Dermatoloji Uzmanı Dr. Gürok: "2018 yılından sonra uyuz vakasında ciddi bir artış vardı"

Dermatoloji Uzmanı Dr. Gürok: "2018 yılından sonra uyuz vakasında ciddi bir artış vardı"

Sağlık 13.11.2023 10:16:35 0
Dermatoloji Uzmanı Dr. Gürok:
Tarih: 13.11.2023 10:16 Güncelleme: 13.11.2023 10:16
Uyuz vakasında artışların yeni bir artış olmadığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Neşe Göçer Gürok, “Biz bunu 2018 yılından itibaren fark ediyorduk. 2018 yılından sonra vaka artışında ciddi bir artış vardı. Bu 2019, 2020 ve 2021 yıllarında da devam etti. Bu yılda etkisini sürdürüyor. Artış olarak önceki yıllara göre benzer bir artış olarak görülse de kamuoyunun da gündeme getirmesiyle daha fazla bir farkındalık oluştu" dedi.
Son dönemlerde hızla artış gösteren ve gündeme gelen uyuz vakaları hakkında Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Neşe Göçer Gürok, bilgi verdi. Uyuz vakasında artışların yeni bir artış olmadığını belirten Uzm. Dr. Neşe Göçer Gürok, “Biz bunu 2018 yılından itibaren fark ediyorduk. 2018 yılından sonra vaka artışında ciddi bir artış vardı. Bu 2019, 2020 ve 2021 yıllarında da devam etti. Bu yılda etkisini sürdürüyor. Artış olarak önceki yıllara göre benzer bir artış olarak görülse de kamuoyunun da gündeme getirmesiyle daha fazla bir farkındalık oluştu. Uyuz dediğimiz hastalık, sarcoptes scabiei parazitin yaptığı bir deri hastalığıdır. Sarcoptes scabiei var hominis dediğimiz bir türü insanda yapıyor. Bulaştıktan sonra deride tüneller açarak ilerliyor. Bu tünellerde deriden ve deri atıklarından beslenerek tünelini devam ettiriyor ve kendisine bir yaşam alanı oluşturuyor. Yaşamına yumurtalarını bırakarak da devam ediyor. Tünel kazma esnasında deride, bazı kaşıntı yolaklarını uyararak kaşıntıya sebep oluyor" diye konuştu.
En çok gece kaşıntılarına sebep olduğunu aktaran Uzm. Dr. Gürok, "Neden gece kaşıntısına sebep oluyor. Çünkü vücut gece belli bir ısıya ulaştığında özellikle hasta yatarken kaşıntıdan dolayı uyumakta zorlanıyor ya da uykusundan uyandırıyor. Onun dışında özellikle el ve ayak bileklerinde, parmak aralarında, koltuk altlarında, kasıklarda ve özellikle erkeklerde genital bölgede kadınlarda ise meme başı etrafında kaşıntılar ve uyuza dair belirtiler görebiliyoruz. Bu belirtiler, sillion dediğimiz parazite dair tüneller, kabarıklıklar ve kişinin derisini kaşımasıyla birlikte tırnak izleri olabiliyor” şeklinde konuştu.
Uyuz hastalığının kişinin yaşam kalitesini çok etkileyen bir durum olduğunun da altını çizen Uzman Gürok, “İnsanın günlük hayatına devam etmesini engelliyor. Bu zaten normalde de kişiyi rahatsız eden bir durum. Ayrıca tedavi edilmezse sekonder enfeksiyonlara neden olabiliyor. Hatta bazı ilerleyen durumlarda bakteriyel enfeksiyonlar sonrasında ciddi bir böbrek iltihaplanmalarına neden olabiliyor. Uyuz hastalığı bazı sistemik komplikasyonlara yol açabiliyor. Biz sadece bir deri hastalığı diyoruz ama tedavi edilmezse derinin dışında farklı organlarda etkilere sebep olabiliyor. Uyuz vakasının en ciddi belirtisi gece kaşıntısıdır. Uyuz hayvanlardan bulaşmıyor. Bizim uyuz yapan dediğimiz parazit, sarcoptes scabiei var hominis insanlarda yapan, sarcoptes var canis kedi ve köpeklerde, bovis, sığırlarda yapıyor. Bir türün hastalığı diğer türe bulaşmıyor. Bir insan uyuz kapmışsa bu başka bir insandan bulaşmıştır. Kediden, köpekten veya başka bir canlıdan bulaşmamıştır. Çünkü bizde uyuz yapan sarcoptes scabiei var hominis dediğimiz insana özgü ve zorunlu bir insan parazitidir. Başka canlılardan bulaşmaz. Uyuz vakası, yakın temasla bulaşır. Beraber uyumak, beraber vakit geçirmek, yan yana durmak uyuza neden olabilir fakat bunun için ortalama olarak 15 dakika birlikte olmak gerekiyor. O yüzden bir kişinin yanına kısa bir süre oturduktan sonra uyuz olma ihtimali yok” cümlelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ