Depremin vurduğu tarihi okul kütüphaneye dönüştürülüyor

Depremin vurduğu tarihi okul kütüphaneye dönüştürülüyor

Kültür Sanat 22.05.2024 10:12:30 0
Depremin vurduğu tarihi okul kütüphaneye dönüştürülüyor
Tarih: 22.05.2024 10:12 Güncelleme: 22.05.2024 10:12
Malatya’da, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar alan kentteki Cumhuriyetin ilk eserlerinden olan 87 yıllık Gazi İlkokulu kütüphaneye dönüştürülüyor.
Malatya’da 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde çok sayıda eğitim kurumu da hasar aldı. Kent merkezinde bulunan ve kentin sembol eğitim kurumlarından olan Gazi İlkokulu da hasar alırken tescilli olan yapının ayağa kaldırılması için çalışma başlatıldı.
Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisi yapılan okulun planlanan çalışmalar sonrası çocuk kütüphanesine dönüştürüleceğini belirten AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, "Malatya’mızın bütüncül bir şekilde imarı ve ihyası için durmaksızın çalışıyoruz, şehrimizi biran önce tüm unsurları ile ayağa kaldırma konusunda kararlıyız” dedi.

“Cumhuriyet’in ilk eserlerinden”
Kendilerinin de bir süre Gazi İlkokulunda eğitim gördüğünü aktaran Milletvekili Ölmeztoprak, "Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023 depremleri 11 ilimizde binlerce kayıplara neden olurken çok sayıda kültür varlıklarımızı da olumsuz etkiledi. Malatya’mızın sembol yapılarından olan Yeni Cami (Teze) gibi tescilli kültür varlıkları da depremlerde nasibini aldı. Malatya’mızda kent merkezi ve kırsal bölgelerde bulunan toplam 241 kültür varlığı depremler de etkilenirken, yine şehrimizin sembol yapılarından birisi olan Gazi İlkokulu da maalesef hasar gördü. Battalgazi ilçesi Saray Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde yer alan 3 bin 530 metrekarelik alan üzerine çevresi bahçeli olarak düzenlenen Gazi İlkokulu Cumhuriyet’imizin ilk eserlerinden olup 1933 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Şehrimizin en köklü eğitim kurumları arasında yer alan yapının ön cephesi tamamen kesme taşlarla kaplanmış olup yan ve arka cephelerde ise pencere ile kapı kenarları kesme taş sövelidir“ dedi.

“Çocuk kütüphanesine dönüştürülecek”
Okulun yıkılmaması için yoğun bir çaba gösterildiğini ifade eden Milletvekili Ölmeztoprak, ”Depremlerde aldığı hasar sonrası eğitim ve öğretim faaliyetlerine son verilen bu tarihi okulumuzun yıkılmasına gönlümüz razı olmadı bu noktada İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz uhdesinde yürütülen çalışmalarla geçtiğimiz günlerde Gazi İlkokulunun Milli Eğitim Bakanlığından Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisi yapıldı. Bu gelişmenin ardından gerçekleştirilecek bir dizi tadilat çalışmaları sonrası tarihi yapı çocuk kütüphanesine dönüştürülerek hizmetlerini sürdürecek“ ifadelerini kullandı.
Okulda restorasyon çalışmalarına kısa bir süre sonra başlanacağını da belirten Ölmeztoprak, Malatya’nın bütüncül bir şekilde imarı ve ihyası için durmaksızın çalıştıklarını söyledi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ