110 yıllık konserve fabrikası ilgi bekliyor

110 yıllık konserve fabrikası ilgi bekliyor

Kültür Sanat 18.09.2022 17:58:07 0
110 yıllık konserve fabrikası ilgi bekliyor
Tarih: 18.09.2022 17:58 Güncelleme: 18.09.2022 17:58
Kars’ta 110 yıl önce Ruslar tarafından yapılan konserve fabrikası ve üzerindeki devasa soğuk hava depoları gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.
1877-1878 Osmanlı Rus savaşından sonra 40 yıllık Rus ilhakı döneminde 1. Dünya Savaşı’nda ordunun iaşesini sağlamak için Rusların bölgede kurduğu konserve fabrikasının son durumu, içler acısı vaziyette bulunuyor.
Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kars’ta Dereiçi bölgesinde bulunan ve Rus mimarisinin izlerini taşıyan konserve fabrikası ile soğuk hava depolarının gerekli restorasyonlarının yapılarak sanat merkezine dönüştürülmesi bekleniyor.
Kültürel Miras Uzmanı ve Tarihçi Faruk Torunoğlu, konserve fabrikası ve soğuk hava depolarının bir an evvel restorasyonunun yapılması gerektiğini belirtti.

“Fabrika 1. Dünya Savaşı’nda Rus ordusunun ihtiyacını karşıladı”
Torunoğlu, “1877-1878 Osmanlı Rus harbinden 40 yıl boyunca Rus ilhakında kalan Kars’ta Ruslar çeşitli mimari faaliyetlerde bulunmuşlar. Şehir merkezinde gördüğümüz sivil mimarinin yanında, birçok da askeri mimari bulunmaktadır. Rusların 1. Dünya Savaşı’nda ordunun ihtiyacını karşılamak için konserve fabrikasının önündeyiz. Kars’ın hayvancılıkla olan ilgisini değerlendirmek için yapılan konserve fabrikasının yanı sıra yukarıda devasa soğuk hava depoları bulunmaktadır” dedi.

“Bir an evvel turizme kazandırılması gerekiyor”
Torunoğlu, “2000’li yıllardan sonra askeriyenin boşalttığı bölge tamamıyla terk edilmiş ve atıl durumda kalmıştı. Şu anda tahribe uğrayan bölgenin bir an evvel turizme kazandırılması gerekmektedir. Çünkü devasa binaların olduğu tarihsel ve sanatsal açıdan güzel yapılarla kaplı bir alandır” diye konuştu.
Albay Georgy Pavlovich Zakharian tarafından planları çizilen fabrika binasının yanı sıra yapının üst kısmında da devasa soğuk hava depoları bulunuyor.
Günümüze kadar gelen 110 yıllık fabrika, atıl vaziyetten kurtarılarak turizme kazandırılmayı bekliyor.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ