Her yer kuruyor, bu gölün su seviyesi artıyor

Erzurum’da kış mevsiminde sıfırın altında 40 derecede dahi donmayan ve gizemli göl olarak da anılan Balıklı Göl bu kez görenleri soğuk havada değil sıcak havada şaşırttı. Son yılların en büyük kuraklığıyla mücadele eden Erzuru

Çevre 10.06.2021 09:22:36 0
Her yer kuruyor, bu gölün su seviyesi artıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.06.2021 09:22

Erzurum’da kış mevsiminde sıfırın altında 40 derecede dahi donmayan ve gizemli göl olarak da anılan Balıklı Göl bu kez görenleri soğuk havada değil sıcak havada şaşırttı. Son yılların en büyük kuraklığıyla mücadele eden Erzurum’da, tüm sulak alanlar kurumaya başlarken gizemli gölde bunun tam tersi yaşandı ve gölün su seviyesi yükseldi. Etrafındaki tüm göllerin ve nehirlerin kuruduğu Balıklı Göl artan su seviyesiyle ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Söğütlü Mahallesinde yer alan Balıklı Göl gizemli haliyle dikkat çekiyor. Soğuğun başkenti olan Erzurum’da kış mevsiminde eksi 40’larda dahi donmayarak meşhur olan Balıklı Göl bu kez ziyaretçilerini haziran ayında şaşırttı.

Son 50 yılın en kurak dönemini yaşayan Erzurum’da tüm göller ve sulak alanlar kuruma tehlikesi altında. Göllerin birçoğunun kuruduğu birçoğunun ise sularının yavaş yavaş çekildiğinin görüldüğü Erzurum’da Balıklı Göl’ün debisinin artması görenleri şaşkına çeviriyor. Her yıl olduğundan daha fazla su miktarına sahip olan göl gizemini iyice arttırdı.

Kaynağı bulunamayan gölün suyu temizlenmek için boşaltılsa dahi su topraktan yeniden yükselmeye başlıyor. Balık tutmanın yasak olduğu köyde çeşitli hastalıklardan ölen balıklar ise gölün hemen yanına yapılan özel mezarlıklara defnediliyor. Öte yandan köylüler tarafından kutsal olarak görülen göl romatizma ağrılarına ise son veriyor. Gölün bulunduğu ve bin 100 kişinin yaşadığı Söğütlü Mahallesinde romatizma hastalığı olan hiç kimse bulunmuyor.

“Her zamankinden daha fazla su var”

Söğütlü Mahallesi Muhtarı Seyfettin Küçükler, her yerin kuruduğu dönemde gölün su seviyesinin yükseldiğini kaydederek, “Burası bize Allah’ın bir lütfudur. Şuan bu kuraklıkta bizim arazimizi sulayan yer burasıdır. Kurumayı bırakın bu gölün suyu iyice artıyor. Ama arazilerimiz kuraklıktan dolayı çok zor durumda. Köyümüzde yüzde 99 kuraklık varken Balıklı Gölünün bulunduğu alan dahi yemyeşil durumda. Tarlalarımız maalesef tam tersi kurumuş durumdalar. Bu göl kışın tarihte eksi 50 dereceleri gördü yine donmadı. Bu göl kışın donmaz. Burası Allah’ın bize bir hediyesidir. Bu kuraklıkta her zamankinden daha fazla su var şuanda burada. Misafirlerimiz halen burayı ziyarete geliyor. Gelenler şaşırıyor bu kuraklıkta bu gölün artan suyunu görünce. Ama biz köy halkı olarak hiç şüphe etmiyoruz buradan. Bu mahallede su sayesinde romatizmalı kimse yok. Yurt dışından gelenler dahi var. Bu balıkları biz besliyoruz. Tutulmaları yasaktır” dedi.

“83 yaşındayım böyle kuraklık görmedim”

Köy sakinlerinden Ekrem Özdemir ise kendisinin daha önce bu denli bir kuraklık yaşamadığını buna rağmen gölün suyunun kurumadığını belirterek, “Kışın buranın suyunu geçtim aktığı yerler dahi donmuyor. Gençken burada yıkanırdık. Çevremizde her yer kurudu. Kurumayan bir yer görmedim. Topraklar hep kurudu. Ekinlerimiz büyümüyor. Vatandaşlarımız kuraklıktan dolayı zor durumda. Cuma günleri yağmur duası ediyoruz. Ben 83 yaşındayım böyle bir kuraklık görmedim. Böyle kuraklık görmedim ama göl yine de kurumaz” şeklinde konuştu.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ