TürkAkım'da son durum; Türkiye alım terminalinin yüzde 70'i tamamlandı

Rusya doğalgazını Türkiye’ye getirecek TürkAkım projesinde hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Gelinen son noktada, projenin Rusya çıkış tesisleri ve deniz kısmı tamamlandı ve işletime alım süreci devam ediyor. Projenin son etabı T?

Genel 11.05.2019 13:04:00 0
TürkAkım'da son durum; Türkiye alım terminalinin yüzde 70'i tamamlandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Rusya'daki dev doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye'nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayacak olan TürkAkım projesinde gelinen son noktaya ilişkin bilgiler Türk gazeteciler ile paylaşıldı. Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen bilgilendirme toplantısında TürkAkım Sözcüsü Aslı Toksabay Esen projeye ilişkin en son bilgileri verdi. Yıl sonunda devreye alınacak hattan, temizlik ve kontrol amaçlı robotlar geçirilmeye başlandı. 

Projenin Rusya kara çıkışı bölümünde inşaatın tamamlandığını ve işletim sürecinin sürdüğü belirten Esen, Rusya'daki kara tesislerinde hazırlıklar tamamlandı. Bu tesis yüzde 100 bitmiş durumda, işletime alım süreci devam ediyor. 

Deniz ve kara kısımları birleştirildi 

Deniz kesimindeki iki hattın tamamlandığını ve denetim ve temizlik sürecinin başladığını açıklayan Esen, “Deniz kesiminin çeşitli bileşenleriyle kara kesimi birleştirildi, artık hat tam bir bütün halinde bulunuyor” diye konuştu. 

Türkiye alım tesislerinin yüzde 70'i tamamlandı 

Esen, projenin son etabı; Kıyıköy'de bulunan Türkiye alım terminalinin yüzde 70'nin tamamlandığını ve bu sene içerisinde inşaat ve işletime alma sürecinin de sona ereceğini belirterek, “Tesisin elektrik bağlantıları yapılıyor. İşletime alım süreci için hazırlıklar sürüyor. Bu yılın sonunda tesisin işletime alınmasını bekliyoruz. Burada herhangi bir sorun görünmüyor. Proje çok rahat ilerliyor” dedi. 

Rus doğalgazını Türkiye'ye bağlayacak olan projede ilk gazın 2019 yılı sonunda verilmesi planlanıyor. 

TürkAkım projesi 

TürkAkım projesi, Rusya Anapa'dan Türkiye'de Kıyıköy'e iki paralel hat halinde doğalgaz tedariği sağlamak amacıyla inşa ediliyor. 2016 yılında hükümetler arası anlaşmaların imzalanmasıyla 2018 yılında inşaat süreci başladı. Projeyle, Türkiye'nin ve Güney Avrupa'nın enerji arz güvenliği sağlanacak.
Rus gazını Türkiye ve Avrupa'ya taşıyacak TürkAkım doğal gaz boru hattı, her biri yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattan oluşacak. Yıllık iki hat vasıtasıyla 31.5 milyar metreküp gaz taşınacak. 2 bin 200 metre azami derinliğe sahip hatların uzunluğunu her bir hat için 930 km.


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem