşehrilerimize şükranlarımı sunarım. Ayrıca özverili çalışmalarıyla çok önemli başarılar elde eden değerli akademik ve idari personelimiz ile sevgili öğrencilerimize gönülden teşekkür eder, İnönü Üniversitemize bilim ve değer üretme yolunda başarılarla dolu nice yıllar dilerim.”

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi, ÜNİLİG Türkiye şampiyonluğunu kutladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ