Libya’da Başbakan Abdulhamid Dibeybe'nin kabinesinde yer alan isimler açıklandı

Libya’da Başbakan Abdulhamid Dibeybe'nin Savunma Bakanlığını da üstlendiği hükümette, ülkenin ilk kadın Dışişleri Bakanı ülkenin doğusundan, İçişleri Bakanı ise ülkenin güneyinden seçildi.

Dünya 11.03.2021 22:46:15 0
Libya’da Başbakan Abdulhamid Dibeybe'nin kabinesinde yer alan isimler açıklandı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 11.03.2021 22:46

TRABLUS (AA) - Libya Temsilciler Meclisinde dün güvenoyu alan Abdulhamid Dibeybe kabinesindeki bakanlar kamuoyuna duyuruldu.

Temsilciler Meclisinin yayımladığı listeye göre, Ulusal Birlik Hükümetindeki bakanlar ülkenin doğu (Barka), batı (Trablus) ve güney (Fizan) bölgelerinin nüfus yoğunluğuna göre belirlendi.

Dibeybe’nin Savunma Bakanlığını da üstlendiği yeni hükümette Dışişleri Bakanlığına dün açıklandığı gibi bir kadın getirildi. Ülkenin doğusundan seçilen Necla Muhammed el-Menguş Libya'nın ilk kadın Dışişleri Bakanı oldu.

İçişleri Bakanlığına ülkenin güneyini temsilen Halid Ticani Mazin atandı. Mazin, önceki hükümette İçişleri Bakanı Fethi Başağa’nın yardımcılığını yürütüyordu.

En fazla tartışılan bakanlıklardan Maliye'nin sorumluluğu ülkenin güneyinden Halid Mebruk Abdullah'a verilirken, yine önemli koltuklardan Petrol ve Doğalgaz Bakanlığı görevine ülkenin batı bölgesini temsil eden Muhammed Ahmed Avn getirildi.

Savunma, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarının üç ayrı bölgeden seçildiği hükümette Hüseyin Katrani ve Ramazan Bucenah güney ve doğu bölgelerini temsilen Başbakan Yardımcısı olarak atandı.

Dibeybe hükümetinde 5 kadın bakan yer alıyor
Libya'nın yeni hükümeti 2 başbakan yardımcısının yanı sıra 33 bakandan oluştu. Hükümette 5 kadın bakan yer aldı.

Dışişleri Bakanı Menguş'un dışında Halime İbrahim Abdurrahman Adalet Bakanı, Vefa el-Kilani Sosyal İşler Bakanı, Mebruke Uki Kültür Bakanı, Huriye Milud ise Kadından Sorumlu Devlet Bakanı olarak kabinede görev yapacak.

Libya’nın ilk kadın Dışişleri Bakanı Menguş kimdir?
Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, Dibeybe hükümetinde dikkati çeken isimlerin başında geliyor.

Libya’nın doğusundaki Bingazi Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ceza hukuku alanında yüksek lisans yapan Menguş, “çatışma ve barış yönetimi” alanında ABD'deki George Mason Üniversitesinde doktorasını tamamladı.

Yaklaşık 15 yıllık iş tecrübesi bulunan Menguş, farklı uluslararası kuruluşlarda görev yaptı. Menguş 2012'den bu yana ABD'de yaşıyordu.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti'nin güvenoyu alması AB'yi memnun etti
Öte yandan Avrupa Birliği, Libya'da yeni Ulusal Birlik Hükümeti'nin Temsilciler Meclisinden güvenoyu almasını memnuniyetle karşıladı.

AB ve üye ülkeler adına açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Abdulhamid Dibeybe başbakanlığında yeni hükümetin kurulmasının ardından, Libya'da ulusal birlik ve uzlaşı ruhuyla bir araya gelen herkesin çabalarını alkışladıklarını bildirdi.

Borrell, yeni hükümetin kurulmasının, Libya'daki kurumların birleşmesi ve 24 Aralık'ta seçime gidilmesi için gerekli şartları yaratan büyük bir atılım olduğunu vurguladı.

Temsilciler Meclisinin, Ulusal Birlik Hükümeti ve Ulusal Seçim Komisyonu ile seçimlerin zamanında yapılması için çalışmasını desteklediklerini aktaran Borrell, "Libyalı tüm paydaşlara Ulusal Birlik Hükümeti'ne iktidarın zamanlıca ve kusursuz şekilde devredilmesi için çağrıda bulunuyoruz." ifadesini kullandı.

Borrell, Libya'da ateşkesin uygulanmasının önemine işaret etti ve ülkedeki "yabancı askeri müdahalelerin kabul edilemeyeceğini" belirtti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'nin kabinesi, Sirte kentinde düzenlenen üç günlük oturumun sonunda Temsilciler Meclisinden dün 132 kabul, bir çekimser oy ile güvenoyu almıştı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

Maç öncesi saha kardan temizlendi


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ