BARÜ, depremden etkilenen gebe ve lohusa kadınlar için bölgede çalışma başlattı

BARÜ, depremden etkilenen gebe ve lohusa kadınlar için bölgede çalışma başlattı

Genel 21.02.2023 15:29:05 0
BARÜ, depremden etkilenen gebe ve lohusa kadınlar için bölgede çalışma başlattı
Tarih: 21.02.2023 15:29 Güncelleme: 21.02.2023 15:29
Bartın Üniversitesinden (BARÜ) 5 öğretim elemanı depremden etkilenen gebe ve lohusa kadınlara ulaşarak sağlık durumlarını değerlendirmek için bölgeye gitti.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Yalnız Dilcen’in yürütücüsü olduğu “Deprem Yaşayan Gebe ve Lohusalarda Psikososyal Sağlık Durumunun Tespiti” adlı proje kabul edildi. TÜBİTAK’ın “1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Projesi” dahilinde Dilcen ile birlikte Dr. Öğr. Üyesi Yeliz Çakır Koçak, Dr. Öğr. Üyesi Hanifi Dülger, Arş. Gör. Güleser Ada ve Arş. Gör. Feyza Demir Bozkurt Kahramanmaraş’ın Elbistan ve Afşin ilçelerinde incelemelerde bulunuyor.
Anne ve bebeklerin ihtiyaçları da karşılanıyor
Çadır kentlerde bulunan gebe ve lohusa kadınlarda depremin ruh sağlığı üzerine etkilerini araştıran ekip, yüz yüze görüşmeler yaparak ileriye dönük planlamaları hazırlıyor. Bartın’dan hareket eden ekip aynı zamanda anne ve bebeklerin ihtiyaçlarını gidermek için hazırlanan yardımları ulaştırıyor. Akademisyenlerden oluşan 5 kişilik ekibe 2 destek personeli de koordinasyon süreçlerinde yardımcı oluyor. Ayrıca Sağlık Bilimleri Fakültesinden Öğr. Gör. Ebru Cirban Ekrem de “Deprem Öncesi ve Sonrası Engeli Olan Depremzedelerin Durum Tespiti ve Sağlık Bakım Gereksinimlerinin Belirlenmesi: Malatya İli Örneği” başlıklı projede araştırmacı olarak saha çalışmalarına katılacak.
Anne ve bebek sağlığı konusuna odaklanılacak
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Dilcen, “Deprem gibi doğal afetlerden sonra toplumsal nüfusun devamlılığı ve epigenetik aktarım süreçleri açısından tüm toplum için özel bir yeri olan gebe ve lohusa kadınların sağlığını korumak çok önemlidir. Gebelik ve lohusalık sürecindeki kadınların psikolojik anlamda iyi olması hem anneyi hem bebeği etkileyerek toplumun da kalkınmasında önemli rol oynar. Diğer taraftan deprem gibi doğal afetlerin bireyleri aşırı strese maruz bırakarak fiziksel ve zihinsel sağlığını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Fakat depremlerin gebe ve lohusa kadınlar üzerine etkisi hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu nedenlerle Türkiye’de peş peşe meydana gelen ve geniş çaplı yıkıcı etkisi olan şiddetli depremlerden etkilenen gebe ve lohusa kadınların bu proje ile ruhsal sağlık durumları tespit edilecektir” dedi.
BARÜ tüm imkânlarıyla yaraları sarmaya çalışıyor
Üniversite bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalara değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan büyük yıkımın ardından devletimizin tüm kurumları gibi Bartın Üniversitesi ailesi olarak bizler de seferber olduk. Depremden etkilenen illerde görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız arama, kurtarma ve lojistik konularında destek verirken Bartın’da da bölgenin ihtiyacı olan yardımları karşılamak için yoğun gayret sarf ediyoruz. El birliğiyle aşacağımıza inandığımız bu sürece bilimsel çalışmalarımızla da destek vermek için sahadayız. Yapı ve zemin hasarları, yapı dinamiği, deprem davranışı konularında yapılan 3 projede yer alan bilim insanlarımızın ardından şimdi de, 2 ayrı projede sağlık alanında yapılabilecekleri değerlendiriyorlar. TÜBİTAK tarafından desteklenen çalışmalarımızda emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'e Dev Talip! Bonservis Bedeli 150 Milyon Euro


Van Spor

Nesine 2.Lig Yeni Malatyaspor: 0- Arkent Arnavutköy Belediyesi FK: 0


Van Spor

Muş’ta voleybol aday hakem kursu başladı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 1 - Ankaraspor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ