Prof. Dr. Öneş: Uygun dozda egzersiz kronik hastalıkları önlüyor

SBÜ Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Öneş, 'Uygun dozda ve sürede yapılan egzersiz, birçok kronik hastalığın oluşumunu önleyebiliyor.' dedi.

Genel 13.08.2019 11:21:26 0
Prof. Dr. Öneş: Uygun dozda egzersiz kronik hastalıkları önlüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 13.08.2019 11:21

İSTANBUL (AA) - Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadriye Çetinkaya Öneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzenliği yapılan egzersizin fiziksel ve zihinsel sağlığa olumlu etkileri olduğunu söyledi.

Hareketsiz yaşamın ise kalp krizi, hipertansiyon, inme, obezite, şeker ve kanser gibi birçok hastalığa davetiye çıkardığına işaret eden Öneş, bu yaşam tarzının bilişsel fonksiyonları azalttığına yönelik görüşlerin de son dönemde gündemde yer bulduğunu aktardı.

Kadriye Öneş, kas-iskelet sistemi hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde temel olan egzersizin, stresi azalttığını ve hafızayı güçlendirdiğini belirterek, "Uygun dozda ve sürede yapılan egzersiz, birçok kronik hastalığın oluşumunu önleyebiliyor. Parkinson ve alzaymır hastalıklarının da düzenli egzersizle yavaşlatılabileceğini destekleyen araştırmalar var." diye konuştu.

"Ömrü uzatır, yaşam kalitesini artırır"

Özellikle çocukluk ve gençlik döneminde yapılan egzersizin, yaşlılık döneminde kas iskelet sistemine ciddi şekilde fayda sağladığını dile getiren Öneş, bu dönemlerde yapılan aktivitelerin kemik yoğunluğunun artmasında belirleyici olduğunu kaydetti.

Kadriye Öneş, "Egzersiz sayesinde büyüme ve serotonin hormonu ile tüm dokulardaki dolaşımın artmasıyla oksijenasyon ve dokuların beslenmesi artar. Ayrıca, insülin direnci ve enflamasyon azalır. Yani egzersiz, şeker hastalığından depresyona, kas iskelet hastalıklarından diğer birçok sistem hastalığına kadar korunmamızı sağlayarak ömrümüzü uzatır ve yaşam kalitemizi artırır." değerlendirmesini yaptı.

Egzersiz yapmanın düşünce becerisi ile hafızayı da güçlendirdiğinin altını çizen Öneş, erken bunamamak için egzersize daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

"Sigara ve alkol bağımlılığının tedavisinde yer almalı"

Öneş, bazı araştırmaların, egzersiz yapan kişilerin beynindeki düşünme ve hafıza merkezlerinin yapmayan kişilere kıyasla daha büyük hacimde olduğunu gösterdiğine işaret etti.

Fiziksel aktivitenin artması ve düzenli yapılmasının bunamayı geciktirebildiğini vurgulayan Öneş, "Düzenli fiziksel aktivite yapan çocuklarda kavrama yeteneğinde, sayısal ve sözel testlerde önemli gelişmeler tespit edilmiş. Yine çalışmalar, düzenli egzersiz yapan erişkinlerde sigara ve alkol kullanımının daha az olduğunu gösteriyor. Sigara ve alkol bağımlılığı egzersiz bağımlılığıyla yer değiştirebilir. Sigara ve alkol bağımlılığından kurtulmanın tedavisinde uygun doz egzersiz reçetede mutlaka yer almalıdır." diye konuştu.

Haftada en az 4-5 gün 30 dakikalık egzersizin vücuda çok faydalı olduğunu belirten Öneş, yürüyüş, bisiklet ve yüzme gibi aerobik egzersizlerle denge ve esnekliği sağlayan fiziksel aktiviteleri önerdi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Arnavutköy’ü konuk edecek


Van Spor

2025 satranç turnuvası tamamlandı


Van Spor

Geçen yıl Elazığ’ı temsil ettiler, şimdi yeni şampiyonaya hazırlanıyorlar


Van Spor

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Ajax deplasmanında


Van Spor

Elazığspor-Ankaraspor maçı biletleri satışta


Van Spor

Sivrice’de "Atatürk ve Gençlik Koşusu" coşkusu


Van Spor

U15 Okçuluk bölge müsabakaları şampiyonu Elazığ


Van Spor

Elazığsporlu Maksut’un annesi hayatını kaybetti


Van Spor

Hem okuyorlar hem buz pateni öğreniyorlar


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Bandırmaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, 10 Kişi Kalan Beşiktaş'ı 3-2 Mağlup Etti! Tarihi Geri Dönüş ve 2 Kırmızı Kartla Dolu Bir Derbi


Van Spor

Oliver Roy Camio: "Tüm oyuncularımız gayet güzel performans gösterdi"


Van Spor

A Milli Hentbol Erkek Milli Takımı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni yenerek ikinci tura yükseldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - 1461 Trabzon FK: 0


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan Macaristan’da çifte bronz madalya


Van Spor

Gol sesi çıkmadı! Galatasaray'a kendi evinde Trabzon çelmesi


Van Spor

Elazığ’da milli maç heyecanı


Van Spor

Elazığ’a dünya şampiyonluğu gururu


Van Spor

Varto’da voleybol kursuna yoğun ilgi


Van Spor

Milli badmintoncular Avrupa’da yarı finalde


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ