Don ve buzlanmaya karşı ısınabilen beton plak geliştirildi

Malatya İnönü Üniversitesi akademisyenleri tarafından don ve buzlanmaya karşı ısınabilen beton plak geliştirildi.

Bilim ve Teknoloji 20.02.2022 11:30:35 0
Don ve buzlanmaya karşı ısınabilen beton plak geliştirildi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 20.02.2022 11:30

Malatya İnönü Üniversitesi akademisyenleri tarafından don ve buzlanmaya karşı ısınabilen beton plak geliştirildi.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Türk, İnşaat Mühendisliği Mekanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Paki Turgut ile birlikte geliştirdikleri buluş için 2018 Eylül ayında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurduklarını, 2021 Aralık ayında ise buluşlarının onaylanarak patent aldığını ifade etti.

Beton plakları ısıtabilmek için çok sayıda deney yaptıklarını belirten Prof. Dr. Türk, “Beton bildiği üzere yalıtkan bir malzeme ama biz bu betonun zayıf olan yönlerini iyileştirmek için çelik liflerle betonun iletkenliğinin artabileceğini düşündük ve deneyler yaptık. Deneyler sonucunda betonun iletkenliğinin arttığını gördük. Büyük boyutlu numune üzerine başarılı sonuçlar elde edince 2018 yılının Eylül ayında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurduk ve 2021 yılının Aralık ayında da patentimiz onaylandı. Şu anda mevcut uygulamada hava limanlarında ithal kumlar kullanılıyor. Bunlar uçaklarda iniş kalkışlarda turbo motorların kanatlarına çarpması sonucu aşınmaların gerilme yığılmaları ile çok ciddi zararlar verebiliyor” ifadelerini kullandı.

Geliştirdikleri beton plakların şehir şebekesini besleyen elektrik akımı sayesinde kolayca ısıtılabileceğini ifade eden Türk, ısınan beton plakların özellikle uçakların iniş kalkışlarında kullanılmak üzere hava alanı pistlerinde ve kara yollarında trafik ışıklarında buzlanmayı önlemek için kullanılabileceğini açıkladı. Böylece çok daha verimli bir sistemin kurulmuş olacağını vurgulayan Türk, “Bizim ürettiğimiz plak daha ekonomik, daha sürdürülebilir ayrıca özel inovatif bir beton ve daha uzun sürdürülebilir kompakt bir yapıda olduğundan ömrü uzun olacaktır. Tahmini 50 yıl ömrü olacaktır ve uygulanmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır, ayrıca geliştirilerek daha iyi bir hale gelecektir” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'e Dev Talip! Bonservis Bedeli 150 Milyon Euro


Van Spor

Nesine 2.Lig Yeni Malatyaspor: 0- Arkent Arnavutköy Belediyesi FK: 0


Van Spor

Muş’ta voleybol aday hakem kursu başladı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 1 - Ankaraspor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ