BETAV’ın bal fabrikası öğrencilere burs sağlıyor

BETAV’ın bal fabrikası öğrencilere burs sağlıyor

Genel 15.07.2023 10:04:30 0
BETAV’ın bal fabrikası öğrencilere burs sağlıyor
Tarih: 15.07.2023 10:04 Güncelleme: 15.07.2023 10:04
Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV), Bitlis’te kurmuş oldukları bal dolum fabrikasıyla elde edilen gelirle üniversite öğrencilere burs veriyor.
36 sene önce Bitlisli iş adamları tarafından eğitim ve tanıtıma destek için kurulan BETAV, bugüne kadar toplamda 5 Bin’in üzerinde üniversite öğrencisine burs verdi. Vakıf kurucuları, eğitim düzeyini yükseltmenin en önemli mesele olduğu inancıyla, öncelikli olarak, eğitim alma imkanı olmayan, istekli ve yetenekli gençlere destek vermek, şehirde okulların sayısını kalitesini iyileştirmek gayesşyle birleştiler. Vakıf eğitimin yanı sıra Bitlis’in tarihî ve kültürel eserlerini, değerlerini ülke içinde ve dışında tanıtmayı da amaç edindiği gibi, bu değerlerin ortaya çıkarılması, korunması ve tanıtılması için de öncülük yapıyor. BETAV İstanbul Şube Başkanı Hasan Dalkıran Bitlis’teki arıcılık ve balcılık tesislerinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Dalkıran, hem BETAV hemde arıcılık ve balcılık tesisi ile ilgili bilgiler vererek, “BETAV 36 yıllık bir kuruluş, amacımız ticaret ve siyasetin olmadığı bir yaşam biçimi sunmak, Bitlisli üniversite öğrencilerini okutmak ve bunların devamını getirmektir. Bunda da başarılı olduk bu güne kadar 4 bin 600 öğrencimizi okuttuk halen 600 öğrencimizi de okutuyoruz. Bitlis’teki arıcılığı ve balcılığı da geliştirmek için bir karar verdi. Balcılık ve arıcılık adı altında bir işletme kurdu. Burada Bitlis yöresinden topladığımız balları kavanozlayıp yurt içi ve yurt dışına satmayı planlıyoruz. Elde edeceğimiz gelirle de burs verdiğimiz öğrencileri okutmak ve bunların sayısını fazlalaştırmak istiyoruz. Bizden alınan ballar tadıldığı zaman burs alan öğrencilerin okumasına da vesile olmuş olacak. Öte yandan İngiltere’nin Londra şehrinde düzenlenen uluslar arası bal yarışmasında da BETAV olarak dünya birinciliği elde ettik” dedi.

“Bir yıl içinde üretime geçtik”
Dalkıran, BETAV’ın arıcılık ve balcılık tesisini kurmak için çok hızlı bir şekilde karar aldıklarını ve bir yıl içinde çok iyi bir ekip çalışması ilke üretime geçtiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti. “Geçen sene Haziran ayında bu tesisimizin temeli atıldı. İyi bir ekip çalışmamızla bu yıl yine Haziran ayında açılışını gerçekleştirdik. Ancak resmi açılışımızı Bitlis’in kurtuluş günü olan 8 Ağustosta Genel Başkanımız Ahmet Eren ve yönetim kurulu üyelerimizin de katılacağı bir törenle açılışımızı yapacağız” diye konuştu.

“İstihdama da katkı sunuyoruz”
Eğitim ve tanıtma gibi faaliyetlerinin yanı sıra istihdama da katkı sunduklarını ifade eden Dalıkran, “Şuan da 14 kişi ile çalışmamızı yürütüyoruz. Yıllık olarak 2 Bin tonluk bir kapasitemiz var. Geçen yıl aldığımız 400 ton balı bu yıl satışa hazır hale getirdik. Sertifikalarımızı ve İSO belgelerimizi de aldık. Önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye’deki hatırı sayılır işletmelerde satışı başlayacaktır. Alacağımız balları önce üniversite laboratuarlarına gönderiyoruz oralardan gelen sonuçlara göre balları satın alıyoruz. Kendi içimizde de üretime yönelik laboratuarımız var. Belli bir seviyeye kadar kendi laboratuarımıza tahlilleri yapıyoruz sonrasında üniversitelerimizdeki laboratuarlara gönderiyoruz. Daha önce Mersin ve İzmir’deki üniversitelere yolluyorduk. Ama Bitlis Eren Üniversitemizde de böyle bir laboratuarlar girişimi var, olursa artık kendi üniversitemizde gereken tüm tahlilleri yapacağız” dedi.

“Bitlis balını dünya markası yapacağız”
BETAV İstanbul Şube Başkanı Hasan Dalkıran, bu yıl ilk yılları olmasına rağmen 100’den fazla arıcıdan bal aldıklarını belirterek “Geçen yıl ilk yılımız olduğu için 100’den fazla arıcıdan bal aldık. Ama bu sene Bitlis yöresinde bulunan 800 civarındaki arıya hitap etmeyi düşünüyoruz. Bitlis balını dünya markası yapmak için aldığımız ballarda istediğimiz özellikleri bulamazsak geri iadesini de yapıyoruz” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars’ta sporun enleri ödüllendirildi


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde ilk galibiyetini almak istiyor


Van Spor

Kars 36 Spor, Şırnak Petrol Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu


Van Spor

Okan Buruk'tan Berkan Kutlu Kararı: Galatasaray'da Yol Ayrımı


Van Spor

Yıldız Futbolcudan Jose Mourinho İtirafları: "Her Gece 'Miki, Lütfen Git' Mesajı Atıyordu"


Van Spor

Galatasaray Başkanı Özbek'ten Flaş Kerem Açıklaması: "TFF İnceleme Başlattı, FIFA ve UEFA Cezaları Var"


Van Spor

Erol Bulut, Süper Lig'e Antalyaspor ile Dönüyor: "2 Yıllık İmza"


Van Spor

Real Madrid'den Kritik Hamle: Nico Paz'ın Geri Dönüşü Arda Güler'in Önünü Kesecek mi?


Van Spor

Galatasaray, Okan Buruk ile Yeni Sözleşmeyi Açıkladı: "Resmileşti"


Van Spor

Galatasaray'da Transfer Rüzgarları: Icardi'nin Geleceği ve Barış Alper'in Yeni Sözleşmesi


Van Spor

Hakkari’de Okul Sporları Kros Yarışları yapıldı


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, Bulgaristan deplasmanında


Van Spor

Bulanık’ta stadyum yenileniyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor’un hedefi 2’de 2


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor- Erciyes 38 FK maçını Ertuğrul Kösterelioğlu yönetecek


Van Spor

A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçında Görev Yapacak Hakem Belli Oldu


Van Spor

Muş’ta yetenek taraması devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi, 29 Ekim’e özel ödüllü futsal turnuvası düzenliyor


Van Spor

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Spor Oyunları’nda şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’dan sakat futbolcular hakkında açıklama


Van Spor

24Erzincanspor’da ekonomik kriz


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ