Dededen toruna 'ballı' mesai

Ardahanlı Özdemir ailesi, dededen toruna arıcılık yaparak kentin tescilli 'çiçek balı'nı üretiyor.

Kültür Sanat 10.09.2019 13:22:59 0
Dededen toruna
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.09.2019 13:22

ARDAHAN(AA) - Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen "Ardahan çiçek balı" üreten Özdemir ailesinin birçok ferdi, dededen toruna arıcılık yaparak geçimini sağlıyor.

Kentin zengin floraya sahip yüksek kesimlerindeki yayla ve dağlara ilkbahar mevsiminde bırakılan kovanlarda organik üretimi yapılan Ardahan çiçek balında sağım dönemi, kovanların sağım ünitesine alınmasıyla tamamlandı.

Yaklaşık bir ay önce başlanan ve meşakkatli bir uğraşın ardından kendine özgü aromasıyla bilinen Ardahan çiçek balını üreten Özdemir ailesinde ise dededen toruna birçok kişi arıcılık yapıyor.

Sezonu kapatan 25 yıllık arıcı Mehmet Özdemir, kovanları kendisine ait sağım ünitesine taşırken, buradaki işlem ise 72 yaşındaki baba Bahattin Özdemir ile torunları tarafından yapılıyor.

"Bizim ailede arıcılığa hiç ara verilmedi"

Sağım ünitesinde dede Bahattin Özdemir ve torunlarınca önce peteğin üzerindeki "sır" olarak bilinen katman alınıyor, ardından sağım makinesine konulan peteklerin içindeki bal kavanoza süzülüyor.

Bahattin Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailece uğraştıkları arıcılığı dede mesleği olarak sürdürdüklerini, bundan sonra da torunlarının devam etmesini istediğini söyledi.

Arıcılığın Ardahan'da hak ettiği noktaya geleceğine inandığını ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Torunlarımın gerçek arıcı olmasını istiyorum. Bu meslek bana da dededen kalma bir meslektir. Bizim ailede arıcılığa hiç ara verilmedi. Aile boyu arıcılık yapıyoruz. Yaşamamız arıcılığa bağlı, arıcılık bizde hastalıktır. Arıcılık çok güzel bir meslektir, insan bu işle uğraştı mı yaşlanmaz. İnsan arıcılık yaparken, çalışırken zevk alır, yeter ki işini dürüst yapsın. Benim torunlarıma da nasihatim budur. Bu işi severek ve dürüst yapsınlar."

"Torunlarım bu işi başarıyla sürdürecek"

Torunlarının gelecekte çok iyi birer arıcı olacağını dile getiren Özdemir, "Torunlarımın bu işi başarıyla sürdüreceklerinden ümitliyim çünkü severek yapıyorlar. Aslında bu iş bir nevi bayanların işidir. Eğer böyle severek yaparlarsa çok başarılı olurlar. Gelecekte bizden daha başarılı olurlar." ifadelerini kullandı.

Bahattin Özdemir'in arıcılıkla uğraşan oğlu Mehmet Özdemir de kızlarının bu işi severek yaptığını söyledi.

Mehmet Özdemir, "Kızlarım dedeleriyle bu işi yapıyor, özellikle son yıllarda birlikte çalışıyorlar. Kızlarımın özellikle sağımda emekleri çoktur, bana da çok yardımcı olmuşlardır." dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ