Deprem bölgesi Malatya’da konut satışları durdu

Deprem bölgesi Malatya’da konut satışları durdu

Ekonomi 3.11.2023 10:34:07 0
Deprem bölgesi Malatya’da konut satışları durdu
Tarih: 03.11.2023 10:34 Güncelleme: 03.11.2023 10:34
Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen kentlerden biri Malatya’da konut satışları durdu. İlana çıkan yaklaşık 2 bin kiralık evin ise yüzüne bakan yok.
6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan Malatya’da, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve ilgili kurumlarca 77 bin 717 afet konutu, 25 bin 302 köy evi, 27 bin 400 depo-ahır ve iş yeri olmak üzere toplamda 130 bin 419 bağımsız bölüm için ise çalışmalar aralıksız sürüyor.
Yıl sonunda yaklaşık 5 bin kalıcı konutun hak sahiplerine teslim edilmesinin planlandığı kentte konut satışları ise neredeyse durma noktasına geldi.

“Konut satışlarımız durmuş durumda”
Kentte uzun bir süredir emlakçılık yapan Şahin Dalçı, vatandaşların daha güvenli olması nedeniyle konteynerlerde kalmayı tercih ettiğini bununda sektöre olumsuz anlamda yansıdığını belirterek, ”6 Şubat depremleri Malatya’da büyük yıkıma neden oldu ve vatandaşlarımızın bir kısmı kent dışına çıkış yaptı. Daha sonra dönüşler başladı burada da konut stokundaki yetersizlikten dolayı kira fiyatları yükseldi. Bu durum insanlarımızı konteynerlere yöneltti. Kira fiyatlarında ise bugünlerde ciddi düşüş söz konusu fiyatlar yüzde 30 düştü. Konut satışlarımız da yüzde 3 ila 5’lere kadar düşüş yaşanıyor satışlar durdu” dedi.

“2 milyonluk daireye bir milyona alıcı bulamıyoruz”
Kentte konut satışların neredeyse durma noktasına geldiğini aktaran Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül ise “6 Şubat depremleri sonrası emlak sektöründe büyük bir durgunluk yaşanmakta. Özellikle konut satışların da büyük bir isteksizlik var. Depremler öncesi 2 milyona satılan bir daireye şimdilerde bir milyona müşteri bulamıyoruz. Kira konusunda ise bir ay öncesine kadar fiyatlar 10 bin TL’ye kadar yükselmişti. Son iki aydır büyük bir durgunluk yaşanıyor. Bunun nedeni ise vatandaşların bir kısmının şehir dışına çıkış yapmış olması ve konteynerlerde kalmayı tercih etmesidir. Talep olmayınca kira fiyatları da düşmüştür. İki ay önce 15 bin TL olarak belirtilen rakamlar 7 ile 8 bin TL’ye kadar düştü. Malatya’da yaklaşık 2 bin kiralık ev ilanı olmasına rağmen talep yoktur” şeklinde konuştu.

“Eski konut fiyatları daha da düşecek”
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından kentte yapımı sürdürülen kalıcı konutların tamamlanarak hak sahiplerine teslimleriyle birlikte emlak sektörünün yeniden canlanmasını beklediklerini kaydeden Özgül, "TOKİ, Malatya’da büyük bir hızla çalışıyor. Kasım ayının sonuna doğru yaklaşık 4 bin konutun hak sahiplerine teslim edileceğini öğrendik. 6 Şubat depremleri öncesindeki konutlara bir talep yok. TOKİ konutlarına bundan sonra talep artacaktır. Hak sahipliği kazanan ve konteynerlerde kalan çok sayıda vatandaş TOKİ’nin evlerini bekliyor. Bu durumda sektörümüzü biraz daha hareketlendirecektir. Yeni konutlara talep artacak eski konutların fiyatlarının ise daha da düşeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

Malatya’ya uluslararası gurur


Van Spor

Kazım Yurdalan Türkiye finallerinde


Van Spor

Türkiye su topu şampiyonası heyecanı elazığ’da başladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ