Dolandırıcıların yeni hedefi ’Biyometrik fotoğraflar’

Dolandırıcıların yeni hedefi ’Biyometrik fotoğraflar’

Asayiş 23.02.2023 10:16:25 0
Dolandırıcıların yeni hedefi ’Biyometrik fotoğraflar’
Tarih: 23.02.2023 10:16 Güncelleme: 23.02.2023 10:16
Şüpheli şahıslar tarafından biyometrik ve vesikalık fotoğraf datalarının satın alınmak istenmesine karşı adli makamlara başvuran Eskişehirli fotoğrafçı İdris İbiş, “Biyometrik verileriyle birçok suç için sahtecilik yapılabilir” diyerek meslektaşlarını uyardı.
Dolandırıcıların hedefinde bu sefer de fotoğrafçılar vardı. Eskişehir’de fotoğrafçılık yapan İdris İbiş, geçtiğimiz günlerde telefonuna gelen mesaj ile şaşırdı. İlk başlarda müşteri zannettiği şahsın biyometrik ve vesikalık fotoğraf datası istediğini belirten İbiş, telefondaki kişinin bilgisayarındaki tüm verileri istemesi üzerine şoke oldu. Özellikle biyometrik fotoğraf datalarının sahte kimlik, ehliyet, pasaport yapımı gibi işlerde kullanılacağından şüphelenen fotoğrafçı İdris İbiş, önce polise ardından adli makamlara ulaştı. Üçüncü şahıslara veri aktarımının büyük suç olduğunu öğrendikten sonra meslektaşlarını da dikkatli olması konusunda uyaran İbiş, “Ne kadar para teklif edilirse edilsin biyometrik ve vesikalık verilerinin aktarılmaması gerekiyor” dedi.

“Paranın problem olmadığını söyleyerek dataları satın almak istediler”
Kendisine mesaj atan şahsın para teklif ettiğini belirten İdris İbiş, olayla ilgili polise ve adli makamlara ulaştığını söyledi. Çevresindeki fotoğrafçı arkadaşlarına da aynı teklifin yapıldığını belirten İbiş, “Öncelikle bir müşterinin mesaj attığını düşünmüştük. ‘Bize vesikalık, biyometrik datası verir misiniz?’ dedi. Biz de kendi vesikalık biyometrik datasını istediğini zannettik. Soru sorduk. İsim ve soy isim istedik datasını bulmak için. Ama bize genel olarak bizde olan bütün vesikalık biyometrik datalarını satın almak istediğini söyledi. Paranın problem olmadığını söyleyerek, ‘İstediğiniz kadar para veririz. Hepsini satın almak istiyoruz’ dediler. Biz de bunun suç teşkil ettiğini bildiğimiz için cevap vermedik ve gerekli makamlara ulaştık. İlk önce 112’yi aradık. Orada bizi direk siber suçlara bağladılar. Savcılığa gitmemizi ve kolluk kuvvetlerinden bilgi almamızı söylediler. Hızlı bir şekilde gidip sorduk. Sorduğumuzda bize bunun çok büyük bir suç olduğunu ve kât’iyetle veri aktarımı yapmamamız gerektiğini söylediler. Biz de veri aktarımı yapmadık ve bütün fotoğrafçı arkadaşlarımızı bilgilendirdik. Sorduğumuzda da civarımızdaki bütün fotoğrafçıları aradıklarını ve aynı şekilde isteklerde bulunduklarını gördük” dedi.

“Biyometrik verileriyle birçok suç için sahtecilik yapılabilir”
Sadece fotoğrafçılarda bulunan ve kötü niyetli üçüncü şahısların eline geçtiğinde kimlik, ehliyet ve pasaport sahteciliği yapılabilecek biyometrik fotoğraf dataları için dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen İbiş, şu ifadeleri kullandı:
“Biyometrik verisi çok büyük bir veridir. Bununla beraber sahte kimlik, sahte ehliyet, sahte pasaport gibi şeylerin kullanılabileceği terör ve kredi çekme gibi işlemler sağlanabiliyor. Böylelikle birçok suç oluşabiliyor. Bundan dolayı bu verilen üçüncü şahıslara aktarılmaması gerekiyor. Olay kât’iyetle para değil. Ne kadar para teklif edilirse edilsin biyometrik ve vesikalık verilerinin aktarılmaması gerekiyor.”
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ