Disiplinsizlik Suçlaması: 'Kılıçlı Teğmenler YDK'ya Sevkedildi'

Teğmenlerin kılıçlı yemini tartışmasında yeni gelişmeler.

Genel 21.11.2024 12:32:00 0
Disiplinsizlik Suçlaması:
Tarih: 21.11.2024 12:38 Güncelleme: 21.11.2024 12:32

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kara Harp Okulu'nun yeni mezunları arasında yer alan bazı teğmenlerin, mezuniyet töreninde "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı atarak kılıçlı yemin etmelerinin ardından yürütülen soruşturmayla ilgili yeni bir açıklama yaptı. Bakanlık, sürecin devam ettiğini ve henüz bir karar çıkmadığını vurguladı.

“YDK'YA SEVK, KARAR ANLAMINA GELMİYOR”

Mezuniyet töreni sonrası temmuzda yaşanan ve kamuoyunda geniş yankı bulan olayın ardından MSB kaynaklarından yapılan açıklamada öğrencilerin, yönergede yapılan değişiklikle kaldırılan yemin metnini tören öncesinde okumak istediklerini ancak kendilerine bu yöndeki taleplerinin kabul edilemeyeceğinin bildirildiği ifade edildi. Açıklamada, tören sonrasında meydana gelen ve tasvip edilmeyen eylemler sonucunda bazı teğmenlerin ve diğer personelin Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edildiği belirtildi.

“EMİR-KOMUTAYI HİÇE SAYAN BİR EYLEM”

Törenin bitiminde dönem birincisinin teğmenleri toplama anonsu yaparak ailelerin ve basın mensuplarının olay yerine davet edildiği aktarıldı. Ancak yapılan bu davetin sadece eylemi organize eden teğmenler tarafından planlandığı ve diğer teğmenlerin sadece kılıç çatmayı düşündükleri vurgulandı. Ayrıca, gerçekleşen olayın amirlerin emirlerine rağmen, önceden planlanmış bir disiplinsizlik olduğuna dikkat çekildi ve konuyla ilgili disiplin sürecinin titizlikle yürütüldüğü ifade edildi.

“ORDU İÇİNDEKİ DİSİPLİN VURGUSU”

Disiplinsizliğe sert bir dille karşı çıkan MSB açıklamasında, askerlikte "ama", "lakin" veya "fakat" gibi nedenlerle disiplin eksikliğinin meşrulaştırılmasının kabul edilemeyeceği belirtildi. TSK'nın milli, manevi ve mesleki değerlerinden ödün vermeyeceği ve hiyerarşiye saygının önemli olduğu ifade edildi. Açıklamada, Atatürk'ün değerlerini savunan bir tutum sergilenirken buna uygun davranılması gerektiği, yapılan disiplinsizliğin TSK'nın yıpratılmasına zemin hazırladığına dikkat çekildi.

Şu an için süreç nasıl ilerliyor sorusuna cevap olarak, disiplin mevzuatına göre Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilen ilgili personelin işlemlerinin devam ettiği bildirildi. En son yapılan bilgilendirme ile kamuoyunun soruşturma süreci hakkında haberdar edilmesi sağlandı.

MSB, kamuoyunda tartışmalara neden olan bazı teğmenlerin ve bazı personelin Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildiğine ilişkin sorulara şu yanıtları verdi:

SEVKLERE YÖNELİK İŞLEMLER BAŞLADI

 Konu ile ilgili başlatılan inceleme ve akabindeki Yüksek Disiplin Kuruluna (YDK) sevk süreci devam etmektedir. YDK’ya sevk edilmenin karar anlamına gelmediğini, sürecin devam ettiğini ve henüz bir karar verilmediğini ayrıca belirtmekte yarar var.

EMİR-KOMUTAYI HİÇE SAYIP YEMİN METNİNİ OKUMAKTA ISRAR ETTİLER"

Özetle, Kara Harp Okulu Sancak Devir Teslim ve Mezuniyet Töreni öncesi bazı öğrenciler, yönergede yapılan değişiklikle kaldırılan metni okumak istediklerini amirlerine defalarca iletmiş, bunun mümkün olmadığı ise kendilerine defaatle tebliğ edilmiştir.

Törenin sona ermesinin ardından dönem birincisi tarafından teğmenlerin törenin icra edildiği sahada toplanmaları anons edilmiş, ailelerin alandan dışarı çıkmaları istenmiş, basın mensupları tören alanına davet edilmiştir.

Kılıç çatma esnasında emirlerin hilafında kaldırılan metnin okunacağından sadece eylemi organize eden teğmenlerin bilgisinin olduğu,

Teğmenlerin büyük çoğunluğunun sadece kılıç çatılacağı düşüncesi ile toplandıkları,

Misafir Askerî Personelin de olay yerine gelmelerinin bu düşünceyi teyit ettiği,

Yapılan eylemin mezun olmanın sevinciyle anlık gelişen bir durum olmadığı, önceden planlanarak organize edildiği,

Bazı öğrencilerin ısrarlı taleplerine rağmen bahse konu disiplinsizliğe karşı amirlerin tören öncesinde gerekli tedbirleri almadıkları ve eylem esnasında müdahalede bulunmadıkları tespit edilmiştir.

Eylemi organize eden teğmenler ile kastı, kusuru, ihmali veya sorumluluğu olan diğer personelin, 6413 sayılı TSK Disiplin Kanunu kapsamında YDK’ya sevklerine yönelik işlem başlatılmıştır.

"MESELE DİSİPLİNSİZLİKTİR"

İsnat edilen suç, kılıç çatmak veya “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” demek değil, amirlerin ikazlarına rağmen kasıtlı, organize ve planlı bir disiplinsizlik yapmaktır. Olaya ilişkin yapılan inceleme ve soruşturmanın okunan metinle veya içeriğiyle bir ilgisi yoktur. Yemin metnini okuyan onlarca teğmenden sadece eylemi organize edenlerin YDK’ya sevklerine yönelik sürecin başlatılması bunun en büyük göstergesidir.

Burada önemli olan, içerik ne olursa olsun disiplin sürecinin her zaman aynı şekilde işletilecek ve disiplinden asla taviz verilmeyecek olmasıdır.

Söz konusu eylem, amirlerin izni olmadan, grup hâlinde organize edilmiş, basın davet edilerek eylemin bilinmesi istenmiş ve emir-komuta zinciri devre dışı bırakılmıştır. Bu, askerî hiyerarşi için kabul edilemez bir durumdur. Bunun görmezden gelinmesi mümkün değildir.

Disiplinsizliğin “ama”sı, “lakin”i, “fakat”ı olmaz, olamaz, olmamalıdır. Olaya karışanların genç olmaları, daha önce disiplin cezası almamış olmaları, başarılı olmaları, okunan metnin daha önce yürürlükte olması gibi gerekçeler, disiplinsizlik gerçeğini değiştirmez.

"BU DİSİPLİNSİZLİKLER EMSAL TEŞKİL EDEBİLİR, GRUPLAŞMAYI TETİKLEYEBİLİR"

Aklıselim insanların bunun bir disiplinsizlik olayı olduğunu anlamalarından memnuniyet duyuyoruz. Bu veya benzeri disiplinsizlikler emsal teşkil edebilir ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) birlik ve beraberliğine zarar vererek gruplaşmaları tetikleyebilir.

Sıralı amirlerin emirlerine rağmen yapılan bu tür eylemler hiyerarşiye saygısızlığın yayılmasına ve astların üstlere karşı saygı ve güveninin azalmasına, itaatsizliğin normalleşmesine neden olur.

"ATATÜRK ÜZERİNDEN TARTIŞMA YÜRÜTÜLMESİ KABUL EDİLEMEZ"

Ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Disiplin olmazsa ordular sevk edilemez.”

TSK’nın millî, manevi ve mesleki değerleri bir bütündür. Ortak değerimiz olan Atatürk üzerinden bir ayrışma algısı yaratacak tavır ve davranışlar kabul edilemez.

Atatürk’ün adını anmak veya onun değerlerini savunuyoruz görüntüsü altında izinsiz hareketlere bir mazeret yaratılmamalıdır. Atatürk disiplinli bir orduya, hiyerarşik düzene ve kurallara saygıya önem veren bir liderdi. Onu savunmanın yolu bu değerlere saygı göstermekten geçer.

"BU DİSİPLİNSİZLİK İLE TSK'NIN TARTIŞILMASINA ZEMİN HAZIRLANDI"

Yapılan bu disiplinsizlik ile TSK’ya mesnetsiz iftiralar atılmasına, kamuoyunda 3 aydır TSK’nın tartışılmasına ve yıpratılmasına zemin hazırlanmıştır.

Sonuç olarak; askerliğin temeli disiplindir. Disiplin de, binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen millî, manevi ve mesleki değerlerimizden oluşan kurallardır. TSK mensubu tüm personel bu kuralları bilir ve uygulamakla yükümlüdür. TSK’da müesses disiplinin muhafazası ve idamesi olmazsa olmazdır.

Üstün disiplin anlayışı ile temayüz eden ordumuzun; Tüm tehdit ve tehlikelere karşı ülkemizin ve asil milletimizin savunma ve güvenliğini sağlamak için aralıksız çalıştığı, İstiklal Harbimizden bu yana en yoğun, en kapsamlı ve en etkili faaliyetlerini icra ettiği, Terörle mücadelede, hudut güvenliğinde, yurt içi ve dışında icra edilen faaliyetlerde kazanılan istikrarlı başarı ve kalıcı etkinliğin çıtasını gün geçtikte daha üst noktalara taşıdığı bir dönemde yıpratılmaması konusunda herkesin daha duyarlı ve dikkatli olması; olayı bağlamından koparma çabaları ve dezenformasyona itibar edilmemesi önem taşımaktadır.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

Maç öncesi saha kardan temizlendi


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ