Ayanis Kalesi’nde 2 bin 700 yıllık 3 adet bronz kalkan bulundu

Ayanis Kalesi’nde 2 bin 700 yıllık 3 adet bronz kalkan bulundu

Van Haberleri 8.09.2024 08:34:00 0
Ayanis Kalesi’nde 2 bin 700 yıllık 3 adet bronz kalkan bulundu
Tarih: 08.09.2024 08:34 Güncelleme: 08.09.2024 09:26

Van’da, Urartular tarafından inşa edilen Ayanıs Kalesi’nde 36 yıldır yürütülen kazı çalışmaların bu yılki ayağında yaklaşık 2 bin 700 yıllık 3 adet bronz kalkan ve 1 adet miğfer bulundu.

Van’ın Tuşba ilçesi sınırları içerinde bulunan Ayanis Kalesi’nde yaklaşık 36 yıldır devam eden ve 10 yıldır Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. Her yıl değişik eserlerin ortaya çıktığı kazılarda, bu yılki çalışmalarda 3 adet bronz kalkan ve 1 adet miğfer gün yüzüne çıkarıldı.

Bu yılki kazılarda 3 tane bronz kalkan ve 1 adet miğfer çıkardık”

Bu seneki buluntular içerisinde en zengin repertuarının bronz kalkanlar oluşturduğunu ifade eden Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı, “Bu seneki kazılarımızda 3 tane bronz kalkan ve 1 adet miğfer çıkardık. Bunlar oldukça iyi durumda ele geçti. Biliyorsunuz Ayanis Kalesi büyük bir deprem geçirdi. Bu deprem nedeniyle anıtsal bir çöküntü var kerpiç duvarlardan kaynaklanan. Birçok eseri bu nedenle deforme olmuş şekilde ele geçiriyoruz. Ama bunlar çok derinde. Yaklaşık 6-7 metre derinlikteki oda tabanında ele geçtiğim için gayet iyi durumda. Tabi ki bazı ufak tefek kırıklıklarımız var bunları da inşallah restorasyon ve konservasyonla tamamlayacağız. Bu 3 adet kalkan ve aynı şekilde bunların içerisinde de bir miğfer vardı. Oda üzeri bezemeli törensel bir miğfer olduğunu tahmin ediyoruz. Çünkü bazı bezemeleri şuan yakalayabiliyoruz tabi bu süslemeler ve bezemeler kapsamalı bir restorasyon ve konservasyondan sonra güzel bir şekilde karşımıza çıkacak. Hepsi bunların aslında bir kraliyet, bir dini elit grubunun o alanı kullandığına dair çok güçlü kanıtlar olarak karşımıza çıkıyor. Bunların burada olması biliyorsunuz aslında Ayanis kaleleri 36 yıllık kazılar neticesinde bronz eserler, özellikle bronz silahlar konusunda çok zengin bir repertuar sundu” dedi.

“Urartular, taşı, madeni ve metali çok ustaca işleyen bir uygarlık”

Bu güne kadar kale kazılarında yaklaşık 30’un üzerinde bronz kalkan ele geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Işıklı, “Bu 3 tanesi kuzey mekanlarda ele geçti. Niye bu kalkanlar tapınak alanında yer aldığını düşürsek daha öncede bahsettiğimiz gibi tanrı haldi, Urartu dininde baş tanrı rolüne sahip ama asıl önemli özelliği lider tanrı olması. Savaşa giden kraliyet ailesine ve kraliyet ordusuna rehberlik etmesi silahıyla, mızrağıyla onlara yol göstermesiyle öne çıkan kutsal bir figür. O nedenle tanrı Haldi’ye daha çok Urartulu krallar ve soylu sınıf silah hediye ediyor. Ve biz bu kalkanlar ve diğer bronz silahlar üzerinde tanrı Haldi’ye ithaf edildiğini, ona adandığını, ona bağışlandığını biliyoruz. Bu kalkan grubu ile miğferler yine tanrı Haldi’ye ithaf edilmişti. Tabi üzerindeki yazıtlar temizlendikten sonra bunlar karşımıza çıkacak. O yüzden tapınak alanındaki onlarca bronz kalkandan 3 örneğini biz bu sene gayet güzel bir şekilde ele geçirdik. İnşallah bunlarda yakın zamanda restorasyon ve konservasyonları tamamlandıktan sonra bölge müzemize kazandıracağız ve sergilemeye başlayacağız. Yaklaşık 2 bin 700 yıl öncesine ait bir kalede çalışıyoruz. Bu kalkanlarda muhtemelen o tarihlerde günümüzden 2 bin 700 yıl öncesine tarihlenen bir sürece ait. Zaten bildiğiniz gibi Urartular, taşı, madeni ve metali çok ustaca işleyen onların efendisi kabul edilen bir uygarlık. Anadolu kültüründe çok özel yere sahip bu açıdan. Hatta Anadolu’daki en zengin metal eser koleksiyonunu Urartular’da görüyoruz. Bu açıdan madeni ve metali müthiş derecede başarılı bir şekilde işliyor Urartu krallığı. Özellikle bizim kazdığımız son kral II. Rusa dönemine at kalelerde Ayanis Kalesi başta olmak üzere çok zengin bir metal eser koleksiyonu karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ