Suriyeli muhalifler Anayasa Komitesi toplantılarının ilk turundan memnun

Suriye'de muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı el-Hariri 'İlk tur bizim açımızdan makul geçti. Davranış ve protokol kuralları ile 45 kişilik yazım heyeti konusunda anlaşmaya vararak iyi bir başlangıç yaptık.' dedi

Genel 8.11.2019 20:04:00 0
Suriyeli muhalifler Anayasa Komitesi toplantılarının ilk turundan memnun
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.11.2019 20:04

CENEVRE (AA) - Suriye'de muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Başkanı Nasır el-Hariri, İsviçre'nin Cenevre'deki Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının ilk turunun kendileri açısından "makul" geçtiğini bildirdi.

MYK Başkanı Hariri ve Suriye Anayasa Komitesi'nin muhalif Eş Başkanı Hadi el Bahra, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde sona eren Suriye Anayasa Komitesi'nin 45 kişilik yazım kurulunun ilk tur toplantılarından basın toplantısı düzenledi.

Hariri, rejimin ısrarla Komite toplantılarının gündemine sokmaya çalıştığı "terörizm başlığının" Anayasa Komitesi toplantılarının dışında ele alınması gerektiğini vurguladı.

25 Kasım'da yapılacak ve bir hafta sürecek ikinci tur görüşmelerine muhalefet heyetinin hazır olduğunun altını çizen Hariri, "Heyetimizin bu ayın 25'ine hazır olduğunu ilan ediyoruz ve daha ciddi konuların müzakere edilmesi için hazırlıklarımızı yapacağız. İlk tur bizim açımızdan makul geçti. Davranış ve protokol kuralları ile 45 kişilik yazım heyeti konusunda anlaşmaya vararak iyi bir başlangıç yaptık." diye konuştu.

"Sorumluluklarımızı yerine getirdik"

Muhaliflerin Eş Başkanı Bahra da Komite toplantılarına ilişkin, "Anayasa Komitesi toplantılarının açılış toplantıları ve müzakereleri kolay değildi ama toplantılar pozitifti." değerlendirmesinde bulundu.

30 Ekim'de 150 üyenin katılımıyla başlayan Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının açılışında Komitenin rejimi temsil eden Eş Başkanı Ahmed Kuzbari'nin el sıkışmadan kürsüden ayrılmasına dikkati çeken Bahra, "El sıkışması yoktu. Özel toplantılar veya kamuya açık toplantılar yoktu. Sadece buradaki (BM) odada toplantılar vardı. Eş başkanlar olarak her ikimiz de olumlu davranarak sorumluluklarımızı yerine getirdik. Bu da turun olumlu sonuçlanmasına yol açtı." dedi.

"Buraya ciddi geldik"

Rejim heyetinin Eş Başkanı Ahmed Kuzbari ise düzenlediği basın toplantısında, "Milli bir istikrarı sağladığı sürece yeni bir anayasa yapmaya açık olduğumuzu söyledik. Buraya ciddi geldik. Siyasi bir heyet değiliz." diye konuştu.

Kuzbari, Komite çalışmalarında ciddi bir ilerleme sağlanması için ortak bir zemine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Muhalefet ve rejim heyetinden önce basın toplantısı düzenleyen BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Cenevre'deki Suriye Anayasa Komitesi toplantılarına iyi bir başlangıç yaptıklarını, görüşmelerin genel beklentiden daha iyi geçtiğini, 25 Kasım'da tarafların yeniden bir araya geleceğini bildirmişti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

Eren Stadyumu’nda kar temizliği


Van Spor

Iğdır FK’da teknik direktörlük görevine Hikmet Karaman getirildi


Van Spor

Elazığspor’da 3 sakat, 1 cezalı


Van Spor

Erzincanlı sporcular Havalı Silahlar Coşkun Abiş Kupası’ndan derecelerle döndü


Van Spor

Erzincan Anadolu Lisesi badmintonda Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Kars Emniyet Futbol takımı Doğu Anadolu Şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ