Doç. Dr. Kurhan: "Çocukların algılarını deprem haberlerinden uzak tutmak gerekiyor"

Doç. Dr. Kurhan: "Çocukların algılarını deprem haberlerinden uzak tutmak gerekiyor"

Van Haberleri 20.02.2023 10:30:00 0
Doç. Dr. Kurhan:
Tarih: 20.02.2023 10:30 Güncelleme: 20.02.2023 12:01

Doç. Dr. Faruk Kurhan, çocukların felaket haberlerinden uzak tutulması gerektiğini belirterek, "Sosyal medyayı kısıtlamak gerekecektir. Günün belli saatlerinde girer ve bunu çocukların gözlerinin önünde yapmazlarsa çok daha sağlıklı olacağını düşünüyorum" dedi.
Dursun Odabaş Tıp Merkezinde afetzedelere psikososyal destek sunmak üzere kurulan "Psikososyal Afet Başvuru Birimi" hizmet sunmaya başladı. Doğal afetlerden sonra psikososyal destek, iyileştirme sürecinde afetzedeleri rahatlatmak, yönlendirmek, olumsuzluklarla başa çıkma yöntemlerini öğretmekle toplumun kendi normaline dönmesine yardımcı olma gayesiyle açılan birim, bireylerin değişen şartlar sonucu artan gerilimlerinin azaltılması ve sosyal huzurun sağlanmasına da katkıda bulunuyor.

"Uzman ekiplerimiz afetzedelere yardımcı olacak"
İHA muhabirine konuşan Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Kurhan, meydana geleden deprem sonrası Van’a göç eden çok sayıda depremzedenin olduğunu hatırlattı. Hastanede afetzedelere psikososyal destek sunmak gayesiyle ’Psikososyal Afet Başvuru Birimi’ kurduklarını ifade eden Doç. Dr. Kurhan, "Afetzedelerin çok büyük yaraları var. Bölgede depremi yaşayan, göçük altında kalan, yaralanan ve yakınları vefat eden insanların yaralarını bir nebze sarmaya çalışıyoruz. Bu anlamda ilimize göç eden depremzedeler, herhangi bir randevu almadan hafta içi mesai saatleri içerisinde buraya gelip bizden destek alabilirler. Uzman ekiplerimiz yardımcı olacaktır" siye konuştu.

"Her bireyi kendi özelinde değerlendirmek gerekiyor"
Böylesi büyük bir depremin ardından insanların bir şok yaşadığını ve her bireyin buna farklı tepkiler verebileceğinin altını çizen Kurhan, "Çocuklar bu anlamda biraz daha korumasız ve riskli gruplar arasındadır. Diğer taraftan yaşlılar, gebeler, lohusalar, halihazırda psikiyatri tedavi görenler, ağır ruhsal rahatsızlığı olanlar depremden çok fazla etkilendiler. Dolayısıyla her bireyi kendi özelinde değerlendirmek gerekiyor. Çocuklar vurdumduymaz, var olandan bihaber gözükebilirler ama özüne indiğimizde çok farklı tepkilerle karşılaşabiliriz. Tabii bu yetişkinler için de geçerlidir. İlkin biraz umursamaz gibi gözükebilirler ama bir 6 ay, bir yıl sonra travma sonrası stres bozukluğuyla karşımıza gelebilirler. Bu yüzden hastayı değerlendirmek ve olabildiğince deprem bölgesinden uzaklaştırmak, güvenli bölgelere almak, temel insani ihtiyaçlarını giderebilmek, bunun için sıcak yemek, tuvalet, banyo gibi ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyor. Bunlar insanoğlunun psikolojisini etkileyen önemli parametrelerden biridir" şeklinde konuştu.

"Sosyal medyayı kısıtlamak gerekecektir"
Güvenliyse okulların açılması, çocukların okulda derse katılması ve sosyalleşerek oyunlar oynamasının son derece önemli olduğunu ifade eden Kurhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çocukların algılarını deprem haberlerinden uzak tutmak çok iyi olacaktır. Buradan ebeveynlere sesleniyorum; ülkenin diğer bölgesinde bulunan vatandaşların felaket haberlerini izliyor olmaları, belki ne oluyor bitiyor diye izliyorlar ama çocuklar bunlardan çok etkileniyor. Dolayısıyla biraz sosyal medyayı kısıtlamak gerekecektir. Günün belli saatlerinde girer ve bunu çocukların gözlerinin önünde yapmazlarsa çok daha sağlıklı olacağını düşünüyorum."

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ