14 ülkede 145 bin Türk öğrenci eğitim görüyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Cemal Yıldız, yurt dışında milli eğitim alanında eğitim gören Türk öğrenci sayısının 145 bin civarı olduğunu belirterek, 14 ülkede okul a

Eğitim 4.04.2022 13:29:55 0
14 ülkede 145 bin Türk öğrenci eğitim görüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.04.2022 13:29

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Cemal Yıldız, yurt dışında milli eğitim alanında eğitim gören Türk öğrenci sayısının 145 bin civarı olduğunu belirterek, 14 ülkede okul açıldığını ve yaklaşık 1520 öğretmen ve okutmanın olduğunu vurguladı.

Malatya İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin ortak düzenlediği Yurt Dışı Eğitim Faaliyetleri semineri düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak MEB Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Cemal Yıldız ve Dr. Mehtap Kaya katıldı.

Seminere, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, MEB Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Cemal Yıldız, Dr. Mehtap Kaya, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Erdem, akademik personel ve öğrenciler iştirak etti.

MEB Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğünün amaç ve faaliyetlerinden bahsedilen seminerde, Türkçeyi ve Türk kültürünü yaygınlaştırmak, yurt dışında bulunan vatandaşların ve çocuklarının ihtiyacına binaen gerekli görülen ülkelerde okul açmak, açılan bu okullarda sosyal ve kültürel faaliyetleri planlamak, uygulamak, millî ve kültürel kimliklerini korumak gibi düşüncelerin yer aldığı dile getirildi.

“14 ülkede 145 bin Türk öğrenci eğitim görüyor”

Prof. Dr. Cemal Yıldız, konuşmasında yurt dışında eğitim gören vatandaşların ve öğrencilerin faaliyetlerinden bahsetti. Yurt dışında milli eğitim alanında eğitim gören öğrenci sayısının 145 bin civarı olduğunu söyleyen Yıldız, yurt dışı öğretmen görevlendirme sınavları, yurt dışı okul ve eğitim kurumları ve iki dilli çocuklara Türkçe ve Türk kültürü öğretimi hakkında bilgiler verdi.

14 ülkede okul açıldığını ve yaklaşık 1520 öğretmen ve okutmanın olduğunu belirten Yıldız, “Bu okullarda yapılan eğitim faaliyetlerinin içerikleri çoktur. Örneğin Suudi Arabistan’da, Kırgızistan’da, Türkmenistan’da, Katar’da, dünyanın birçok ülkesinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak yurt dışında Türk okulları eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Bizim aslında üzerinde durduğumuz ve önemsediğimiz faaliyet, Türk okullarının olmadığı bölgelerde, coğrafyalarda ağırlıklı olarak Avrupa ve Almanya’da, Türkçe ve Türk kültürü eğitimi ve ayrıca yurtdışı üniversitelerde okutman olarak görevlendirdiğimiz Türkiye’deki üniversite hocalarımız ile yaptığımız faaliyetlerdir” dedi.

Dr. Mehtap Kaya ise konuşmasında yurt dışında öğretim elemanı olabilmek için aranan şartları, 5 yıl içerisinde yapılacakları, 2 aşamalı sınav ve branşlardan söz etti.

Mülakatları anlatan Kaya, “Başvurduğunuz ülke grubuna göre görevlendiriliyorsunuz. 1. sınıftan 8. Sınıfa kadar ders müfredatına göre hazırlanmış kitaplarımız var. Bunlar İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerine çevrilerek ilgili ülke bakanlarına iletildi” dedi.

Kaya, farklı okul türleri ve beceri alanları göz önüne alınarak, pratik ve teorik bilgilere dayanarak kitapları hazırladıklarını ve bu kitapların uyumlu olup olmadıklarını iki dilli çocukların eğitimlerinin kolaylaştırılmasının amaçlandığını söyledi.

Seminer soru cevap şeklinde son buldu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Uluslararası arenada Tunceli’den 6’da 6 şampiyonluk


Van Spor

Türkiye’nin en genç hokey takımından büyük başarı


Van Spor

Furkan Akar ve Denis Örs’ün hedefi olimpiyat madalyası


Van Spor

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ