Doğa dostu merkezde 50 kadın üretime başladı

Elazığ’ın Keban ilçesinde dünya birincisi ödüllü mimar Özgül Öztürk’ün yaptırdığı kendi enerjisini üretip, yağmuru depolayan doğa dostu Anadolu Meleği Kadın Eğitim ve Üretim Merkezinde 50 kadın eğitim almaya başladı

Genel 29.12.2019 14:33:39 0
Doğa dostu merkezde 50 kadın üretime başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 29.12.2019 14:33

Elazığ’ın Keban ilçesinde dünya birincisi ödüllü mimar Özgül Öztürk’ün yaptırdığı kendi enerjisini üretip, yağmuru depolayan doğa dostu Anadolu Meleği Kadın Eğitim ve Üretim Merkezinde 50 kadın eğitim almaya başladı

Göç nedeniyle Elazığ’ın Keban ilçesine Nimri köyünden Mimar Özgül Öztürk, ’Nimri’de Yeniden Hayat’ projesiyle Fransa’da Yves Rocher Vakfı ile Fransa İnstitute’nin düzenlediği ’Toprağın Kadınları’ yarışmasında 3 yıl önce ’Sürdürülebilir Kalkınma’ dalında 9 ülkenin arasından Dünya Halk Oylaması ve Büyük Juri alanlarında birinci oldu. Kazandığı 20 bin Euro ödül ve kendi öz kaynakları ile ilçede ’Toprak Yapı’ özelliği ile ’ Anadolu Meleği Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi’ni tamamlayıp açtı. Güneş enerjisi ile elektrik üretecek olan merkez yeşil çatısı ile yağmuru depolayarak hidrofor ile rezervuarlara aktarıp hem geri dönüşüm hem de ekonomik tasarruf sağlaması ile dikkat çekiyor. Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte 50 kadının istihdama katılması için eğitim verilmeye başlandı. Yöresel bir çok el emeği göz nuru ürünlerin üretilip, hem tanıtılması hemde pazarlanması planlandığı aktarıldı.

50 kadın üretim yapıyor

Kadın Girişimci Mimar Özgül Öztürk, amaçlarının eğitim ve üretim merkezi ile ilçedeki kadınların aktif üretim sahasına dahil etmeyi ve kadının üretimiyle ekonomiye katkısının desteklenmesini hedeflendiklerini söyledi.

Anadolu Meleği Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi ile ilgili bilgi veren Öztürk"5 ay önce yerinde inşaatına başlayarak Keban’ın merkezinde gerçekleştirdik. 7 Aralıkta da açılışını gerçekleştirdik. Şuanda burada Halk Eğitim Merkezi hocalarının da yürütücülüğünde aynı zamanda kendi yerimizde yaklaşık 50 kadın üretim yapıyor. Bu sayıyı daha da artırmayı düşünüyoruz. İlk etapta bir çanta tasarladım ve o çanta üzerinden üretimler başladı. Bir de çanta içi yöresel ürünler hediyemiz oldu. Yılbaşına yaklaşık 400 tane çanta, 250 tane de çanta içi yöresel ürünlü çanta hediye olarak gönderilecek. Hedefimizi bunu çok daha fazla arttırmak, adımızı duyurmak ve Anadolu Meleği’ni marka olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve diğer tüm illerimize daha ileride de yurtdışına ihracat yapan kurum haline getirmek”dedi.

" Binamız ekolojik yapı"

Asıl hedeflerinin daha çok kadını üretime dahil etmek olduğunu dile getiren Öztürk, “ Zaten normal hayatta yaptıkları, çok becerikli olan her şeyi burada ekonomik bir gelir elde edecek modele dönüştürmek. Binamız, ekolojik bir yapı, duvarları tamamen topraktan. Bu yapıda, 100 yaşındaki emekli profesör Ruhi Kafesçioğlu’nun ‘alker yapım’ tekniğini uyguladım. Yağmur suyunu toplayan bir sistemimiz var. Toplanan su depolanıp hidrofor desteğiyle klozetlerin rezervuarlarına basılacak. Yeşil çatılı ve içerisi tamamen doğal malzemelerin kullanıldığı iç mekan uygulaması yaptık. Kimliğini kaybeden kırsal mimariye karşı iyi bir örnek modeli olsun istedik. Burada modern bir köy evini görüyorsunuz. Ekip ve ekipman desteği aldık. 2016 yılında bir Türkiye iki de dünya birinciliğinden aldığım ödüllerin toplam bedelini bu projede kullanmaya taahhüt etmiştim. Hem ödülü hem de kendi öz kaynaklarımı kullanarak bu süreç içerisinde gerçekleştirmiş olduk”ifadelerini kullandı.

“Böyle bir desteğe ihtiyacımız vardı”

Merkezin açılmasıyla birlikte ürettikleri ürünleri pazarlama konusundaki sıkıntılarının giderildiğine dikkat çeken 3 çocuk sahibi ev hanımı Güher Fırat, “ Yazın köylerimizde üretim yapıyoruz. Daha sonrasında satmak için çabalıyorduk. Ancak bu sene Özgül hanım bizlere katkıda bulundu. Bu ekolojik evi bizlere kazandırdığı için minnettarız. Böyle bir desteğe ihtiyacımız vardı. Biz ürettiklerimizi tanıtma konusunda sıkıntı yaşıyorduk. Daha yeniyiz ve sayımız şuanda 50. Daha fazla olacağını umut ediyorum. Buraya gerçekten çok ihtiyacımız vardı” şeklinde konuştu.

“Herkes çok mutlu”

Çok güzel bir ekolojik yapıya sahip olduklarını aktaran merkeze gelen kadınlardan Aynur Kaya ise “ Özgül hanım ile tanışmamız çok geç oldu. Ürünleri arkadaşlardan ve köylerden toparladık. Bu yıl ürünümüz biraz az ama seneye daha hazırlıklı olacağız. Mimarımız Özgül hanım, biz kadınlara büyük bir destek verdi. Bizler de bu desteği bütün Keban halkını da arkamıza alarak sürekliliği olması için elimizden geleni yapacağız. Herkesin özlem duyduğu bir ocak başı. Herkes çok mutlu” diyerek düşüncelerini aktardı.

Bu projenin hayata geçirilmesinden dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Remziye Çalık ise, el emeği ürünler ürettiklerini ve ileri ki zamanlarda çok güzel işler çıkaracaklarına inandığını kaydetti.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Uluslararası arenada Tunceli’den 6’da 6 şampiyonluk


Van Spor

Türkiye’nin en genç hokey takımından büyük başarı


Van Spor

Furkan Akar ve Denis Örs’ün hedefi olimpiyat madalyası


Van Spor

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ