1,5 milyar TL’lik yatırımla Karasu Nehri ıslah ediliyor

1,5 milyar TL’lik yatırımla Karasu Nehri ıslah ediliyor

Ekonomi 7.09.2023 12:44:30 0
1,5 milyar TL’lik yatırımla Karasu Nehri ıslah ediliyor
Tarih: 07.09.2023 12:44 Güncelleme: 07.09.2023 12:44
Muş Karasu Yatak Islah Projesi’nde çalışmalar aralıksız devam ederken, çalışmaların tamamlanmasıyla Muş Ovası’nda sel felaketlerinin önüne geçilecek.
Muş Ovası’nda bulunan tarım arazilerinin sulanmasında önemli rol üstlenen Karasu Nehri’nde 2008 yılında başlayan yatak ıslahı projesi devam ediyor. 1,5 milyarlık dev yatırım ile ovada yaşanan sel taşkınlarının önüne geçilmesi hedeflenirken, yeni alanlar da tarıma kazandırılmış olacak. 2008 yılında başlayan nehir ıslah projesinde yaklaşık 44 kilometrelik alanda ıslah çalışmaları tamamlandı. 2026 yılına kadar sürmesi planlanan proje tamamlandığında ise yaklaşık 110 kilometrelik alan ıslah edilmiş olacak. Islah çalışmalarının yapıldığı alanlarda ise ilkbahar döneminde herhangi bir taşkın yaşanmadı.
Karasu Nehri Islah Projesi ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Devlet Su İşleri (DSİ) 172. Muş Şube Müdürü Servet Fırat, 2008 yılında başlanılan projeye 1,5 milyar TL’lik dev bir yatırımın yapıldığını belirterek, “2008 yılında başlayan Muş Karasu Nehri Yatak Islah Projemizin 4’üncü etabındayız. 2007 ile 2023 yılları arasında yaklaşık 40 kilometrelik bir dere ıslah çalışması yapıldı. Toplamda 110 kilometre olan Karasu Nehri Yatak Islah Projesi çalışmalar ile birlikte 110 kilometrelik alan 65 kilometreye düşecektir. Şu ana kadar ki 40 kilometrelik yatak ıslahı tamamlanmıştır. Biz 2023’te başlayan dördüncü etabımız ile birlikte yaklaşık 4 kilometrelik alan ıslah edilecektir. Proje ile birlikte tarım arazilerimizin taşkın riskini minimum düzeye düşürmüş olacağız. Mevcutta bulunan eski Karasu Nehri yatağını çıkan malzemelerle doldurarak vatandaşlarımıza tarım arazileri kazandıracağız. Bu projemiz tamamlandığında Muş Ovası’nda Karasu Nehri ile ilgili taşkın riski olmayacak. Ayrıca Karasu Nehri’nin bir önemi de mevcutta şu an ihalesi yapılmış olan sulama projesi için ana tahliye kanalı olarak kullanılacaktır” dedi.
2008 yılında başlatılan proje çerçevesinde 40 kilometrelik alanın ıslah edildiğini aktaran Müdür Fırat, “Projemizin bugüne kadar 40 kilometresini tamamlamış durumdayız. 2024 sonunda yaklaşık 44 kilometrelik bir yatak ıslahımız tamamlanacak. 2024’ten sonra projenin beşinci etap kısmını tamamlayarak vatandaşımızın hizmetine verilecektir. Bu projeyle bölgemizde herhangi bir taşkın riski bulunmayacaktır. 2008 yılında başladığımız projemiz bugünkü fiyatları yaklaşık 1 milyar TL’lik bir harcama yapılmıştır. Toplamda projenin tamamlanmasıyla yaklaşık 1,5 milyar TL’lik harcama yapılacaktır. Bugüne kadar 40 kilometrelik ıslahı tamamlamış bulunmaktayız. 2026 sonunda inşallah projemiz tamamıyla bitecektir” ifadelerini kullandı.
Islah projesinden önce her ilkbahar döneminde Muş Ovası’nın sular altında kaldığını hatırlatan Fırat, yapılan çalışmalar neticesinde sel riskinin ortadan kalktığını belirterek, “Bu proje yapılmadan önce Karasu Nehri’nin geçtiği köylerimizde ilkbahar döneminde yoğun yağıştan dolayı taşkınlar oluşuyordu. Hatta bazı yerleşim yerlerine araçla girişimiz olmuyordu. Bu bölgelerimize havadan ulaşmaya çalışıyorduk. Bu projenin yapılmasıyla bu taşkın riski ortadan kalkmış bulunmaktadır. Bu projeyle 2014 yılından itibaren herhangi bir taşkın bölgede oluşmamıştır. Projenin en önemli sebebi taşkınları önlemek ve vatandaşların tarım arazilerini taşkından korumak için yapılmaktadır” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ