Atatürk Üniversitesi, Patent Şampiyonları arasında yerini aldı

Atatürk Üniversitesi, Patent Şampiyonları arasında yerini aldı

Eğitim 8.05.2025 09:28:55 0
Atatürk Üniversitesi, Patent Şampiyonları arasında yerini aldı
Tarih: 08.05.2025 09:28 Güncelleme: 08.05.2025 09:28
Ulusal ve uluslararası patent başarılarıyla dikkat çeken Atatürk Üniversitesi, Türkiye’nin en yenilikçi yükseköğretim kurumları arasında öne çıktı.
Türkiye’de faaliyet gösteren üniversitelerin 2024 yılı patent performanslarının analiz edildiği "Patent Şampiyonu Üniversiteler" sıralamasında Atatürk Üniversitesi, dikkat çekici bir başarı elde etti.
Üniversiteler bazında Türkiye (TR), Avrupa (EP), ABD (US) ve uluslararası (PCT) patent başvuruları ile tescil sayıları dikkate alınarak hazırlanan Top 20 listelerinde Atatürk Üniversitesi, farklı kategorilerde güçlü bir konumda yer aldı. Sıralamalar, 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla yayımlanan veya tescil edilen patent sayılarına göre oluşturuldu.
Uluslararası (PCT) Patent Başvuruları
2024 yılı uluslararası (PCT) patent başvurularında ise 52 başvuru ile 1. sıraya yerleşen Atatürk Üniversitesi, bu alanda büyük bir sıçrama yaptı. Üniversite, genel toplamda 144 PCT başvurusuyla 2. sırada yer alarak uluslararası platformda da iddiasını sürdürdü.
Türkiye (TR) Patent Başvuruları ve Tescilleri
Atatürk Üniversitesi, 2024 yılı Türkiye (TR) patent başvurularında 105 başvuru ile 4. sırada yer aldı. 2024 yılında tescil edilen patentlerde ise 15 patent ile 9. sıraya yerleşti. Bu sonuçlar, üniversitenin yenilikçi çalışmalarını koruma altına alma konusundaki kararlılığını ortaya koydu.
Avrupa (EP) Patent Başvuruları ve Tescilleri
Avrupa Patent (EP) tarafından tescil edilen patentlerde ise 3 patent ile 12. sıraya yerleşti. Bu kategori, üniversitenin uluslararası alanda da rekabet gücünü göstermesi açısından önem taşıyor.
ABD (US) Patent Başvuruları ve Tescilleri
ABD (US) patenti tescil edilen üniversiteler sıralamasında 2024 yılında tescil edilen patentlerde 3 patent ile 4. sıraya adını yazdırdı. ABD (US) patenti genel sıralamasında 19 başvuru ile 10. sırada, 5 tescille genel tescil sıralamasında 12. sırada yerini aldı. ABD pazarındaki bu başarı, Atatürk Üniversitesinin küresel ölçekteki etkisini gözler önüne serdi.
Genel Sıralama (Toplam Patent Başvuruları)
Türkiye geneli toplam patent başvurularında (TR) ise Atatürk Üniversitesi, 325 başvuru ile 5. sıraya Türkiye geneli toplam tescil sıralamasında 39 tescil ile 17. sıraya yerleşti. Bu sonuç, üniversiteyi Türkiye’nin en yenilikçi eğitim kurumlarından biri olarak öne çıkardı.
Rektör Hacımüftüoğlu: "Bu Sonuçlar, Bilimsel Araştırma ve İnovasyon Alanındaki Kararlılığımızı ve Gücünümüzü Bir Kez Daha Ortaya Koymuştur"
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, sıralamalara ilişkin yaptığı açıklamada, elde edilen başarının üniversite için gurur verici olduğunu vurguladı. Rektör Hacımüftüoğlu: "Bu sonuçlar, Atatürk Üniversitesinin bilimsel araştırma ve inovasyon alanındaki kararlılığını ve gücünü bir kez daha ortaya koymuştur. Akademisyenlerimiz ve araştırmacılarımız, ülkemizin ve dünyanın ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi çözümler üretmek için büyük bir özveriyle çalışmaktadır. Özellikle uluslararası (PCT) patent başvurularında 1. sıraya yerleşmemiz, küresel ölçekte rekabet gücümüzün bir göstergesidir" dedi.
Rektör Hacımüftüoğlu, tescil edilen patent sayılarında da artış hedeflediklerini belirterek: "Başvuru sayılarımız oldukça yüksek, ancak tescil süreçlerinde daha fazla başarı elde etmek için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Üniversitemiz bünyesinde kurduğumuz Fikri Mülkiyet Hakları Koordinatörlüğü bu süreçte önemli bir rol oynuyor. Akademisyenlerimizi patent başvurusu ve tescil süreçlerinde desteklemeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Hacımüftüoğlu, ayrıca üniversite bünyesinde yürütülen projelerin çeşitliliğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Tıp, mühendislik, tarım ve sosyal bilimler gibi farklı alanlarda yürütülen projelerimiz, patent portföyümüzü zenginleştiriyor. Önümüzdeki yıllarda bu başarımızı daha da ileriye taşıyarak Türkiye’nin inovasyon ekosistemine katkılarımızı artıracağız."
Atatürk Üniversitesi, Patent Sayılarını Artırarak Türkiye ve Uluslararası Alanda Lider Konuma Yükselmeyi Hedefliyor
Atatürk Üniversitesi, patent sayılarını artırarak Türkiye ve uluslararası alanda lider konuma yükselmeyi hedefliyor. Üniversite yönetimi, akademisyenlerin ve öğrencilerin inovasyon kapasitesini artırmak için yeni teşvik programları ve iş birliği projeleri üzerinde çalıştığını duyurdu. Ayrıca, sanayi ile iş birliğini güçlendirmek ve patentlerin ticarileşmesini hızlandırmak için yeni adımlar atılacağı belirtildi.
Atatürk Üniversitesinin bu başarısı hem Erzurum hem de Türkiye genelinde büyük bir memnuniyetle karşılandı. Üniversitenin yenilikçi projelerle adından söz ettirmeye devam etmesi bekleniyor.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Röveşata golünün kahramanları ödüllendirildi


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’dan toplu imza töreni


Van Spor

Iğdır FK - Ümraniyespor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Ümraniyespor: 1


Van Spor

Elazığ’da ‘Sağlıklı Yaşam’ kültürü gelişiyor


Van Spor

Elazığ’a bilek güreşinde 4 madalya


Van Spor

Kovancılar güreş takımı Elazığ’da 8 altın madalyayla zirveye çıktı


Van Spor

Şenkaya’da salon futbolu coşkusu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ