BM, Rusya'nın keyfi olarak gözaltına aldığı 77 sivili infaz ettiğini belgeledi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları İzleme Misyonu Başkanı Maltilda Bogner, Rusya’nın Ukrayna’da keyfi olarak gözaltına aldığı 77 sivili kısa sürede infaz ettiğini belgelediklerini açıkladı.

Dünya 27.06.2023 23:44:00 0
BM, Rusya
Tarih: 27.06.2023 23:46 Güncelleme: 27.06.2023 23:44

BM tarafından hazırlanan raporda, Rus güçlerinin Ukrayna'da sivillere yönelik infazları belgelendi. BM İnsan Hakları İzleme Misyonu başkanı Maltilda Bogner, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlediği basın toplantısında, "77 sivilin Rusya Federasyonu tarafından keyfi olarak alıkonuldukları sırada yargısız infazını belgeledik" dedi.

Bogner, Rus güçlerinin "sivil tutuklulara yaygın işkence ve kötü muamelede bulunduğuna" dair kanıtlar olduğuna dikkat çekerek, "İşkence, kurbanları Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine yardım ettiklerine dair itiraf ettirmeye, işgalci yetkililerle işbirliği yapmaya zorlamaya veya Ukrayna yanlısı görüşlere sahip olanları sindirmek için kullanıldı" diye konuştu.

Ukrayna güçleri tarafından keyfi olarak gözaltına alınan 75 kişinin yarısından fazlasının Ukrayna güvenlik güçleri tarafından işkenceye veya kötü muameleye tabi tutulduğunu belgelediklerini aktaran Bogner, "Bu, insanlar sorgulanırken veya genellikle tutuklandıktan hemen sonra oldu” dedi.

“İnsan hakları ihlallerinin büyük çoğunluğu Rusya tarafından işlendi”

Rus güçleri tarafından katledilenlerin 72'sinin erkek, 5'inin kadın olduğu aktarılan raporda, tutuklu başka bir erkeğin ise işkence, insanlık dışı koşullar ve tıbbi bakımın reddi nedeniyle öldüğü belirtildi. Raporda ayrıca, Ukrayna'nın sivilleri tutuklayarak uluslararası hukuku da ihlal ettiği ancak çok daha küçük ölçekte olduğu ifade edilerek, Ukrayna güçleri tarafından sivil tutukluların yargısız infaz edildiğine dair işaret olmadığı aktarıldı.

Çocuklar ve yaşlılar da dahil olmak üzere sivillerin keyfi olarak gözaltına alındığına dair 900'den fazla vakanın belgelendiği ifade edilen raporda, bu insan hakları ihlallerinin büyük çoğunluğunun Rusya tarafından işlendiğine dikkat çekildi. Raporda, bu vakaların yüzde 91'inde tutukluların Rus sorgulayıcılar tarafından "cinsel şiddet de dahil olmak üzere işkence ve kötü muameleye" maruz kaldıkları belirtildi.

Raporda, Ukrayna güvenlik güçleri tarafından tutuklananların çoğu çatışmayla ilgili suçlardan şüphelenilen kişiler olduğu ifade edildi.

Bucha'da 400'den fazla sivilin cansız bedenine ulaşılmıştı

Rusya, Ukrayna'da insanlık ve savaş suçu işlediğini reddederken, Nisan 2022'de Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında yer alan Bucha'da 400'den fazla sivilin cansız bedenine ulaşılmıştı. Geçtiğimiz mart ayında ise Uluslararası Ceza Mahkemesi, şüpheli savaş suçları nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Türkiye - Gürcistan maçının tribün gelirleri Gazze’ye bağışlanacak


Van Spor

Elazığspor yeni hocasıyla 2’de 2 yaptı


Van Spor

Atatürk Üniversiteli milli sporcu Doğukan Demirceylan’dan Avrupa ikinciliği gururu


Van Spor

Kardelen TV’ye spor ödülü


Van Spor

Erzincan’da atıcılık il birinciliği müsabakaları yapıldı


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde 3. beraberliğini aldı


Van Spor

Milli güreşçi Sarıçiçek dünya üçüncüsü oldu


Van Spor

Malatya Voleybol deplasmanda, Nicer Hotel Voleybol evinde galip geldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Karaman FK: 0


Van Spor

Fenerbahçe'de Şok Karar: İrfan Can ve Cenk Tosun Kadrodan Çıkarıldı


Van Spor

Kars 36 Spor: 4 Şırnak Petrol Spor: 1


Van Spor

Nesine 3. Lig: Malatya Yeşilyurt Spor: 0 - Erciyes 38 Futbol: 0


Van Spor

Bitlis Spor 1916, Ağrı Doğubeyazıt’ı 1-0 mağlup etti


Van Spor

Necdet Ayaz, adının verildiği sahada eşiyle birlikte koştu


Van Spor

Tarihi Gece: Ay-Yıldızlılar Bulgaristan'da Fırtına Gibi Esti!


Van Spor

Arda Güler'den Coşkulu Mesaj: "Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin!"


Van Spor

A Milli Takım'dan Bulgaristan'da 6 gollü tarihi zafer


Van Spor

Kars’ta sporun enleri ödüllendirildi


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde ilk galibiyetini almak istiyor


Van Spor

Kars 36 Spor, Şırnak Petrol Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu


Van Spor

Okan Buruk'tan Berkan Kutlu Kararı: Galatasaray'da Yol Ayrımı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ