Edebük’de katledilen 9 vatandaş dualarla anıldı

Edebük’de katledilen 9 vatandaş dualarla anıldı

Genel 16.05.2023 09:27:16 0
Edebük’de katledilen 9 vatandaş dualarla anıldı
Tarih: 16.05.2023 09:27 Güncelleme: 16.05.2023 09:27
Erzincan’ın Tercan ilçesine bağlı Edebük köyünde 15 Mayıs 1994 tarihinde meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybeden 9 vatandaş, düzenlenen törenle anıldı.
Tercan ilçesi Edebük köyünde 15 Mayıs 1994 yılında bölücü terör örgütü tarafından gerçekleştirilen ve 9 masum vatandaşın şehit edildiği hain saldırının üzerinden 29 yıl geçti. Gerçekleştirilen hain saldırının acısı ise yüreklerde tazeliğini koruyor. Saldırıda şehit olan 9 vatandaş mezarları başında dualarla anıldı. Tercan ilçesi Edebük köyü mezarlığında bulunan şehitlikte düzenlenen anma törenine Tercan Kaymakamı Cafer Kaymakçı, Kargın Belediye Başkanı Zafer Kaya, Tercan İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Binbaşı Emre Çapan, Tercan İlçe Emniyet Müdürü Oğuzhan Aykırı, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından şehitler için Kur’an-ı Kerim okundu. Ardından şehitlerin mezarlarına katılımcılar tarafından karanfil bırakılarak dualar edildi.
Baskında kocasını kaybeden Vicdan Yılmaz, “Akşam saatlerinde bir ses geldi. Beyim o gün rahmetli oldu. O ilk dışarı çıkmıştı. Dedi ki PKK geldi, girin kilere. Odalara saklandık. Yapacak bir şeyimiz yoktu. 50-60 civarı terörist vardı. Köyün içinde döndü dolandılar. Çok zor bir durumdu. Burada yatan herkes birbiriyle akraba. Yaktılar, yıktılar, evleri yaktılar sonra çekip gittiler” diye konuştu.
Köyde yaşayan ve o günleri dün gibi hatırlayan Ömer Kaya, “O gece köyümüz basıldı. Camiden çıkmıştık. O anda silahlar karşı dağdan patladı. Bizlerde de karşılık vermek için hiç silah yoktu. Bu vatandaşlarımızı hep şehit ettiler. Hiç birimizde silah yoktu ki bir tane atalım. Köyün içinde oynadı gezdiler. Askerler gelene kadar. Asker geldi onlar gitti. Şehitlerimizi gördükçe kendimiz kaybediyorduk. 9 tane şehidimiz vardı. Yakınımız akrabamız da vardı. Çocuklar hatta kundakta ki çocuklar bile vardı. Hepsini şehit ettiler” dedi.
‘İki yıl nöbet tuttuk’
Ömer Kaya, konuşmasında köy baskını sonrasında iki boyunca nöbet tuttuklarını söyledi. Daha sonra da saldırıya maruz kaldıklarını belirten Kaya, “Köyümüz basıldıktan sonra köylü vatandaşlarımızla iki yıl nöbet tuttuk. İkinci baskın da oldu ama onda bir şey yapamadılar. Onlardan da yaralanan oldu bizden de. Sonra çekip gittiler. Üzerinden 29 yıl geçti ama halen daha hatırımızdadır. Allah böyle acıları bir daha göstermesin. Allah devlete zeval vermesin” ifadelerine yer verdi.
Zühtü Kaya isimli vatandaş ise terör örgütüne karşı kullanabilecek silahlarının olmadığını söyleyerek, “Terör baskınında köydeydim. O günü hep hatırlıyorum. Akşam saat 9 buçukta köyümüze dağdan ateş ettiler. Dışarıya hiç kimse çıkamadı. Öylece köyün içinde gezdiler. Bizler de silah yoktu. Biz zaten evden dışarıya çıkamadık. Silahımız olsaydı çıkardık. 9 tane vatandaşımız şehit oldu. Aradan bu kadar yıl geçti ama sanki bugün olmuş gibi hiç hatırımızdan çıkmıyor” ifadelerini kullandı.
Edebük köyü Muhtarı Nevzat Yılmaz da konuşmasında, “1994 yılından önce burada hiç terör olayı olmamıştı. Bizler de bu konu da oldukça tecrübesiz bir haldeydik. Zaten o olaydan sonra biz tedbirimizi aldık. Daha sonra yine baskın oldu ama herhangi bir sıkıntı olmadı. Karşılıklı müdahale ile çıktılar köyden. Kaynanam, kaynatam ve kayınım da şehit oldu benim. Birkaç eve de molotof kokteyli attılar. 2 yaşındaki şehit Tansu Köse’nin olduğu ev çok yanmıştı. Çocuk vurulduktan sonra nenesinin kucağındaydı. İkisi de yanarak şehit olmuştu” dedi.
9 sivil masum vatandaşın bölücü terör örgütü tarafından şehit edildiği köy sakinleri de o günü unutamadıklarını ve acılarını halen yaşadıklarını ifade ettiler. 15 Mayıs 1994 tarihinde eli kanlı terör örgütü tarafından gerçekleştirilen bu baskında 9 masum vatandaş şehit edilmişti. Bu 9 vatandaşların 2’si erkek, 5’i kadın ve 2’si de çocuktu. Terör örgütü tarafından şehit edilen Tansu Köse isimli kız çocuğu ise henüz 2 yaşında, Adem Aktaş isimli çocuk da 14 yaşındaydı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ