Erzurum Teknik Üniversitesi savunma sanayisine destek olmak istiyor

Erzurum Teknik Üniversitesi, Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ETÜ-YÜTAM) ile ülkenin savunma ve teknoloji projelerindeki bazı alt bileşenleri yapmayı hedefliyor.

Bilim ve Teknoloji 18.01.2020 12:24:29 0
Erzurum Teknik Üniversitesi savunma sanayisine destek olmak istiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.01.2020 12:24

Araştırma grupları, 2 adet 1000 Sınıfı Temiz Oda bulunan YÜTAM'da, 22 farklı laboratuvar ve birçok mikro nano boyuttaki lazer aygıt ile cip gibi fotonik aygıtların üretimi sağlanabiliyor.

ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YÜTAM'ın güçlü altyapısıyla bölgenin en büyük araştırma merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Üniversite olarak ülkenin yerli ve milli savunma sanayisi projelerinde pay sahibi olmayı hedeflediklerini ifade eden Çakmak, "Amacımız yüksek teknoloji alanlarında araştırma yapmak ve bu araştırmaları geliştirip şehrimizde, bölgemizde üretim potansiyelini geliştirmek. Yani Ar-Ge'sini yaptığımız birçok teknolojik ürünün şehrimizde, sanayide üretilmesini istiyoruz." dedi.

"Erzurum iklimi üretim için uygun"

Çakmak, YÜTAM'da lazerler, termal kamera ve lazer cipler, güneş pilleri ile foto dedektörler gibi birçok mikro ve nano boyuttaki fotonik aygıtların üretilmesi için altyapı imkanlarının yeterli olduğunu belirterek, savunma teknolojisi üretimlerinde Erzurum'un uygun bir şehir olduğunu dile getirdi.

Savunma teknolojisi üretimlerinde işletme masrafının düşük olduğuna dikkati çeken Çakmak, şunları kaydetti:

"Bu nedenle üretimde, Erzurum gibi iklimi soğuk, nem oranı düşük, havası kuru ve güneş alma oranının yıllık ortalaması yüksek olan iller tercih edilir. Ülkemizde üretilen yüksek güçlü lazerler, termal kameralar ve güneş pillerinde YÜTAM'da ürettiğimiz cipleri kullanabilme imkanına sahibiz. Ülkemiz savunma teknolojilerinde önemli ölçüde kendine yeten konuma geldi. Biz de laboratuvarlarımızda fotonik aygıtların üretilmesi suretiyle savunma teknolojilerine önemli katkı sunmayı hedefliyoruz."

"Üniversitelerin temel misyonu topluma katkı sunmaktır"

Kentteki sanayi temsilcileri, odalar ve borsa başkanlarıyla bir araya gelerek savunma ve uzay sanayi teknolojileri gibi milli projelerdeki bazı altyapı bileşenlerini YÜTAM'da da üretme ve geliştirme imkanına sahip olduklarını vurgulayan Çakmak, şöyle konuştu:

"Üniversitelerin temel misyonlarından birisi topluma katkı sunmaktır. Araştırma merkezleri milletin ve devletin parasıyla kuruldu. Bu sorumluk bilinciyle ülkemizde yürüyen birçok milli projenin alt sistem bileşenlerini laboratuvarımızda üretmek istiyoruz. Bu farkındalığı oluşturmak için söz konusu kuruluşlara ziyaret yaptık. Bu ziyaretler sonrası ülkemizdeki birçok milli projenin bazı alt bileşenlerin laboratuvarlarımızda Ar-Ge'sini yapmak ve şehrimizin sanayisinde de üretiminin yapılması suretiyle olumlu yönde görüşmelere başladık."

Çakmak, TUSAŞ ve diğer ilgili kurumlarla yapılan görüşmelerde YÜTAM'da savunma sistemlerine dönük birçok alt bileşeni üretebilecek potansiyelde olduklarını gösterip farkındalık oluşturduklarını anlatarak, "Bunlardan en önemlileri nanometre boyutunda hassas kaplamalar, 3 boyutlu eklemeli üretim ve biyomekanik uygulamalardır. Bu konular için Ar-Ge çalışmalarını yürütüyoruz. Burada yapılan tez çalışmaları artık rafa kaldırılmayacak. TUSAŞ, ASELSAN ve HAVELSAN gibi kurumlarla ortak projeler geliştirip savunma sanayisine dönük ortak adımlar atmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

YÜTAM Müdürü Doç. Dr. Serkan Örtücü de 6 yıl önce kurulan merkezde özellikle biyomekanik grubunda amaca yönelik implant tasarımı, MR taramalarında elde edilen görüntülerle 3 boyutlu malzemeler ve implantlar yapıldığını ifade ederek, ayrıca fotonik ve güneş enerjisi grubunda güneş pilleri ve lazer diyotlar yapıldığını belirtti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'e Dev Talip! Bonservis Bedeli 150 Milyon Euro


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ