Ağrı’da ayçiçeği üreticiliği yaygınlaşıyor

Ağrı’da ayçiçeği üreticiliği yaygınlaşıyor

Ekonomi 28.09.2022 13:04:33 0
Ağrı’da ayçiçeği üreticiliği yaygınlaşıyor
Tarih: 28.09.2022 13:04 Güncelleme: 28.09.2022 13:04
Doğu Anadolu Bölgesi’nde verimli toprakları ve önemli su kaynakları ile önemli bir tarım ve hayvancılık kenti olan Ağrı’da son yıllarda devlet desteği ile ekilen ayçiçeği yetiştiriciliği artıyor.
Kent genelinde bu yıl yaklaşık 44 bin dekarlık alanda ekilen ayçiçeğinde hasat mevsimi sürerken, tarlalarda çiftçileri ziyaret eden Ağrı Valisi Osman Varol yaptığı açıklamada, kentteki arazilerin ayçiçeği üretimine uygun olduğunu ve ayçiçeği yetiştiriciliği konusunda çiftçiyi teşvik edecek desteklemeleri sürdüreceklerini söyledi.
‘Dekar başına yaklaşık 350 kiloluk bir verim var’
Ayçiçeği ekilen alanlarda verimin oldukça yüksek olduğunu belirten Vali Varol, "Ayçiçeği üretimi gerçekten ilimizde artırıyor. İlimiz ayçiçeği üretimi açısından çok uygun bir yer ve çiftçimizde de yer yer bu gelenek yavaş yavaş oturmaya başladı. Şuan itibari ile 44 bin dekarlık alanda ayçiçeği ekilişi var. Bunun 23 bin dekarlık kısmı yağlık, 21 bin dekarlık kısmı da çerezlik ve alıcıların, tedarikçilerin beğendiği kaliteli bir ürüne sahip Ağrımız. Hem toprak ve hem iklim özellikleri nedeni ile gece gündüz sıcaklık farkı nedeni ile çerezlik ürünleri içi hem dolu oluyor hem de inanılmaz lezzetli oluyor. Bunun içinde çok fazla ilgi görüyor. Bizde devlet olarak, özel idare olarak imkânları ile çiftçimizi desteklemeye gayret gösteriyoruz. Son yıllarda sadece dışarıdan gelip burada arazi kiralayıp bu işi yapmak yanında çiftçilerimizde ciddi anlamda ilgi göstermeye başladılar. Bugün hasat için ziyaret ettiğimiz mevcut çiftçimiz 1400 dekarlık alanda bu tarımı gerçekleştiriyor ve dekar başına da yaklaşık 350 kiloluk bir verim var. Bu hem ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan hem de bunu üreten çiftçiye çok katkı sağlayan bir ziraat türü. İlimizde de bunun gelişmesini görmek bizi ziyadesi ile mutlu ediyor. Şuan gelinen noktadan memnunuz 44 bin dekarlık ekiliş alanından ama bunu artırmak için yıllar içerisinde daha fazla çiftçimizin bunu tercih etmesinde çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Bir diğer tarafı da işte arkamda görmüş olduğunuz gibi kardeşlerimiz hasat çalışmalarında büyük bir gayret gösteriyorlar, aynı zamanda istihdam da sağlıyor. Şuan burada çalışan vatandaşlarımızın çoğu bu yörede çalışan insanlarımız, onlarda bir şekilde aile ekonomilerine katkıda bulunmuş oluyorlar.” dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ