Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç sözleri gündem oldu: NATO'ya karşılık AB üyeliği

Stockholm'ün ittifaka üyeliği karşısında Türkiye'nin AB'ye kabul edilmesini isteyen Erdoğan'ın yaptığı açıklama geniş yankı uyandırdı.

Dünya 10.07.2023 21:00:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan
Tarih: 10.07.2023 21:02 Güncelleme: 10.07.2023 21:00

İsveç, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonra ısrarla NATO'ya katılmak istiyor.

Türkiye ise terör örgütlerinin serbestçe dolaşıp gösteriler yapabildiği ülkeden taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini söylüyor.

11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek zirveye katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ülkeye seyahatinden önce çarpıcı mesajlar verdi.

Erdoğan, "Önce gelin Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç'in de önünü açalım." dedi.

SVT: Türkiye'nin AB üyeliğine karşılık İsveç'e NATO desteği
Bu mesaj, dünya basınında geniş yankı uyandırdı. İsveç medyasından SVT televizyonu, Ankara'nın, Avrupalıların Türkiye ile AB üyeliği müzakerelerine başlamasına karşılık İsveç'in NATO başvurusunu destekleyeceğini söylediğini takipçileriyle paylaştı.

Reuters: Beklenmedik hareket
İngiltere merkezli Reuters, Erdoğan'ın, İsveç'in NATO üyeliğini Türkiye'nin AB üyeliğine bağladığını duyurdu.

Erdoğan'ın yaptığı açıklamanın, "beklenmedik hareket" olduğu belirtilerek, şunlar aktarıldı:

Erdoğan, Türkiye parlamentosu İsveç'in NATO askeri ittifakına katılma hedefini onaylamadan önce Avrupa Birliği'nin Ankara'nın bloğa katılımının önünü açması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin AB'ye üyelik hedefi, müzakerelerin Erdoğan'ın ilk başbakanlık döneminde başladığı 2005 yılından sonra donduruldu.

Ankara ile blok üyeleri arasındaki bağlar birkaç yıl önce, özellikle 2016'da Türkiye'deki başarısız darbe girişiminin ardından bozulsa da o zamandan bu yana büyük ölçüde düzeldi.

Euronews: Türkiye'nin üyeliği durduruldu
Fransa merkezli Euronews, "Erdoğan: AB Türkiye'ye yol açarsa, Ankara İsveç'in NATO üyeliğini onaylayabilir" diye yazdı.

Türkiye'nin AB'ye katılmak üzere aday olduğu fakat üyelik hedefinin durdurulduğu belirtildi. Bunun gerekçelerinden biri olarak AB üyesi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yaşanan anlaşmazlıklar gösterildi.

İsveç'te terör örgütü PKK ve onun uzantılarının varlığını ulusal güvenliğine tehdit olarak gören Ankara'nın ise bu ülkenin NATO üyeliğini durdurduğu anımsatıldı.

Haberde, "Stockholm'deki Türkiye ve İslam karşıtı protestolar, NATO zirvesinden önce bir anlaşmaya varılabileceği konusunda şüpheler uyandırdı." denildi.

Bloomberg: İsveç'in başvurusu zorlaşıyor
ABD merkezli Bloomberg, "Yeni talep, İsveç'in gecikmiş üyelik başvurusunu zorlaştırıyor." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinin, İskandinav ülkesinin katılımını tamamlamayı umduğu bir zirveden saatler önce askeri ittifakın genişlemesini "zorlaştırdığı" iddia edildi.

BBC, New York Times, CNN International ve Associated Press de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsveç'in NATO'ya katılımından önce ülkesinin AB'ye üyeliğinin önünün açılması gerektiğini söylediğini duyurdu.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Milli hentbol heyecanı Elazığ’da


Van Spor

Voleybolda kadınlarda Erzincan Valiliği erkeklerde Milli Eğitim Müdürlüğü şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk zirvede


Van Spor

Voleybolun kalbi Malatya’da atacak


Van Spor

Muş Lalezar Spor ilk maçında 3 puan kazandı


Van Spor

Elazığspor, Sarıgül’le 3’te 3 yaptı


Van Spor

Yeşilyurtspor son dakikalarda ya üzülüyor ya seviniyor


Van Spor

Evinde hata yapmadı! Fenerbahçe, Karagümrük engelini 2 golle geçti


Van Spor

Iğdır FK - Boluspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Boluspor: 1


Van Spor

Malatya temsilcisi Mardin deplasmanından puansız döndü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Yeni Malatyaspor: 1


Van Spor

Erzurum Şengel Atlı Spor Kulübü finale yükseldi


Van Spor

Ardahan’ın koşan yıldızları Posof’ta parladı


Van Spor

Elazığspor ve Şanlıurfaspor’dan kardeş paylaşımlar


Van Spor

Yeşil beyazlı sevda sınır tanımıyor


Van Spor

Galatasaray hata yapmadı! Başakşehir'den 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Rize'yi iki golle geçtiler! Karadeniz derbisinin kazananı Trabzon


Van Spor

Kartal evinde yıkıldı! Beşiktaş Gençlerbirliği'ne mağlup oldu


Van Spor

Vanspor, Pendikspor Karşısında Kazançtan Döndü: Penaltı Kaçırıldı, Puan Paylaşıldı


Van Spor

20. Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri görkemli başladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ