Doç. Dr. Ekmekyapar, “Grip vakaları viral hastalıklar olduğu için antibiyotik kullanmanın bir faydası yoktur”

Doç. Dr. Ekmekyapar, “Grip vakaları viral hastalıklar olduğu için antibiyotik kullanmanın bir faydası yoktur”

Sağlık 31.10.2024 13:55:29 0
Doç. Dr. Ekmekyapar,  “Grip vakaları viral hastalıklar olduğu için antibiyotik kullanmanın bir faydası yoktur”
Tarih: 31.10.2024 13:55 Güncelleme: 31.10.2024 13:55
Gripten korunmak için kişisel hijyene dikkat etmek gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Muhammed Ekmekyapar, “Grip vakaları viral hastalıklar olduğu için antibiyotik kullanmanın bir faydası yoktur. Antibiyotikler bakteriler üzerine etkili olan bir ilaç grubudur” dedi.

Ülke genelinde olduğu gibi Elazığ’da da mevsim sıcaklıkları giderek düştü. Havaların soğuması ile birlikte grip olan vatandaşlar hastanelere akın etmeye başladı. Bu çerçevede Fethi Sekin Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Ekmekyapar, grip hakkında bilgiler verdi.

Gribin mevsimsel hastalıkların başında geldiğini dile getiren Doç. Dr. Muhammed Ekmekyapar, “Grip, virüslerin sebep olduğu ateş öksürük, eklem ve vücut ağrıları, yaygın halsizlikle devam eden viral bir hastalıktır. Gripten korunmak için kişisel hijyenimiz dikkat etmemiz gerekiyor. Bu kapsamda mümkün olduğu kadar kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız. Ellerimizi sık sık bol sabunlu su ile yıkamalıyız. Hastanede çalışıyorsak ve sağlık personeliysek mümkün olduğu kadar ellerimizi dezenfektan ile temizlemeliyiz. Tedavi olarak bol istirahat ve sıvı alarak hastalığımızın geçmesini beklememiz gerekmektedir. Fakat ileri yaş hastalarımızda grip daha tehlikeli seyretmektedir. Astım, KOAH, diyabet hastalarında biraz daha ağır seyretmektedir. Bu hastalarımızda bazen destek tedaviye ihtiyaç duymaktayız” diye konuştu.

Sonbahar mevsiminde özellikle acil servislere ciddi anlamda başvuru olduğunu aktaran Doç. Dr. Ekmekyapar, “Bu başvurular tabi ki acil sağlık hizmetlerini etkilemektedir. Grip vakalarına basit ağrı kesiciler ile tedavi etmemiz gerekiyor. Bunları reçete ederek taburcu edebiliyoruz ama daha ileri yaştaki hastalarımız bu kapsamda daha önemli. Bu hastalarımız geçmeyen öksürük, ateş, halsizlik gibi şikayetleri varsa sağlık merkezlerine başvurmalarını önermekteyiz. Bol sıvı almalarını, dinlenmelerini ve beslenmelerine dikkat etmelerini önermekteyiz” şeklinde konuştu.

Ekmekyapar, “Grip vakaları viral hastalıklar olduğu için antibiyotik kullanmanın bir faydası yoktur. Antibiyotikler bakteriler üzerine etkili olan bir ilaç grubudur. Viral hastalıklarda bakteriyel hastalıklara etki eden antibiyotiklerin bir etkisi yoktur. Onun için hekimler olarak grip vakalarına antibiyotik yazmıyoruz. Grip vakalarına antibiyotik yazıldığı zaman veya hastalarımız ihtiyacı olmadığı halde kullandığı zaman gereksiz yere kullanmış oluyor. Bakteriler bunlara karşı direnç geliştirmiş oluyor. Daha sonrasında antibiyotik kullandıklarında bakteriler direnç geliştirdikleri için bu sefer antibiyotikleri değiştirmek zorunda kalmaktayız” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ