Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı karşılık buldu: Ahlat’ı son bir haftada 50 bin kişi ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı karşılık buldu: Ahlat’ı son bir haftada 50 bin kişi ziyaret etti

Kültür Sanat 4.09.2023 10:24:41 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı karşılık buldu: Ahlat’ı son bir haftada 50 bin kişi ziyaret etti
Tarih: 04.09.2023 10:24 Güncelleme: 04.09.2023 10:24
Bitlis’in Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malazgirt Zaferi’nin 952’nci yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde 25 Ağustos’ta Bitlis’in Ahlat ilçesinde yaptığı “Ahlat yurdun tapusudur, buraları herkes görmeli ve ziyaret etmeli” çağrısının karşılık bulduğunu ve tarihi ilçeyi son bir haftada 50 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi.
Bünyesinde barındırdığı tarihi mekanlarla açık hava müzesi konumundaki Ahlat’ta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısından sonra ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor. İslam tarihinin en önemli miraslarından Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak da bilinen ve dünyanın en büyük Türk-İslam Mezarlığı olan UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı; tarihi kümbetler, mağa evler ve Harabeşehir son bir haftadır yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. "Anadolu’nun tapusu" olarak nitelendirilen ve "Sakin Şehir" unvanına sahip Ahlat’a gelen ziyaretçiler; sanat eseri özelliği taşıyan ve üzerlerindeki kabartmalar, motifler, oymalar, kitabeler ve yazılarla tarihe ışık tutan abidevi mezar taşlarıyla birlikte adeta zamanda yolculuğa çıkıyor.
Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, “Cumhurbaşkanımızın yakın tarihte 25 Ağustos’ta Ahlat’a teşrifleri ve bununla beraber tüm devlet kademelerini burada toplamaları, kuvvet komutanlarını, bakanlar kurulunu, valilerimizi burada toplamaları ayrıca sayın Devlet Bahçeli’nin ve mahiyetinin buraya teşrifleri aslında Türkiye sevdalılarının Ahlat’ta buluşmaları bize bir tek şeyi gösteriyor. Dün bütün milletimiz Ahlat’ta buluşarak Anadolu’yu fethetmişti, Anadolu’yu İslamlaştırmıştı, yurt haline getirmişti. Bugün bu Türk İslam yurdundan sesleniyoruz. Cumhurbaşkanımızın o çağrısına herkes zaten çok güçlü kuvvet veriyor ve teşrif ediyorlar. Ahlat da ev sahipliğinde hiç kusur etmiyor. Ahlatlılar ziyadesiyle ev sahipliğinde üzerlerine düşenleri yapıyorlar” dedi.

“Son bir haftada ziyaretçi sayımız 50 bine ulaştı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ahlat’tan yaptığı çağrıya herkesin kulak verdiğini belirten Başkan Çoban, “Cumhurbaşkanımızın, ‘Anadolu’nun tapusu Ahlat’tır. Ahlat’ı ziyaret etmeden, Malazgirt’i ziyaret etmeden olmaz’ dediği noktada biz bu çağrıya herkesin kulak verdiğini gördük. Son bir haftada ziyaretçi sayımız 50 bine ulaştı. Yani kısacası bu sayının günbegün daha da arttığını görüyoruz. Yurt içinden ve yurt dışından ziyaretçilerimiz var. Kısacası diyoruz hiçbir millete nasip olmayan bir kültürel envanter var. 9 bin 200 adet taş kitabe, bin yıldır orijinaliyle ayakta. Edebiyatçıları, sanat tarihçilerini, tüm zanaat sahiplerini ziyarete bekliyor. Aynı zamanda Anadolu vefalıları; Anadolu’yu bize yurt yapan, Anadolu’yu İslamlaştıran ve bizim bin yıldır değişmez yurdumuz yapan buraya ahde vefa ziyaretini gerçekleştiriyor. Bu vefa ziyaretinin devamında biz ziyadesiyle memnunuz” ifadesini kullandı.
Bingöl’den Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığını ziyarete gelen Hikmet Kıyançiçek ise “Daha önce Ahlat’a gelmiştim. Fakat Selçuklu Mezarlığını ilk defa ziyarete geldim. Gerçekten göz kamaştırıcı, yani Selçuklunun tarihini ve geçmişimizi anlatan, tarihimizi bize anlatan bu yerleri ziyarete geldik. Bu mezarlığı görünce açıkçası hem duygulandık hem de Selçuklu tarihini fazla bilmesek de bildiğimiz kadarıyla gözümüzün önünde canlandırarak duygulandık” diye konuştu.

“Ahlat görülmesi gereken ve tarihinin okunması gereken bir şehrimizdir”
Mardin’den arkadaşları ve çocuklarıyla Ahlat’ı ziyarete gelen Nesim Demir de, “Mardin Midyat’tan geldim. Buraları arkadaşlarımızla, çocuklarımızla beraber ziyaret gayesiyle geldik. Ahlat’ı gezdik, gördük çok sevindik, çok mutlu olduk. Gerçekten Ahlat görülmesi gereken ve tarihinin okunması gereken bir şehrimizdir. Çünkü Ahlat Müslümanların Anadolu’ya açılan kapısıdır. İlk olarak Abdurrahman Gazi, sahabenin oğludur. O dönemden biz buralara kadar gelmişiz. Daha sonra Alparslan döneminde bu zaferler doruğa ulaşmış. Bu Malazgirt Meydan Muharebesi’nde Türkler ve Kürtler beraberce burada Romalılara karşı mücadele etmişiz. Buraları atalarımız Müslümanlara, bizlere yurt etmişler. Burada dikili olan mezar taşları da bunun en bariz örneği, simgesi ve yere vurulmuş mührüdür” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ