Ağır Suçlarda Yargı Süreci Hızlanacak: 5 Yıl Üstü Cezalar Direkt Yargıtay'a

Türkiye'nin yargı sisteminde devrim niteliğinde değişiklik: 5 yıl ve üstü cezalar direkt Yargıtay'a.

Genel 19.02.2025 12:20:00 0
Ağır Suçlarda Yargı Süreci Hızlanacak: 5 Yıl Üstü Cezalar Direkt Yargıtay
Tarih: 19.02.2025 12:23 Güncelleme: 19.02.2025 12:20

Türkiye, yargı süreçlerinde önemli bir adım atarak, bazı ağır suçlarda istinaf mahkemelerini atlayarak doğrudan Yargıtay sürecine geçişi öngören bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. 

Reformlarla, kasten adam öldürme, uyuşturucu suçları, çocuğa yönelik suçlar, cinsel istismar gibi en az 5 yıl hapis cezasını gerektiren davalar artık bölge adliye mahkemeleri yerine doğrudan Yargıtay tarafından incelenecek. Bu değişiklik ile Yargıtay sürecinin ulaşılabilirliği artırılacak ve yargı sürecindeki zaman kayıpları azaltılacak.

Ayrıca yargı sisteminin daha verimli çalışması amacıyla iş yüküne göre istinaf mahkemelerinde daireler ve hakim sayıları artırılacak. Kesinlik sınırları yeniden değerlendirilirken, istinaf yolunda belirli uyuşmazlıklar için doğrudan temyiz sistemi getirilecek. Bu yeni sistemle, yargılama sürelerinin ciddi anlamda kısaltılması hedefleniyor.

YENİLENEN YÜK PAYLAŞIMI VE TEKLİF SÜREÇLERİ

Yeni yargı düzenlemesiyle ilgili olarak AK Parti'den alınan bilgilere göre, halihazırda Türkiye'deki davaların büyük bölümü istinaf mahkemelerinde sonuçlanıyor ve yalnızca bir kısmı Yargıtay'a taşınıyor. Bu durumu daha da işlevsel hale getirecek olan "atlamalı temyiz" sistemi, adil yargılanma sürecini hızlandırmayı ve yargıda mevcut iş yükünü azaltmayı amaçlıyor.

Önümüzdeki dönemde, atlamalı temyiz olayının nasıl işleyeceği ve hangi tür davaların bu kategoriye dahil olacağı konularında meclise sunulacak taslak üzerinde çalışmalar sürdürülecek. Kabul edilmesi durumunda yargı reformları, Türk yargı sisteminde önemli değişikliklerin başlangıcını işaret edecek.

Bu yönde adımlar, yargı süreçlerinin sadece hızlanmış olması değil, aynı zamanda daha verimli ve etkili bir sistem haline gelmesine olanak tanıyacak.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ