Yerli 'hidro-şekillendirme presi' ekonomiye katkı sağlayacak

Konya'da bir şirketin, akademisyenlerin katkısı ve TÜBİTAK'ın desteğiyle geliştirdiği yerli hidro-şekillendirme presi, uçak, füze ve otomobillerin sac parçalarının üretilmesini sağlayacak.

Bilim ve Teknoloji 15.09.2019 12:24:51 0
Yerli
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.09.2019 12:24

KONYA (AA) - Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) akademisyenleri ile bir pres firması tarafından geliştirilen, uçak, füze ve otomobillerin sac parçalarının üretilmesini sağlayan hidro-şekillendirme presleri, ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

KTÜN ve NEÜ akademisyenleri, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) 2003-2023 Strateji Belgesi'nde yer alan hidro-şekillendirme presi üretmek için 2005'te çalışma başlattı.

Yaklaşık 10 yıllık çalışmanın sonunda akademisyenler, TÜBİTAK desteğiyle uçak gövdesi, füze ve otomobillerin sac parçalarının yapımında kullanılan yüzde 100 yerli hidro-şekillendirme presi üretti.

İthal hidro-şekillendirme preslerine göre daha düşük maliyetle imal edilen ve muadillerine göre üstün özelliklere sahip pres, savunma sanayisi başta olmak üzere ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak.

"Ülkemize büyük katkı sağlayacak"

Proje Koordinatörü ve KTÜN Rektör Yardımcı Prof. Dr. Selçuk Halkacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005'ten bu yana hidro-şekillendirme presi üzerine çalıştıklarını söyledi.

Çalışmayı dört akademisyenle yürüttüklerini anlatan Halkacı, şöyle konuştu:

"Normal preslerde parçalar, iki kalıp arasında şekillendiriliyor. Hidro-şekillendirme presinde kalıp yerine yüksek basınçlı sıvı kullanılıyor. Yine bu teknolojiyle üretilen parçalar daha düşük maliyetli ve daha dayanıklı oluyor. Bu presler, dünyada uçak gövdesi, füze ve otomobil parçalarının yapımında kullanılıyor. Yerli ürettiğimiz presler, ülkemize büyük katkı sağlayacak. TÜBİTAK'ın 2003-2023 Strateji Belgesi'nde yer alan projeyi yaparak Türkiye'nin bu alandaki hedeflerini gerçekleştirmiş olduk."

Uçak, savunma ve otomotiv sanayisinde kullanılıyor

Halkacı, yerli presle karışık parçaların hatasız üretildiğine dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Bu preslerle hem zamandan kazanıyoruz, hem de kalıp maliyeti düşüyor ve daha kaliteli ürün elde ediyoruz. Bu presler dünyada uçak, savunma ve otomotiv sanayisinde kullanılıyor. Bu özellikteki presler daha önceden ülkemiz sanayisinde kullanılmıyordu. Sadece ithal edilen, daha düşük özellikte 5-6 pres vardı. Onlar da TUSAŞ, Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı ile bunlara parça temini yapan firmalar tarafından kullanılıyordu. İnşallah bu çalışmayla preslerin yaygınlaşmasını sağlayarak ülke ekonomisine ve savunmasına katkı sağlayacağız. Ayrıca preslerin kalbi sayılan basınç yükselticileri de tamamen yerli imkanlarla tarafımızdan tasarlanarak imal edilmektedir."

"Ürettiğimiz daha üstün özelliklere sahip"

Presin ihracatına yönelik çalışma da başlatacaklarını aktaran Halkacı, "Türkiye'de böyle bir presi ürettik, patentini de aldık. İnşallah üretimi artırıp ithalatı önüne geçeceğiz. Ayrıca ithal edilen diğer hidro-şekillendirme preslerine göre daha üstün özelliklere sahip. Hem de daha ucuza mal ediyoruz. TUSAŞ, ASELSAN, ROKETSAN gibi kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarının karşılanmasında da bu pres son derece önemli. Şu an için ürettiğimiz iki pres uygulamalı olarak Konya sanayisinde hizmet veriyor." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Engin Özekinci


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Hakkari’de Okul Sporları Kros Yarışları yapıldı


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, Bulgaristan deplasmanında


Van Spor

Bulanık’ta stadyum yenileniyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor’un hedefi 2’de 2


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor- Erciyes 38 FK maçını Ertuğrul Kösterelioğlu yönetecek


Van Spor

A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçında Görev Yapacak Hakem Belli Oldu


Van Spor

Muş’ta yetenek taraması devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi, 29 Ekim’e özel ödüllü futsal turnuvası düzenliyor


Van Spor

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Spor Oyunları’nda şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’dan sakat futbolcular hakkında açıklama


Van Spor

24Erzincanspor’da ekonomik kriz


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘sportmenliğe aykırı hareket’ sevki


Van Spor

TFF, Bundesliga Yıldızı Mert Kömür'ü Milli Takım İçin İstihbarat Çalışmasına Aldı


Van Spor

FIFA’dan Yeni Malatyaspor’a puan silme cezası


Van Spor

Muşspor Başkanı Cengiz’den hakem yönetimine sert tepki


Van Spor

Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar, mali nedenlerle Kadınlar 2. Ligi’nden çekilme kararı aldı


Van Spor

Vali Aydoğdu, sporcuları makamında ağırladı


Van Spor

Elazığspor - Karaman FK maçı biletleri satışta


Van Spor

Arıcak’ta dama turnuvası başladı


Van Spor

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ